Bülent DİKTEPE/KARABÜK, Kardemir Genel Müdürü Mesut Uğur Yılmaz, Safranbolu'da gazetecilerle iftar yemeğinde bir araya geldi. Yılmaz, demir çelik sektörünün zor bir dönemden geçtiğini söyledi. Sektörün dünya ve Türkiye'de daralan ekonomik gelişmelerden etkilendiğini ifade eden Yılmaz, Çin faktörünün de ön planda olduğunu vurguladı. Yılmaz, şöyle konuştu:
"Çin, son 10-12 yılda büyük bir büyüme gösterdi. Dünyada üretilmekte olan 1.6 milyar ton seviyesindeki çeliğin yarısını üretebilir ve tüketebilir durumdaydı. Çin büyümesini yavaşlattı ve kapasitesinin bir bölümünü de artan miktarlarda ihracata yöneltmeye başladı. Hal böyle olunca Türkiye pazarına girmeye başladılar. Bunun etkisini pazarlarımızda görmeye başladık."
Çin'in Türkiye piyasasına girmesinin Kardemir’i de olumsuz etkilediğini belirten Yılmaz, kütük, nervürlü inşaat çeliği, katma değeri yüksek ray ve profil ürettiklerini anlattı. Yılmaz şöyle konuştu:
"Devam etmekte olan çok kıymetli bir yatırımımız var. Kangal haddehanemiz devam ediyor. O da devreye girdiğinde kıymetli bir ürüne dönüşecek. Kütük baz alındığında bugün Çin'den kütük teslim 300 dolar, yerinde teslim 330 dolar. Çin dışarıya malzemeyi ucuz fiyatlarla indiriyor. Türkiye'de bu fiyatlarla, maliyetlerimizi dikkate aldığımızda rekabet çok zor. Ama hayat devam ediyor. Biz elimizden gelenin en iyisini yapmaya çalışıyoruz."
Kardemir'de yatırımların devam ettiğini, bu sene sonunda ilk defa 2 milyon tonu aşacaklarını aktaran Yılmaz, "2 milyon tona ulaşılması entegre demir-çelik tesisleri açısından önemli bir iş. 150 bin ton kapasiteyle üretime başlayan Kardemir'in inşallah bu yıl sonunda 2 milyon tonlara ulaştığını görüyor olacağız. Çok parlak bir dönem değil. Sektör tam tersine biraz sıkıntılı bir dönemde geçiyor. Türkiye demir-çelik sektörü topyekun kalkınsın. Türkiye büyüsün ki çelik tüketilsin. Yani büyüme tamamen çelik tüketimiyle paraleldir. Büyüme yavaşladığı zaman çelik tüketimi azalır. Umuyorum bir an önce istikrarlı bir ortama kavuşulur, projeler devam eder, yeni projeler başlar ve çelik sektörü de bundan nasibini alır" diye konuştu.
Kardemir'i Türkiye ve dünyada en iyi yere taşıyacak olan en önemli projenin Filyos Liman Projesi olduğuna dikkat çeken Yılmaz, şöyle dedi:
"Bu projenin hayata geçmemesi fabrikamız açısından son derece büyük bir zafiyettir. Kardemir üretimini artırıyor. Bu da fabrikanın liman bağımlılığını arttırıyor. Kardemir'de yapmakta olduğumuz yatırımlar ve ekleyeceğimiz yeni yatırımlar bizi 3 milyon tona taşıyabilir. Maliyetlerimizin düşmesi için hepimizin mücadele etmesi gereken alan, biran an önce Filyos’ta liman ya da liman alternatifini hayata geçirmek olmalı. Kardemir bölge için olmazsa olmazımızdır."
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz