KARDEMİR Genel Müdürü Fadıl Demirel, KARDEMİR’e üçüncü haddehane yapılacağını söyledi.
KARDEMİR Genel Müdürü Fadıl Demirel, KARDEMİR’in ciddi yatırım atağında olduğunu belirterek, KARDEMİR’in yılsonunda üçüncü haddahaneye kavuşacağını kaydetti. Haddahanenin 700 bin ton kapasiteli olacağını belirten Demirel, “KARDEMİR ciddi bir yatırım atağında ve kapasitesini 3 milyon ton sıcak madde, 3.5 milyon ton çelik bazına oturtmanın peşinde ve bunu da hemen hemen başardı. Sene sonunda bizim bu büyük yatırımlarımız 2012 sonlarında (beşinci yüksek fırın hariç 2013’ün ikinci yarısında devreye girecek) bu yatırımlar bitmiş oluyor. Çelik üretim kapasitesi 3.5 milyon ton, sıcak metal kapasitesi 3 milyon tona oturmuş oluyor. Şuanda haddeleme kapasitesi 1 milyon ton civarında. 2 milyon ton acçığımız var. Böyle baktığımız zaman haddahane ihtiyacı ortada. Yıllardır konuşulan konu var ‘KARDEMİR inşaat çeliğinde çıkmalıdır ve kaliteli çelik tarafına kaymalıdır ve kaliteli çelik haddelemeleridir’ diye. Bizimde yıllarca temennimizdi ancak başarabilmek kolay bir konu değildi. Şimdi biz aldığımız bir kararla bir haddene kuracağız. Bu haddahanemizin ihalesine çıktık. 2 ay içerisinde teklifleri toplayacağız, yılbaşından önce de siparişe bağlayacağız. Böylelikle haddahanemiz üçüncü haddahaneye KARDEMİR kavuşmuş olacak. Bu haddahanenin kapasitesinin ilk etapta kapasitesi 700 bin ton olacak. İkinci etabı var. Oda 700 bin ton kapasiteli olacak. Toplamda 1.4 milyonluk haddahane olacak. Bu haddahane 5.5 milimetre ile 100 milimetre arasında yuvarlakları çekecek. Kalite olarak da düşük karbonlu çelikler, yüksek karbonlu çelikler, düşük ve yüksek alışımlı çelikler, öngevrimli beton çelikleri, yay çelikleri, rulman çelikleri, takım çelikleri, otomotivde kullanılan çelikler ve kaynak teli çelikleri, olmak üzere sanayide kullanılan ve yurt dışından şuanda ithal edilen çelikler, bu çelikler KARDEMİR üretiyor olacak. Bu hamlesi ile hem 2.5 milyon ton bir haddeleme kapasitesine kavuşmuş olacak, hem de KARDEMİR artık sanayinin ithal edilen ana ham maddelerini üretir hale gelmiş olacak. Ayrıca kaliteli çelik tarafına kaymış olacak. KARDEMİR’i çok iyi bir yere taşıyacak olan projelerden bir tanesi. Karabük’e de önemli açılımlar getirecek projelerdir. Karabük’te bizden bu yuvarlakları alıp işleyen sanayiye satan yan sanayiler doğmaya başlayacaktır diye inanıyorum. Bu haddahanenin yapımı 18 ay civarında realize olursa 2 sene içerisinde 2014 sonlarına doğru bu tesis devreye girmiş olur. KARDEMİR ciddi bir dönüşümü yaşıyor. Bu projelerimizin büyük bir kısmı döşünüm, sadece kapasiteyle ilgili değil, aynı zamanda sosyal alanlarda da, yönetim alanlarında, kalite alanlarında da maliyet alanlarında da, bir sürü noktalarda ciddi ataklar yaptı. Dolayısıyla kapasitemizde bu haddehane ile böyle bir yere taşınmış olacak” dedi.
Pazarda sıkıntıların olduğunu kaydeden Demirel, “Pazarı ayırt etmek lazım. Özellikle rekabetin bol olduğu inşaat sektöründe ve inşaat çeliklerinde ciddi bir pazar daralması ve sıkıntıları mevcut. Bu dünyadaki olaylardan ve Türkiye’deki olaylardan etkileniyor. Ancak kaliteli çelik tarafına kaydığınız zaman rekabet güncel ve kısa vadeli olmuyor. Bağlantıların büyük bir kısmı orta ve uzun vadelide yapıldığı için bunun kısa vadede hissedilmesi mümkün değil. Biraz hissedersiniz ama tam size geç ulaşır. Böyle bir durum var. Pazarlar rahat değil. Biz nihai mamul olarak sanayilerin ve inşaatların girdisi olan üretiyoruz. Biz nihai ürünümüz bir şirketin, bir kuruluşun ya hammaddesidir ya ana maddelerinden bir tanesidir. Onların işlerinin iyi olmaması, daralması, bizim işlerinde iyi olmaması ve daralması anlamına geliyor. Birtakım sıkıntılar var ama bu sıkıntılar çelik sektöründe belli periyotlarda olan sıkıntılardır. Bunların aşılacağını, tekrar düzeleceğine inanıyorum” diye konuştu.
İlkokul ve ortaokul mezunu işçilerin lise mezunu olması için çalışmalarını başladığını açıklayan Fadıl Demirel şunları söyledi:
“İşyeri iş, başı eğitimleri yoğun şekilde devam ediyor. Bu seneki hedefimiz kişi başı 55 saattir. Bu rakam geçmiş yıllarda 3.5-4 saat civarlarındaydı. Dolayısıyla böyle bir süreç iş başı eğitimde yaşanıyor. Diğer bir projemizde ilkokul ve orta okul mezunu işçilerimizin en az lise mezunu olacak şekilde milli eğitimle anlaşarak dışarıdan okul bitirmeyle ilgili teşvik ediyoruz. Bunların tüm giderlerini de biz karşılayacağız. Onların daha iyi bir noktaya gelmelerini destekliyoruz. Onların fiziksel ihtiyaçları, ortamlarıyla çok ciddi değişimler yaşandı. Çok iyi bir noktaya geldiğimiz herkes biliyor. Bu sağlıktan yemeği, taşımadan yıkanma yerine kadar bunlar çok iyi bir noktaya çekildi. Şimdi eğitim olarak da iyi bir noktaya çekmeye çalışıyoruz. Ne yapıyorsak çalışanlarız için yapıyoruz.”
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz