Ergenekon savcılarının yeni görevlere atanmasıyla ilgili karar veren HSYK üyeleri ilk kez konuştu. Savcılar ise 'Sürpriz oldu' yorumunu yaptı
''Ergenekon davası sekteye uğramayacaktır, yeni savcı görevlendirilecektir'' diyen Okur, ayrıca özel yetkinin kıdemli olduğu için Fikret Seçen'e verildiğini belirtti. Okur, Ergenekon Davası'na yeni savcıyı İstanbul Cumhuriyet Başsavcısı'nın belirleyeceğini de vurguladı.
128 hâkim ve savcının görev yerini değiştiren Adli Yargı Kararnamesi’yle Ergenekon davasının soruşturmasını yürüten savcıların görev alanlarının değiştirilmesini ANKA’ya değerlendiren HSYK Birinci Daire Başkanı İbrahim Okur, Türkiye’de görev yapan 4 bin savcı bulunduğunu hepsinin mutlaka başsavcıvekili olmayı hayalinden geçireceğini ifade etti. Atamalarla Ergenekon davasının seyrinin değiştiğine yönelik ifadeleri değerlendiren Okur, “Soruşturmanın bu nedenle bir kesintiye uğraması sözkonusu olmaz. Hiçbir soruşturma bir savcıya bağlanamaz” dedi. Okur, Öz’ün görev değişikliğini şu ifadelerle açıkladı:
“Bu arkadaşlar sonuçta bulundukları yerde başsavcıvekili oldular. Bu hizmetlerini takdir ettiğimizi gösterir. Soruşturmanın da bu nedenle bir kesintiye uğraması sözkonusu olmaz. Bu soruşturmayı 7 savcı yürütüyordu. 4’ü görevi başında. Geriye kalan 3 kişiden bir tanesi Fikret Seçen’di. O da Turan Bey’in (Colakkadı) yerine başsavcıvekili oldu. Bundan dolayı soruşturmalar etkilenmez. Hiçbir soruşturma bir savcıya bağlanamaz. O arkadaşımız öbür tarafta hizmetlerine devam edecek.”
-"ÇOLAKKADI UYUMLU ÇALIŞTIĞI ARKADAŞLARLA BİRARADA"-
Öz’ün özel yetkilerinin alınmasının görevden alma gibi değerlendirilemeyeceğini ifade eden Okur, Ergenekon soruşturmasıyla ilgili bir tasarruflarının olmadığını belirtti. Okur, “Çağlayan Dünyanın en büyük adliyesi olacak. Turan Bey’i (Çolakkadı) oraya Başsavcı olarak atadık. Yanına mutlaka vekil verilmesi gerekiyordu. Turan Bey ile uyumlu çalışan isimler birada” değerlendirmesinde bulunarak, atamalara ilişkin kamuoyunda yapılan ilk değerlendirmelerin sağlıklı olmayabileceğinin altını çizdi. Öz’ün yeni görev alanını Çolakkadı’nın belirleyeceğini söyleyen Okur, “Fikret Bey (Seçen) Turan Bey’in (Çolakkadı) eski pozisyonunu alacak” diye konuştu. Seçen’in çalışma şeklini kendisinin belirleyeceğini belirten Okur, “Orada kendisi bizzat işin içinde mi olur yoksa diğer arkadaşlarla mı götürür bilmiyoruz. Bundan sonraki sürecin nasıl işleyeceğini Fikret Bey belirleyecek” şeklinde konuştu. (ANKA)
TERFİ Mİ KIZAK MI?
Ergenekon savcıları Zekeriya Öz, Fikret Seçen ve Ercan Şafak'ın HSYK tarafından yeni görevlere atanmaları terfi mi kızak mı tartışmalarına neden oldu.
Atamaların altında imzaları bulunan yüksek yargı mensupları ise kararların siyasi bir tasarruf olmadığını savundu.
HSYK üyeleri atamaların Ergenekon soruşturmasını etkilemeyeceğini belirtti.
HSYK Başkanvekili Ahmet Hamsici Habertürk'e yaptığı açıklamada yapılan atamaların mevcut soruşturmalara bir etkisi olmayacağını dile getirdi.
ÇOLAKKADI İLK KEZ KONUŞTU
Bu arada, İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'na atanan Turan Çolakkadı, eski Ergenekon Savcısı Zekeriya Öz’ün başsavcı vekilliği görevine getirilmesiyle ilgili ilk kez konuştu.
Çolakkadı, “Öz gitti Ergenekon bitti diye birşey yok. Atamalar HSYK'nın takdiridir. Görevimizi en iyi şekilde yerine getireceğiz. HSYK medyadan etkilenmemiştir. Terfi ya da görevden alma tartışmalarına katılmıyorum.” açıklamalarında bulundu.
KARİYERİ YETERLİ DEĞİL
Öz'ün başsavcı vekilliği için kariyerinin yeterli olmadığı da edinilen bilgiler arasında. Başsavcı vekilliği için 1. sınıf savcı olmak gerekiyor. Savcı Öz ise, 2. sınıf savcı kademesinde.
ATAMALARA AK PARTİ'DEN İLK TEPKİ
AK Parti Grup Başkanvekili Bekir Bozdağ, Ergenekon Savcısı Zekeriya Öz'ün özel yetkileri alınarak Başsavcı Vekilliği'ne getirilmesini değerlendirdi.
AK Partili Bozdağ, ''Rızası olmadan yetkisinin kaldırılması yanlıştır. Yeni savcıların davaya hakim olması zaman alır. Kendisinin Ergenekon davasına bakması gerekiyordu. Eğer artık bakmayacaksa yanlıştır. Dava süreci daha da uzayacaktır. Bu sürece müdahaledir'' dedi. Bozdağ sözlerini şöyle sürdürdü:
"Yargılama süreçlerini uzatacaktır. Şimdi hakim ve savcılar bir yerde görev yaparken, onların atamaları belli bir süreyi kapsıyor. Bunun dışında atamalar olduğu zaman, mazeretler dikkate alarak atamalar yapılıyor. Bu süre dolmuş değil benim bildiğim. Kendilerinin talebi var mı onu da bilmiyoruz. Eğer Savcı Öz’ün herhangi bir talebi yoksa, o zaman bu atama talebe rağmen, herhangi bir olmaksızın yapılmış bir atamadır.
Terfi etmiş olsalar bile, başka bir göreve gelmiş olsalar bile ben devam eden sürece müdahale anlamı olduğunu düşündüğümden, bu kararnamenin doğru olmadığını düşünüyorum.
Ben bir hukukçu olarak ben rahatsızım. Devam eden davalarla ilgili, o davanın savcısının talebi yoksa, mazereti yoksa, süresi dolmamışsa, davayı etkiler, sürece müdahale anlamı taşır. Geçtiğimiz sene HSYK, konu gündeme geldiğinde biz yine aynı duruşu ortaya koyduk. Ama bu savcıların alınmasını isteyenler için onlar da başka değerlendirmeler yapacaklar."
CHP'DEN SAVCI ÖZ YORUMU
AK Parti Grup Başkanvekili Bekir Bozdağ'ın Savcı Öz'ün özel yetkilerinin kaldırılmasına gösterdiği tepkiye yanıt CHP Anayasa Komisyonu Üyesi Şahin Mengü'den geldi.
Ergenekon davasının 20 yıl süreceğini savunan CHP'li Şehin Mengü CNN Türk'e konuştu: "Bu savcılar 20 yıl aynı yerde mi görev yapacak?"
Savcı Zekeriya Öz'ün görev yerinin değiştirilmesinin ve özel yetkilerinin kaldırılmasının Ergenekon Davası'na yönelik şikayetler üzerine yapıldığını iddia eden Mengü, "Bekir Bozdağ, bizlerin dosyayı bilmediğimizi söylüyor. Kendisi biliyor mu?
Bu davanın hukuka uygun olduğunu söylemek mümkün mü?" dedi.
YARSAV: "TAM RUHSAT VERİLDİ"
Özel bir televizyon kanalına konuşan YARSAV Başkanı Emine Tarhan Ülker, atamaları değerlendirdi ve "Kesinlikle ödüllendirildiklerini düşünüyorum" dedi.
Zekeriya Öz'ün bu kararla, koruma altına alındığını söyleyen YARSAV Başkanı, "Öz'ün başsavcı vekili olarak atanmasının halkaları önümüzdeki günlerde ortaya çıkacak. Tam ruhsat verilmiş oldu. Basılmamış kitapların yakıldığı bugünlerde yaşananları izliyoruz" dedi.
HUKUKÇULAR NE DİYOR?
Hukukçu Bahri Öztürk: Öz'e yapılan görevlendirme terfidir. CMK'nın 250. maddesine göre görevlendirme yapmak demek oradaki görevle sınırlı olması demektir. Başsavcı Vekilliği'nin başka ağır yükümleri var. Bunların hepsinin yanında baktığı davayı devam ettirmesi de zordur. İstanbul gibi bir şehirde Başsavcı Vekilliği önemli ve ağır bir görevdir.
Eski DGM savcısı Mete Göktürk: Başsavcı Vekiliğine atanmak bir terfi niteliğindedir. Bu görev, özel yetkili savcı olmaktan daha prestijlidir. Zekeriya Öz’ün özel yetkili mahkemede mi yoksa başka bir yerde mi görevlendirileceğini henüz bilmiyoruz. Özel Yetkili bir mahkemede olmuşsa “Ergenekon” soruşturmasına bakabilir.