YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Kardemir Çed Raporu Aldı

Karabük Demir Çelik Fabrikaları A.Ş. (KARDEMİR) Genel Müdürü Fadıl Demirel, KARDEMİR’in HES projesi ve 50...

Kardemir Çed Raporu Aldı

Karabük Demir Çelik Fabrikaları A.Ş. (KARDEMİR) Genel Müdürü Fadıl Demirel, KARDEMİR’in HES projesi ve 50 MW’lık elektrik santral projesi ile dışarıya elektrik satan kuruluş olacağını söyledi.

KARDEMİR Yönetim Kurulu Başkanı Mutullah Yolbulan, Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Kamil Güleç, Genel Müdür Fadıl Demirel ve genel müdür yardımcıları basın toplantısı düzenledi. Fabrikanın yatırımları hakkında bilgi veren Genel Müdür Fadıl Demirel, KARDEMİR olarak şimdiye kadar çevre için 205 milyon TL’lik yatırım yaptıklarını söyledi.

Bakanlıktan ÇED raporu aldıklarını belirten Demirel, şöyle konuştu: “Son yıllarda çevreye ciddi şekilde yatırım yapıyoruz. 3 tane çevreyle ilgili atık var. Bunlardan biri katı atık, sıva atık ve gaz atık var. Katı atıklar fabrikanın dışına katı şekilde atılan maddeler. Burada bizim katı atığımız curuftur. Fabrikanın sınırları dışına curufun dışında hiçbir katı madde çıkarmıyoruz. Bu curufuda kendimize ait olan mekana döküyoruz. Bu atık değildir. Curuf yan üründür. Bunun bir kısmı çimento fabrikasının hammaddesi olarak kullanılıyor. Diğer kısmı çoğu ülkelerde değerlendiriliyor, özellikle karayollarında. Buraya yığmış olduğumuz malzeme ilerleyen yıllarda belki de altın değerinde olacak. Zararlı bir malzeme değildir."

Sıvı atıklarla ilgili ciddi yatırımlar yaptıklarını anlatan Demirel, şunları söyledi: "En son yaptığımız yatırım 2 milyon 400 bin euroluk merkezi arıtma ünitesi. Bu arıtma ünitesi bitiği zaman fabrikanın dışına hiç sıvı atık çıkarmayacağız. Tüm fabrikanın içinde bir sürü arıtma tesisi var. Ama onların taşkını durumunda olan kısımları da özellikle bir kanala toplanıyordu oradan da dereye gönderiliyordu. O derenin üzerine yapacağımız prosesle kapalı sistem yapıyoruz."

Gaz atıklarla ilgili yapmış oldukları yatırımlar olduğunu anlatan Demirel, sözlerini şöyle sürdürdü: "Fabrikamız iki üç senedir çevreyle ilgili projeleri yürütürken, bu zamana kadar yapılmamış olan tüm fabrikanın bir ÇED raporunun hazırlanması ile ilgili odaklandık. Biz fiziksel olarak bunları yapıyoruz. Ama bunları da bir şekilde belgelendirmemiz gerekir. Hem buradaki Çevre Müdürlüğümüz hem de Bakanlık ile çok yakın ilişkiler içerisinde olduk ve sonunda yaptığımız çalışmaların özeti olarak çevre ile ilgili belgemizi aldık. Bu belki KARDEMİR’in tarihinde tek elde gözden geçirilerek ölçülebilmiş değerlendirilerek belgelenmiş şekli. Biz sonuç itibariyle ağır sanayi çalıştırıyoruz. Bunun çevreye etkisi ‘0’dır yeşil alanda piknik yapıyoruz mantığıyla yaklaşmak olmaz. Bizim atık dediğimiz çevreyle ilgili etkili olan değerlerimizin ölçümlemesinde limit değerler uygun olduğu, kabul edilebilir sınırlar içinde olduğu ve o sınırlar içerisinde kaldığının belgelenmesidir. 2010-2011 yılında ve ondan önceki yıllarda yaptığımız yatırımları topladığımızda tamamlanan 23 milyon TL’lik yatırım var, devam eden 120 milyon TL’lik yatırım var, son zamanlarda yapmış olduğumuz yatırımların tutarı 205 milyon TL bunların hepsi çevreyle ilgili yatırımlar. Bunlar yapılmasaydı ne olacaktı? Burası hiç yaşanılır bir yer olmazdı. Biz bu yatırımları sürdürürsek, fabrikamız çok daha mükemmel hale gelmiş olacaktır”

KARDEMİR DIŞARIYA ELEKTRİK SATACAK

Genel Müdür Fadıl Demirel, 50 MW’lık elektrik santralinin Şubat ayında biteceğini belirterek, HES projesinin Temmuz ayında biteceğini söyledi. Bu seneki cirolarının tahmini 2.2 milyon TL olacağını belirten Demirel, sözlerine şöyle devam etti: “Biz 3 milyon tonun balansını oluşturmuş olduk. 3 milyon ton için lazım olan üniteler vardı. Şu an SİNTER fabrikası 2.5 milyon ton çalışıyor. İkinci kok fabrikası önümüzdeki onuncu aylarda bitmiş olacak. 2-3 ay içerisinde bitmiş olacak. Kok üretimini iki katına çıkarmış olacağız. Beşinci yüksek fırın yapılıyor. Yeni yaptığımız yüksek fırın 1 milyon 200 bin ton kapasiteli. Önümüzdeki senenin ikinci yarısında bitmiş olacak. Şu an üretimimiz 1 milyon 550 bin ton riyetinde gidiyor. Bizim fırınlarımızın üretimi 3 milyon tonu bulmuş olacak. Sürekli döküm makinesi yeni yatırımımız. Bunun mekanik montajı bitmek üzere. Bizim programımız Ağustos sonuydu. Tam üretimi almamız Eylül-Ekim ayında olacak. Çelik hanenin konvertör yatırımı 90 tonluk iki tane var. Biz bunları 120 tona çıkaracağız."

Fabrikanın içerisinde bir eğitim sitesi kurduklarını anlatan Demirel, şunları söyledi: "6 milyon TL civarında tutacak. Büyük bir salon yapıyoruz 500 kişilik. Şu an hemen hemen birinci katı çıkmış durumda. 5 ay içerisinde bitmiş olacak. Biz fabrikamızı 3 milyon tona çıkardık diye düşünüyorum. Beşinci yüksek fırın hariç 3 milyon ton için tüm yatırımlarımız bu senenin sonunda bitmiş oluyor. 50 MW’lık enerji santralimiz Şubat ayında bitiyor. HES projesi önümüzdeki Temmuz ayında bitmiş olacak. Bizim enerji üretimimiz HES ve 50 MW’lık santral ile birlikte 112.5 MW oluyor. 3 milyon tonda yaklaşık olarak 75-80 MW’lık tüketimimiz var. Geri kalan 30 MW dışarı satacağız. KARDEMİR dışarıdan elektrik almayan, dışarıya elektrik satan bir kuruluş olacak. Bu seneki ciro tahminimiz 2.2 milyon TL.”

KARDEMİR’İN 8 KATI BÜYÜKLÜĞÜNDE LİMAN

Filyos liman projesine artık bitmiş gözüyle baktığını belirten Demirel, yapılacak limanın KARDEMİR’in 8 katı büyüklüğünde olacağını söyledi.

Zonguldak demir yolu ağının rehabilitasyonunun başladığını hatırlatan Demirel, Devlet Demir Yolları’nın (DDY) en büyük müşterisinin kendilerinin olduğunu kaydetti. Demir yollarının özelleştirileceğini belirten Demirel, sözlerine şöyle devam etti:

“KARDEMİR önümüzdeki sene ‘nereye mal satacağım’ diye zorlanacak. Biz ihracat yapmak zorundayız. KARDEMİR’in büyük şansı var. Zonguldak tarafındaki demir yolu rehabilitasyonu başladı. Bir saatte denize ulaşacağız. Yıllardır konuşulan Filyos liman projesi bana göre hayal olmaktan çıktı. Yılbaşından önce ihalesi yapılacak. Temel alt yapısını devlet yapacak, parası da hazır. Avrupa fonunda 300 milyon euro para varmış o parayı Ulaştırma Bakanımız bu limana aktardı. 300 milyon euro harcandığı zaman alt yapı ve mendirek dahil yapılacak, üst yapı da yap-işlet-devret ile yapılacak. İnşallah o limanda gerçekleşmiş görüyorum. KARDEMİR’in parasını ödeyerek kullandığı bir limanı var. Ama öbürkü liman çok kısa zamanda hayata geçtiği zaman dünyaya açılmış KARDEMİR olacak. Devlet demir yolları özelleşiyor. Bu senenin sonuna doğru kanun çıkmış olacak. Kendi lokomotifinize kendi yükünüzü taşıyacaksınız. Biz şimdiden üç lokomotif siparişini yaptık. Kendimiz yükümüzü taşıyacağız. DDY’nin en büyük müşterisi biziz. Kendi vagonlarımızın imalatına başladık. Portatif olarak iki vagon sene sonu denenecek. Böylelikle KARDEMİR gerçekten tekrar canlı, iddialı iyi bir noktada oluyor.”

KARDEMİR’DE KAVGA OLDUĞU İDDİALARI

Genel Müdür Demirel, KARDEMİR yönetiminin kendi arasında kavga ettiği yönündeki söylemlere de cevap vererek şunları söyledi: “Ben profesyonelim. Ben haddimi bilirim. Yetkimi sorumluluğumu bilirim. Yetkimi kimseye kullandırmam. Ben bu şirketin genel müdürüyüm. Beni yönetim kurulu atamıştır, onlar karar verir ben çekip giderim. Ben net bir şekilde genel müdürlüğümü yapıyorum. Onun dışında benim kendime rol vermemin hiçbir anlamı yoktur. Hiç kimseyle kavga etmek gibi ne bir niyetim var ne de moralimi bozmaya niyetim var. Kimseyle benim kavgam olmaz. Sinirli insanlar hiçbir problemi çözemez. Üretmek istiyorsan sinirlenmeden üretmelisin. Beni işten çıkarmak ceza değil, mükafatlandırmak olur”

İş güvenliğinde eğitimin çok önemli olduğunu belirten Demirel, bu yıl 55 saatlik eğitim dersi uygulayacaklarını belirterek şöyle konuştu: “İş güvenliği konusu tek başına bir hadise, problem. Yüksek fırın projesini dünyada kabul görmüş şekli vardır. Burada çalışacak personelin başına gelmemesi için prosesi değiştiremezsiniz. Fabrika içinde bir şekilde teknik emniyette ölümcül hadiseler yaşadık. Yönetici olarak bizim başta durduğumuz eğitim ve eğitilmiş insan. Bizim son zamanlarda aldığımız personel Endüstri Meslek Lisesi ve Meslek Yüksel Okulu mezunu. Bin 159 kişi almıştık. 519’u Meslek Yüksek Okulu mezunu geri kalanı Endüstri Meslek Lisesi mezunuydu. Bizim fabrikamızda 2009-2010’dan önceki dönemde 3-4 saat arasında eğitim vardı. Bizim geçen sene eğitim saati 41 saate çıktı, bu seneki hedef 55 saat. Biz teknik emniyetin ana meselesinin eğitim olduğuna inanıyoruz. Proseslerin işletilmesinde hem o disiplinde hem o kültürde birisi olması lazım. Hiç oraları bilmeyen, algılayamayan olan birinin orada yaşaması mümkün değil. Kazaların önüne geçmeye çalışacağız. Her gün makamımızda, ünitelerimizde rahat dolaşamıyoruz her an kaza beklentisi içerisindeyiz. Buda ummadığınız bir anda geliyor ve üzücü oluyor”

İŞÇİ ALIMI KONUSU

İşçi alımı konusunda net bir şey söyleyemeyeceğini kaydeden Demirel, konuşmasını şöyle tamamladı: “Biz bu kadar üniteyi yapıyoruz. Bunlar tabi insanla çalışacak. Tabii ki hedefimiz minimum insan sayısı ile çalışmak. Popülist laf etmeye gerek yok. Hangi adam sayısıyla çalıştırabiliyoruz. Buna göre onu buraya çekeceğiz, şunu buraya çekeceğiz. Şu an alırız veya almayız bunun için şimdi bir şey diyemem.”

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler