YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Karamayınları Dünya Ve Türkiye Raporu

İnsan Hakları Derneği (İHD) Diyarbakır Şube Başkanı Raci Bilici, Mayın Yasağı Anlaşması'na taraf olan devletler tarafından mayın temizliğine ilişkin var

İnsan Hakları Derneği (İHD) Diyarbakır Şube Başkanı Raci Bilici, Mayın Yasağı Anlaşması'na taraf olan devletler tarafından mayın temizliğine ilişkin var olan son tarihlerin uzatılması konusunda devam eden yüksek sayılı talebin, ciddi kaygılara neden olduğunu söyledi.

Bilici, Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Sosyal Hizmetler Daire Başkanlığı içerisindeki Engelli Destek Merkezi'nde düzenlediği basın toplantısında, devletler tarafından karamayını kullanımının düşük seviyede olduğunu, mayın temizleme faaliyetlerine ayrılan desteğin de rekor düzeyde olduğunu ve karamayınlarından hayatta kalanlara sunulan desteğin ise hala bir sorun olduğunu belirtti.

Karamayınları ve Misket Bombaları İzleme Örgütü'ne göre, 2012 yılında sadece Suriye'nin antipersonel karamayını kullandığını ifade eden Bilici, şöyle dedi:

"Bu durum, 1997 yılında Mayın Yasağı Anlaşması'nın imzalanmasından bu yana en düşük mayın kullanımı oranına denk gelmektedir. 2011 yılında İsrail, Libya, Mynmar ve Suriye antipersonel karamayını kullanmıştır. Temmuz 2011 tarihinden bu yana Finlandiya, Güney Sudan ve Somali'nin Mayın Yasağı Anlaşması'na katılmasıyla, antipersonel mayınlarını reddeden ülke sayısı artmaya devam etmektedir. Güney Sudan ve Somali'nin anlaşmaya katılmaları, tüm Sahra altı Afrika'sının mayın yasağı anlaşmasına katıldığını göstermektedir. Küresel olarak, 160 devlet anlaşmaya taraftır ve bu oran tüm dünya ülkelerinin yüzde 80'inden fazlasına denk gelmektedir."

2011 yılında karamayınlarından veya savaştan arta kalan patlayıcı maddelerden kaynaklı toplam 4 bin 286 yeni kaybın kayıt altına alındığını vurgulayan Bilici, şunları söyledi:

"Günde 12 kayba denk gelen bu rakam, 2001'de günde 32 kayba denk gelen duruma göre önemli bir azalmayı göstermektedir. Rapor Afganistan, Kamboçya ve Kolombiya gibi karamayınlarından ve savaştan arta kalan patlayıcı maddelerden (ERW) en çok etkilenen bazı ülkelerde, kayıp ve insani acıların azaltılması konusunda gerçek bir ilerlemenin kaydedildiği bildirmektedir. Ancak, rapor aynı zamanda yeni zorlukların da altını çizmektedir. Libya, Güney Sudan ve Suriye gibi ülkelerde kayıp sayısında yaşanan önemli artışlar, mağdurlara yardım konusunda sağlanan uluslararası maddi destek miktarında azalma ve daha önceki raporda dört olan devlet dışı silahlı gruplar tarafından karamayını kullanımı vakasının bu sene altı ülkede tespit edilmesi. Ek olarak, Mayın Yasağı Anlaşması'na taraf olan devletler tarafından mayın temizliğine ilişkin var olan son tarihlerin uzatılması konusunda devam eden yüksek sayılı talep, ciddi kaygılara neden olmaktadır."

Muhabir: Nail Kadırhan

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler