Mardin'de akademisyen, öğretmen, sosyolog, imam ve muhtarlardan oluşan gönüllüler, "Geleceğin Annelerini Yetiştiriyoruz" projesi kapsamında, kız çocuklarını okula kazandırmak için ailelerini ikna ediyor. Kız çocuklarını okula göndermeyen yaklaşık 350 aileye ulaşan gönüllüler, binden fazla kız öğrencinin okullaşmasını sağlamayı hedefliyor.
Mardin Belediyesi'nce hazırlanan ve AB tarafından finanse edilen "Geleceğin Annelerini Yetiştiriyoruz" projesi kapsamında, okula gitmeyen veya gönderilmeyen kız çocuklarının eğitimlerine devam edebilmeleri için çalışma yürütülüyor. Saha çalışmasında tespit edilen aileleri, saha timleri ikna etmeye çalışıyor. Projede ilk olarak saha timinde bulunan öğretmenler, imamlar ve muhtarlara Mardin'e gelen Sakarya Üniversitesi (SAÜ) Fen Edebiyat Fakültesi Sosyal Hizmet Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Yusuf Genç, tarafından 11 günlük etkin iletişim eğitimi verildi. Eğitimin ardından bir öğretmen, imam, muhtar, sosyolog ve eğitim uzmanından oluşan gönüllü saha timi, tespit edilen aileler ile yüz yüze görüşerek çocuklarını okula göndermeleri için ikna edilmeye çalışıldı.
Ailelerin kız çocuklarını okula göndermeleri için yürütülen ikna çalışmalarına katılan ve görüşmelerde psiko-sosyal zemini hazırlayan SAÜ Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ali Seyyar, ocak ayında başlayan projede şimdiye kadar özellikle kız çocuklarını okula göndermeyen yaklaşık 350 aileye ulaştıklarını söyledi. Evlerini ziyaret ettikleri ailelerle hoş sohbette bulunduklarını anlatan Seyyar, "Ailelere kız çocuklarının eğitimlerinin kendileri ve çocukları açısından önemli olduğunu değişik yöntemlerle anlatarak ikna etmeye çalışıyoruz. Maksadımız kız öğrencileri okula kazandırmak. Eğitimlerine devam etmelerini sağlamak. Hedefimiz bin aileye ulaşmak ve binden fazla kız çocuğun okullaşmasını sağlamak. Görüşüp ikna ettiğimiz ailelerin çocuklarının okula gidip gitmeyecekleri de eğitim başladığında tespit edilecek." dedi.
Kız çocuklarının okula gönderilmeme sebeplerinin başında "kız çocuğu okumaz" anlayışının geldiğini ifade eden Seyyar, şunları söyledi: "Evde kardeşlerine bakma ve ev işlerinde annelerine yardımcı olma düşünceleri, maddi imkanların yetersizliği, çevre faktörleri (çevrelerindeki kız çocuklarının okula gitmeyişi), ailelerde eğitimin önemiyle ilgili bilinç yetersizliği gibi sebepler ön planda görülüyor. Okul sisteminin yörenin kültürel şartlarına uymadığı yönündeki eleştiriler de kız çocuklarının okula gitmeleri önündeki bir engel teşkil ediyor."
Proje sorumlusu Mardin Belediye Başkan Yardımcısı Zülfikar Gerges ise okula gönderilmeyen kız çocuklarının bölgenin yarası olduğunu söyleyerek, “Belediyemizin ortak olduğu proje kapsamında okula gitmeyen kız çocuklarını okula kazandırma çalışması yapıyoruz. Bu kapsamda birçok kız çocuğunu okula kazandırdık.” diye konuştu.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz