Erciyes Üniversitesi (ERÜ) Tıp Fakültesi Çocuk Hastanesi'nde, 7 ay önce dünyaya gelen kız kardeşinin kordon kanından alınan kök hücrelerin nakledildiği lösemi hastası çocuk sağlığına kavuştu.
Pediatrik Hematoloji-Onkoloji Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Türkan Patıroğlu, düzenlenen basın toplantısında, geçen yıl kurulan Kemik İliği Nakli Ünitesi'nde bugüne dek 32 hastaya nakil yapıldığını söyledi.
Bu hastalardan birinin de yaklaşık 4.5 yıldır lösemi tedavisi gören 9 yaşındaki Yüksel Oğuzhan Soylu olduğunu belirten Patıroğlu, "Yüksel'in özelliği, kardeşinin kordon kanındaki kök hücreler kullanılarak kemik iliği naklinin gerçekleştirilmesidir. Ekibimiz bu konuda çok büyük gayret gösteriyor. Şu an 5 yatağımız var. Keşke daha fazla imkanımız olsaydı. Şimdilik kendi hastalarımıza hizmet verebiliyoruz. Yatak sayımız artarsa Türkiye'deki sayılı merkezlerden biri haline geleceğimize inanıyorum" diye konuştu.
Kemik İliği Nakli Ünitesi Sorumlusu Doç. Dr. Musa Karakürkçü ise Yüksel Oğuzhan Soylu'nun hastalığının 2 kez ilaçlarla tedavi edilmesine rağmen tekrar ettiğini anlattı.
Bu nedenle hastaya kemik iliği nakli yapmaya karar verdiklerini ifade eden Karakürkçü, şöyle devam etti:
"Yüksel'in uygun vericisi yoktu, ama 7 ay önce bir kız kardeşi dünyaya geldi. Doğumda annenin plasentasından kordon kanını topladık ve bunu aferez ünitemizde eksi 186 derecede sakladık. Yüksel uygun hale geldikten sonra da kordon kanı ile kemik iliği naklini yaptık. Yaklaşık 50 gün kadar süren meşakkatli bir dönemden sonra taburcu oldu. Bugün de ilk kontrolüne geldi. Kardeşi ile de yüzde 100 uyumu var. Şu an durumu çok iyi"
-"Kordon kanı nakli çok fazla yapılmıyor"-
Doç. Dr. Karakürkçü, Türkiye'de kordon kanı naklinin çok fazla yapılmadığına dikkati çekerek, şunları kaydetti:
"Bizim avantajımız çok kaliteli bir aferez ünitemiz var. Kordon kanlarını kendi hastalarımız için saklayabiliyoruz. Yüksel'e de bunun sonucu olarak kemik iliği naklini yapabildik. Bu nedenle önemli. Üniversitemizde ilk kez yapıldı. Türkiye'deki bazı üniversite hastanelerinde yapılabiliyor ama kordon kanı genellikle yurt dışından sağlanıyor. Biz hem kordon kanı saklayacak hem de naklini yapacak duruma geldik. Bu da üniversitemiz açısından oldukça güzel bir gelişme."
Kardeşinin kordon kanı ile sağlığına kavuşan Yüksel Oğuzhan Soylu da tedavisini gerçekleştiren doktorlara teşekkür etti.
Kendisi gibi bütün çocukların sağlığına kavuşturulmasını isteyen Soylu, gazetecilerin ısrarı üzerine şarkı da söyledi.
Soylu'nun bakımıyla ilgilenen babaannesi Sevim Soylu ise doktorların torununu yaşatabilmek için çok büyük gayret gösterdiklerini belirterek, teşhis ve tedavide emeği geçen herkese teşekkür ettiğini kaydetti.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz