YEMEK

Karatay kahvaltısı nedir, Karatay kahvaltı tabağı nasıl olmalıdır?

Ezber bozan açıklamalarıyla Türkiye'nin en dikkat çeken profesörlerinden olan İç Hastalıkları ve Kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Canan Karatay, kilo vermek ve sağlıklı beslenmek isteyenlere Karatay diyetini tavsiye ediyor. Günün en önemli öğününün kahvaltı olduğunun altını çizen Canan Hoca, Karatay kahvaltısıyla bakın nelerin tüketilmesini öneriyor.

Karatay kahvaltısı nedir, Karatay kahvaltı tabağı nasıl olmalıdır?

İç Hastalıkları ve Kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Canan Karatay, insanların sadece zayıflamak değil vücudun kalıcı olarak sağlığına kavuşması için beslenme düzenine dikkat etmesi gerektiğini belirtiyor. Karatay Diyeti ile dengeli beslenerek kilo kaybı yaşanacağını ve sağlıklı bir bünyeye kavuşulacağını anlatan Canan Hoca'ya göre ise günün en önemli öğünü kahvaltı.

KARATAY KAHVALTISI NEDİR?

iStock-172207590

Canan Karatay, "Kuvvetli, bol protein ve sağlıklı yağ (köy tereyağı) içeren bir kahvaltının, metabolizmayı 12 saat süreyle yüzde 30 hızlandırdığı bir gerçek. Bu şekilde bir kahvaltının hızlandırdığı metabolizma sonucu, harcanan kalori miktarı 4-5 kilometrelik bir koşuda harcanan kalori-enerji miktarına eşdeğer" şeklinde açıklamada bulunuyor.

Karatay kahvaltısında peynir az yağlı ya da light olmamalı. Kahvaltıda yöresel peynirler, koyun, keçi, inek peyniri gibi peynir çeşitleri kahvaltının en önemli parçası oluyor.

Karatay kahvaltısının en önemli gıdalarından biri de yumurta. Karatay kahvaltısında 2 adet kayısı kıvamında pişmiş yumurta önerilenler arasında.

Kahvaltıda alınan yüksek enerjili gıdalar, gün boyu kendinizi dinç hissetmenize ve enerjinizin yüksek kalmasına yardımcı olur.

KARATAY KAHVALTI TABAĞI

iStock-525343659 (18)

07.00 - 09.00
2 adet az pişmiş yumurta: Yumurtaları haşlayarak rafadan ya da kayısı kıvamında tüketebilir, tavada düşük ısıda tereyağında pişirebilirsiniz. Aynı zamanda yumurtayı menemen, pastırmalı yumurta ya da çılbır şeklinde de değerlendirebilirsiniz.

Bir avuç içi kadar az tuzlu peynir: Klasik beyaz peynir, koyun, inek, keçi peyniri, eski kaşar ya da yöresel peynirler tercih edilebilir.

Bir çay bardağı ceviz, fındık, badem veya yerfıstığı tüketilir. Ancak bu kuru yemişler çiğ ve tuzsuz olmalıdır.

Az tuzlu 10-15 adet zeytin.

Mevsiminde olmak şartıyla domates, salatalık, biber, maydanoz, turp, roka, nane tüketilebilir.

Şekersiz bir şekilde limonlu çay ya da süt içilebilir.

En Çok Aranan Haberler