Kar yağışı yurdun büyük bir bölümünde etkili oluyor. Karda ve buzlu yolda kayarak düşmeler ciddi yaralanmalara sebep olabiliyor. Uzmanlar, buzda kayarak düşmemek için yavaş ve küçük adımlarla yürünmesi gerektiğini belirtiyor.
Sakarya Üniversitesi (SAÜ) Eğitim ve Araştırma Hastanesi Acil Tıp Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Yusuf Yürümez, yaptığı açıklamada, karda ya da buzda kayarak düşmenin ciddi ve tıbbi tedavi gerektiren yaralanmalara neden olduğunu ifade etti. Korunmasız şekilde düşmede kafa dâhil yere çarpan tüm uzuvlarda ezikten kırığa karar değişken derecelerde yaralanmalar meydana gelebileceğini kaydeden Yürümez, "Hatta düşmenin gerçekleştiği zemine ve yere çarpan uzvunuza göre iç kanama niteliğinde kafada, göğüs, karın ve kalça bölgesinde ciddi ölümcül yaralanmalar yaşanabilir. El ve el bileği, kalça ve özellikle de dirsek bölgesinde yaralanmalar ve kırıklar meydana gelebilir." dedi.
Kayarak düşmemek için soğuk ve karlı havanın özelliğine uygun giysiler giyilmesi gerektiğini anlatan Yürümez, karda veya buzda kaymayı engelleyecek nitelikte altı tırtıklı ve lastik yapıda ayakkabı giyilmesi gerektiğini belirtti. Yürürken dikkatli olunması gerektiğini dile getiren Yürümez, şu tavsiyelerde bulundu: "Düşme riskini veya olasılığını göz ardı ettiğiniz anda düşersiniz. Adımlarınızın her birini önceden tasarlayarak ve bastığınız yeri risk açısından analiz ederek atın. Hızlı yürümek risk getirir. Yavaş ve küçük adımlar ile yürüyün. Attığınız adımlar omuz genişliğinizden daha büyük olmamalı. Koşmak düşmeye davetiye çıkartır. Merdiven inerken veya çıkarken korkuluklardan destek alın. Yürürken ellerinizi asla cebinize koymayın. Vücut dengesi açısından kolların serbest hareket edebilmesi son derece önemli. Düşme sırasında kollar düşmeyi önlemeye yönelik çabalarınız için gerekli. Kolların işin içerisinde olmadığı korunmasız bir düşmede kafa dâhil yere çarpan tüm uzuvlarınızda ezikten kırığa karar değişken derecelerde yaralanmalar meydana gelebilir."
Düşme durumunda hemen yerden kalkılmaması gerektiği uyarısında bulunan Yürümez, "Ne olduğunu ve yaralanmışsanız da ne tür bir yaralanmanın meydana geldiğini anlamaya çalışın. Düşme sonrası yaralanmaları asla küçümsemeyin ve ciddi anlamda olmasa dahi ağrı, şişlik, kızarıklık, hareket kısıtlılığı ve şekil bozukluğunun bir kırığın işareti olabileceğini unutmayın. Bu tür bir belirti varlığında bir hekime görünün." diye konuştu.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz