LEFKOŞA (İHA) - Yunanistan Başbakanı Kostas Karamanlis, Rum Meclisi'nin özel oturumunda yaptığı konuşmada, Türkiye'nin, "Kıbrıs Cumhuriyeti'nin sınanmış tahammülünün, egemenlik haklarını yerine getirmekteki kararlılığının, AB üyesi ülke sıfatının Kıbrıs sorununa çözüme yönelik katalizör öneme sahip olduğunu" anlaması gerektiğini savundu.
Kıbrıs meselesinin, Yunanistan'ın dış siyasetinin zirvedeki öncelikleri arasında bulunduğunu belirten Karamanlis, Hükümetinin; Rum Yönetimi Başkanı Dimitris Hristofyas'ın Kıbrıs sorununa "Kıbrıslı Türk yurttaşlarla" birlikte çözüm bulunmasına ilişkin çabalarına destek verdiğini ve de vermeyi sürdüreceğini ifade etti.
Türk-Yunan ilişkilerinin de tamamıyla normalleştirilmesinin Kıbrıs meselesinin çözümüne bağlı olduğunu dile getiren Karamanlis, Türkiye ve Kıbrıs Türk liderliğinin, BM kararlarına ters düşen iki ayrı halk ve kurucu devletlerden bahseden açıklamalarının, kabul edilemez ve boşuna olduğunu ileri sürdü.
BM Güvenlik Konseyi'nin "sahte devletin ilanını ve tüm yasa dışı Türk ayırımcılık faaliyetlerini" kınadığını savunan Karamanlis, bunun tanınmaması veya herhangi bir şekilde kolaylaştırılmaması için tüm AB üyesi ülkelere çağrıda bulundu. Karamanlis, "Türk işgal ve istilasının oldu bittilerinin, sözde partenojenez konfederal oluşum aracılığıyla yasallaştırılması için geçmişte baskıların ve de planların denendiğini" iddia etti; ancak bunların başarısızlığa uğradığını savundu.
Kıbrıs meselesine ilişkin müzakerelere değinen Karamanlis, kendilerinin; bunun başlamasını memnuniyetle karşıladıklarını söyledi. İki toplumu ayırmaya devam eden ciddi farklılıklara karşın müzakerelerin bunaltıcı takvimler ve hakemlik olmaksızın devam etmesinin de herkesin yararına olduğunu söyleyen Karamanlis, müzakerelerin iki toplumun, BM kararları, AB ilke ve değerleri temelinde, kendi çözümleri üzerinde anlaşmaya varmasına değin sürmesi gerektiğini vurguladı. Kıbrıs meselesinin çözümünün, AB normlarıyla bağdaşması gerektiğini, Kıbrıs'ın AB'nin karar alma sürecine dahil olmasını garanti altına alması gerektiğini yineleyen Karamanlis, AB sistemine yönelik olarak "üçüncülerin" müdahale ve garantörlük haklarına ihtiyaç duyulmayacak bir çözüm olması gerektiğini söyledi. Karamanlis, "iki toplumun bu gidişata yönelik olarak ancak Ankara'nın; Kıbrıs Türk liderliğine izin vermesi ve iyi niyet ve esneklikle ilerlemeye cesaretlendirmesi durumunda, ilerleyebileceğini"iddia etti. Karamanlis, Ankara'nın şu ana kadar sözlü olarak müzakerelere destek verdiğini belirtmesine karşın, Kıbrıs'a yönelik Türk siyasetinin eskiden kalma, tehditkar ve bölücü olduğunu ileri sürdü.