ANKARA (İHA) - Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Namık Tan, dün Kardak mevkiinde bir Yunan balıkçı teknesinin Türk karasularını ihlalinin ardından başlayan gerilimin, Türkiye'de temaslarda bulunan Yunanistan Dışişleri Bakanı Petros Molivyatis ile Dışişleri Bakanı Abdullah Gül'ün gayretleri sonucunda bu sabah sona erdiğini açıkladı. Tan, Türk karasularını ihlal eden balıkçı teknesi ile Yunan Sahil Güvenlik botunun, sabah saatlerinde Türk karasularını terk ettiklerini bildirdi.
Tan, öğle saatlerinde Dışişleri Bakanlığı'nda düzenlediği basın toplantısında, Kardak'ta dün başlayan gerginliğe ilişkin soruları cevapladı. Tan, öncelikle Yunanistan Dışişleri Bakanı Molivyatis'in Türkiye'ye yaptığı ziyaretin her iki ülke arasındaki diyalog ve işbirliğinin ileriye götürülmesi ve karşılıklı sorunların çözümü açısından önemli ve başarılı bir ziyaret olduğunu söyledi. Türkiye ve Yunanistan arasında atılan olumlu adımların mevcut olduğu bir ortamda Türkiye'nin Ege'deki huzur ve sükunetin korunmasına önem atfettiğini belirten Tan, dün Kardak civarında bir olayın yaşandığına temas etti. İlgili makamlardan elde edilen bilgilere göre, bir Yunan balıkçı teknesini dün sabah saatlerinde Kardak mevkiinde Türk karasularını ihlal ettiğini ve ardından da bir Türk Sahil Güvenlik botunun bölgeye intikal ettiğini söyledi. Bunun ardından da bir Yunan sahil güvenlik botunun söz konusu mevkie gelerek yine Türk karasularını ihlal ettiğini ve bulunduğu noktadan ayrılmadığını kaydeden Tan, Türk botunun da bu noktadan ayrılmadığını ve bu durumun bu sabaha kadar sürdüğünü söyledi. Yaşanan gerginliğin daha ileri boyutlara taşınmaması için her iki ülke dışişleri bakanlarının bu konuyu ele aldığını ve anlayış birliğine varıldığını belirten Tan, bu sabah bölgede durumun normale döndüğünü ve her iki Yunan teknesinin Türk karasularından çekildiğini açıkladı. Tan, Yunan basın ve yayın organlarının iddia ettiğinin aksine Türk Hava Kuvvetleri'nin dün Ege'de istisnai bir faaliyette bulunmadığını kaydederek, şu sıralarda Türk Hava Kuvvetleri'nin bölgedeki tüm uçuşlarını sürdürdüğünü açıkladı.
Tan, Dışişleri Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdullah Gül'ün Yunanistan'ın To Vima Gazetesi'ne verdiği bir mülakatta kendisine yöneltilen bir soru üzerine Ege'deki sorunlara ilişkin belirttiği hususların bugünkü basın haberlerine doğru şekilde yansıtılmadığının görüldüğünü bildirdi. Tan, Gül'ün geçen hafta 'Casus Belli' konusu ile ilgili olarak yaptığı açıklamaya atıfta bulunarak, Türkiye'nin bu çerçevedeki politikasında herhangi bir değişiklik olmadığını söyledi. Tan bu konuda şunları kaydetti:
"Sayın Bakanımız To Vima Gazetesine verdiği mülakatın orijinal metninde, muhabirin 'TBMM Başkanı'nın Casus Belli ile ilgili açıklamaları zihinleri karıştırmıştır. Tam olarak ne oluyor? Sizin bir itirazınız var mı buna?' şeklindeki sorusunu aynen söyle yanıtlamıştır: 'Yunanistan ile Türkiye arasında bir karşılıklı anlayış mevcuttur ve bunun devam etmesi gerektiğini düşünüyoruz'. Sayın Bakanımızın yukarıdaki ifadelerinde sözü edilen karşılıklı anlayış 1997 Temmuz ayında Madrid'de dönemin Türkiye Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel ile Yunanistan Başbakanı Kostas Simitis arasında varılan mutabakat olup, söz konusu mutabakat halihazırda geçerliliğini korumaktadır. Bu çerçevede, Türkiye'nin konu ile ilgili politikasında herhangi bir değişiklik söz konusu değildir."