ANKARA (İHA) - Sosyal Demokrat Halk Partisi (SHP) Genel Başkanı Murat Karayalçın, siyaset alanında gerekli düzenlemelerin yapılamaması halinde Türkiye'nin 4 Kasım'da daha da erken bir seçim tablosuyla karşı karşıya kalabileceğini ileri sürdü.
Siyasi Partiler Yasası'nın 36. maddesi gereği 3 Kasım'da yapılması öngörülen erken seçime katılamayacak olan SHP'nin Genel Başkanı Karayalçın, destek arayışlarını bugün de sürdürdü. Başbakan Bülent Ecevit'le dün Başbakanlık Konutu'nda bir araya gelen Karayalçın, bugün Saadet Partisi (SP) Genel Başkanı Recai Kutan'ı ziyaret etti. Karayalçın ve Kutan, görüşmenin ardından basın mensuplarına açıklama yaptı.
SHP'nin 3 Kasım'da yapılacağı kesinleşmek üzere olan seçimde yer alması için Kutan'dan destek istediğini belirten Karayalçın, Siyasi Partiler Yasası'nın 36. maddesi uyarınca SHP'nin seçimlere katılma olanağının bulunmadığını, çünkü bu maddeye göre siyasi partilerin seçimden 6 ay önce 41 ilde örgütlenmelerini tamamlamış ve kurultaylarını yapmış olmaları gerektiğini hatırlattı. Seçimlerin zamanında yapılması şartıyla bu maddeye ilişkin bir eleştirileri olmadığını kaydeden Karayalçın, seçimler öne çekildiğinde ise bu maddenin kendilerine yapılan çok büyük bir haksızlık olarak karşılarına çıktığını belirtti. Karayalçın, "Bu, halkın iradesinin Parlamento'ya yeterince yansıtılamaması demektir" dedi. SHP'nin bugün 68 ilde örgütlenmesini tamamladığını, istediği takdirde hemen kurultayını da yapabileceğini ifade eden Karayalçın, buna karşın 6 ay şartının kendilerini engellediğini söyledi. Karayalçın, SHP'nin 24 Mayıs'ta kurulduğunu hatırlatarak, "24 Mayıs'ta örgütlenmemizi tamamlamış ve kurultayımızı yapmış olsaydık da seçimlere katılamayacaktık" dedi.
"HAKSIZLIK GİDERİLMELİ" SP Genel Başkanı Kutan ise SHP'nin seçimlere katılamamasını kendilerinin de büyük bir haksızlık olarak değerlendirdiklerini vurguladı. "Seçimler 2004 yılında yapılmış olsaydı, SHP yasanın öngürdüğü bütün şartları yerine getirmiş olacaktı" diye konuşan Kutan, seçimlerin 2 yıl öne çekilmesiyle SHP'nin seçimlere girme şansının da ortadan kalktığını ifade etti. Kutan, "Bu haksızlığın bir an önce giderilmesi gerekmektedir. SP olarak bu haksızlığın giderilmesi için yapılacak her türlü çalışmaya destek vereceğiz" diye konuştu. Kutan, bu konuda kaygıları bulunduğuna işaret ederek süratle bir erken seçim kararı alınması halinde Meclis'te bazı yasaların çıkartılmasının mümkün gözükmediğini de söyledi.
Meclis'te Avrupa Birliği uyum yasaları ve Siyasi Partiler Yasası ile ilgili olarak verilen teklifler bulunduğunu hatırlatan Kutan, SHP'nin seçime girebilmesini sağlayacak değişikliğin bunların içine dahil edilebileceğini kaydetti. Kutan, "Temennimiz Meclis'te temsil edilen bütün siyasi partilerin, bu haksızlığa karşı aynı tavır içinde olmalarıdır" şeklinde konuştu.
"SEÇİM KARARI 10 AĞUSTOS'TA ALINSIN" Kutan ve Karayalçın, açıklamalarının ardından basın mensuplarının sorularını cevapladı. SHP gibi yeni kurulan birçok partinin seçime giremeyeceğinin hatırlatılması ve "Bu turlar nafile turlar mı?" diye sorulması üzerine Kutan, Meclis'te temsil edilen siyasi partilerin bir bölümünün pazartesi günü açılacak olan Meclis'te erken seçim dışında başka bir konu görüşülmemesi eğiliminde olduklarına işaret etti. Kutan, bugüne kadarki tecrübelerinin, erken seçim kararının alınmasından sonra milletvekillerinin büyük çoğunluğunu Parlamento'da tutmanın mümkün olmadığını gösterdiğini söyledi. Meclis'te önce AB ile ilgili yasaların, daha sonra teklif edilen diğer yasa değişikliklerinin görüşülmesini bu yüzden istediklerini dile getiren Kutan, Yüksek Seçim Kurulu Başkanı Tufan Algan'ın, "10 Ağustos'ta karar alınırsa erken seçim yetişir" açıklamalarını da hatırlatarak, Meclis'in 10 Ağustos'a kadar tüm bu çalışmaları bitirebileceğini ifade etti.
"SİYASET ALANI YENİDEN DÜZENLENMELİ" Karayalçın ise yasa değişikliği gerçekleşmemesi halinde ittifak çalışmalarının sürüp sürmeyeceği ve HADEP'le ittifak çalışmasının ne aşamada olduğu sorusu üzerine, bu sorunun Meclis'te çok rahatlıkla çözülebileceğine inandığını, TBMM'nin çok kısa bir çalışmayla bu yanlışlığı giderebileceğini belirtti. SHP'nin seçime katılmasının, Türkiye'nin siyasi alandaki eksikliklerinin giderilmesi anlamına gelmeyeceğini ifade eden Karayalçın, Türkiye'de bugüne kadar iktisat alanında yapılan düzenlemelere karşın siyasi alana hiç dokunulmamasının büyük bir hata olduğunu vurguladı. Siyasetin adeta itildiğini ve kenarda bırakıldığını kaydeden Karayalçın, "Şimdi hiç dokunulmayan bir alanın kurum ve kurallarıyla seçime doğru gidiliyor. Siyaset alanının mutlaka düzenlenmesi gerekmektedir. Aksi takdirde 4 Kasım'da Türkiye bu kez daha da erken bir seçim tablosuyla karşı karşıya kalabilir" diye konuştu. Karayalçın, TBMM'nin meseleyi bu yönüyle de değerlendirmesini istedi.
Siyasi partilerin seçim öncesi ittifak yapmalarına imkan verecek düzenlemenin yapılmasını da isteyen Karayalçın, seçimlerden sonra Meclis aritmetiğine göre kurulan koalisyonların başarılı olamadıklarına işaret etti. Karayalçın, seçim öncesinde bir siyasi proje etrafında toplanılarak oluşturulacak koalisyonların daha verimli olacağını savunarak, SHP'nin seçime girememesi halinde bile solda ittifak için çalışmalarını sürdüreceklerini vurguladı. Bu ittifakı, bir partiyi dikkate alarak söylemediğini belirten Karayalçın, "Herhangi bir partinin adını anmayı gerekli görmüyorum. O proje etrafında toplanacak partiler kimlerse o partiler bu ittifakı kuracaklardır diye düşünüyorum" dedi.