Baskıcı siyasetçiler yüzünden gazetecilik yaparken hapse girmiş, defalarca sorgulanmıştır.
1955'te Ulus gazatesinde çalışırken Celal Bayar'a hakaret ettiği gerekçesiyle sorgulandı.
1958'de yazdığı yazı Ulus gazetesinin kapanmasına ve çeşitli isimlerin tutuklanmasına sebep oldu.
Siyaseti darbe yüzünden bıraktığı sırada Arayış dergisinde yayınlanan "İşkence" isimli yazısı nedeniyle sorgulandı. Dış basına verdiği demeçler yüzünden hapiste yattı.
CHP kongresinde kazanarak İsmet İnönü'yü 33 yıl 4 ay 11 gün sonra genel başkanlıktan indirdi.
1974'te ABD'nin karşı çıkmasına rağmen belli bölgelerde haşhaş ekimine izin verdi.
"Nerede ne ekeceğimize kimse karşıamaz" resti ile bilinir. Yine 1974'te Kıbrıs'ta gelişen olaylar nedeniyle "Ayşe tatile çıksın" parolasıyla Türkiye'nin adadaki garantörlük hakkını kullandı.
Önce İngiltere ile uzlaşmaya çalışsa da İngilizler'in vurdumduymaz tavrı nedeniyle KIBRIS BARIŞ HAREKATI'nı gerçekleştirdi. "Biz aslında savaş için değil, barış için ve yalnız Türklere değil, Rumlara da barış götürmek için adaya gidiyoruz" dedi. Başarılı bir operasyonla adada yaşayanların hayatlarını güvence altına aldı.
İşçi ve köylü dostu olduğunu her fırsatta dile getirdi. Karaoğlan lakabı da ona yapılan imaj çalışması değil, halkın taktığı lakaptır.
1977 yılında atlattığı suikastin dışında birçok sefer de seçim kampanyaları rakipleri tarafından sabote edilmiştir.
1975 yılında Erzincan ve Elazığ'da seçim otobüsüne saldırılar gerçekleşmiştir. 1976 yılında New York gezisinde Kıbrıslı Rum Stavros Skopetrides de suikast girişiminde bulunsa da silahı ateşlenmeden yakalanmıştır. Milletvekillerine yapılan zamma karşı çıktı. (8.1.1977)
Bülent Ecevit darbe yüzünden siyasi yasaklı olduğu yıllarda eşi Rahşan Ecevit önderliğinde DSP kurulmuştur.
1946 yılında başlayan evlilikleriyle birçok mücadeleye birlikte giren çift yeni bir parti ile Türk siyasi tarihine de damga vurmuştur. 18 Nisan 1999 seçimleriyle o DSP sandıktan birinci parti çıktı
Sonraki siyasi hayatında ise ilerleyen yaşı ile birlikte, dünyanın ekonomik gerçekleriyle yüzleşmek zorunda kaldı.
Yine de başına gelenleri başkalarının komplolarına bağlamadı, hatalarıyla ve doğrularıyla barışık oldu. Hintli şair Rabindranath Tagore'un şiirleri de dahil birçok şiir çevirdi.
2000 yılında bu ülkeye yaptığı gezide 16 yaşından beri en büyük hayallerinden birinin Hindistan'a gitmek olduğunu dile getirmiştir. Halkçı Ecevit'in onu diğer siyasetçilerden ayıran en özel yanı ise şair ruhuydu.
Promete Kentte
Promete şimdi kentte
Kayalara bağlı değil
Beton duvarlarla çevrilidir
Kartalların giremeyeceği bir semtte
Kendi kendini kemirir Öfke şiirlerinden çok dostluk, insanlık şiirlerine ses vermesiyle de bilinir rahmetli Ecevit.