YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Karamanlı'da Organize Hayvancılık Bölgesi Kurulması Araştırılıyor

Karamanlı ilçesinde yapılması düşünülen organize hayvancılık bölgesi konusunda panel düzenlendi.

Karamanlı ilçesinde yapılması düşünülen organize hayvancılık bölgesi konusunda panel düzenlendi.

Belediye Sosyal Tesisleri'ndeki panelde konuşan Karamanlı Kaymakamı Uğur Akmeşe, Karamanlı'nın Türkiye'de hayvan yetiştiriciliği olarak en elverişli bölgelerden olduğuna işaret etti. Kaymakam Akmeşe, projenin sadece ahır yapımı, ahır içindeki makineler ve diğer ekipmanlara yüzde 65 hibe sağladığını bildirdi.

Karamanlı Belediye Başkanı Mehmet Özger, ilçede arazi toplulaştırması sonucunda kazanılan yaklaşık bin 200 dönümlük alanın organize hayvancılık bölgesine dönüştürülebileceğini söyledi. Mehmet Özger, bu imkanın en iyi şekilde değerlendirilmesi gerektiğini kaydetti.

Damızlık Sığır Yetiştiriciler Birliği Başkanı Kamil Özcan, ilçede yetiştiricilerin teker teker hayvancılık yaparken belediyenin de şehircilik yapmaya çalıştığını anlattı. Bir yerleşim biriminde hem hayvancılık hem de şehirciliğin yapılamadığını savunan Özcan, "Bunun mümkün olmadığı her yerde görülmüştür. Burdur ili şehir, ama baktığınızda büyük bir köydür" dedi.

Köy Kalkınma ve Diğer Tarımsal Amaçlı Kooperatifler (Köy-Koop) Genel Başkanı Yakup Yıldız, organize hayvancılık bölgesi projesinde öncelikle belediye tarafından bir fizibilite çalışması yapılması gerektiğini kaydetti. Öncelikle saha ve zemin tespiti yapılması gerektiğini belirten Yakup Yıldız, alt yapının oluşması, proje hazırlanması ve etüt çalışmaları ile Türkiye'de faaliyette bulunan örnek işletmelerin yerinde incelenmesinin önemli olduğunu vurguladı.

Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu İl Koordinatörlüğü Uzmanı Özgür Öztürk, Burdur'da süt üreten tarımsal işletmeleri desteklediklerini söyledi. Desteklemelerde alt limitlerinin 15 bin avro, üst limitlerinin ise 1 milyon avro olduğuna dikkati çeken Öztürk, şöyle konuştu:

"Bunun içinde inşaat yatırımlarının desteklemeleri, makine ekipman desteklemeleri gibi desteklerimiz vardır. Süt üreten işletmelerde en az 7 baş sağmal süt sığırımız olması lazım. En fazla da 100 büyükbaş sağmalı hayvanları destekliyoruz. Sağmal koyun ve keçide ise en az 50 baş, en fazla 300 küçükbaşı destekliyoruz. Burada bizim hedefimiz, Burdur'da belli bir mevcut potansiyeli olan süt sığırcılığını geliştirmek ve destek vermektir."

Panele konuşmacı olarak katılan Ankara Üniversitesi Veteriner Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Gültekin Yıldız, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Karamanlı'da organize hayvancılık bölgesine ilişkin ilk adımları atmaya çalıştıklarını anlattı.

Bölgede bugüne kadarki çalışmaları ele aldıklarını ve gelecek planlaması yaptıklarını belirten Yıldız, şunları söyledi:

"İnsanların daha iyi çalışabilmesi, daha çok para kazanabilmesi ve verimin daha da artması için neler olması gerekir bu konularda çalışmalar yapmaktayız. Biz de bölgemizde ne yapabiliriz, insanlara nasıl yardımcı olabiliriz diye çalışıyoruz. Bireysel hayvancılıkta genellikle hayvan varlıkları evlerde bulunmakta ve 10-20 baş gibi küçük ölçekli olmaktadır. Bu da tabi ki verimi artırmamaktadır. Aslında hayvancılık yapıldığı zaman genelde büyük ölçekli yapılması lazım ki insanlar daha fazla para kazanabilsinler."

Muhabir: Murat Çoban

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler