YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Kardeşler köyünün kadınları fırını "kardeşlik" için yakıyor

Kayseri'nin Bünyan ilçesindeki Kardeşler köyünde kadınlar tarafından kullanılan fırının bacası, düğün, bayram ve çeşitli zamanlarda imece usulü yapılan ekmekler için tütüyor - Ekmek yapan kadınlardan Nazile Özsolak: - "Köyümüzde herkes ekmeğini burada yapar. Yakacağını, hamurunu kendi getirip burada ateşini yakar. Burada yapıp başkasına satmazlar. Düğünlerde, bayramlarda, kendi evimizin ekmeğini de burada yaparız. Bizim köyümüzde ne bakkal ne market var. Hiçbir şey yok"

KAYSERİ (AA) - ERGÜN HAKTANIYAN - Kayseri'nin Bünyan ilçesine bağlı Kardeşler köyünde gelin kaynana, eş dost, arkadaş olan kadınlar, köydeki fırında imece usulüyle düğünlerde, bayramlarda ve kendi sofralarında tüketmek için ekmek yapıyor.

Kent merkezine yaklaşık 50 kilometre uzaklıktaki Kardeşler köyünde yaşayan kadınlar, köyde bakkal olmaması nedeniyle bir araya gelerek düğün, bayram ve kendi sofralarında tüketmek için fırında imece usulüyle birbirinden güzel ekmekler, çörekler, keteler pişiriyor. Köyde bulunan fırının bacaları, düğün, bayram ve yer sofralarındaki ikramlıkların hazırlanması için aralıksız tütüyor.

İmece geleneğini yaşatan kadınlar, sabah erkenden fırını yakıyor. Erken vakitlerde yoğurulan hamurların bir kısmından kete, pide, çörek, börek, diğer kısmından ise köy halkının çok sevdiği katmer pişiriliyor.

Komşularının hazırlıklarına yardım eden kadınlardan 62 yaşındaki Sabiha Şeker, AA muhabirine yaptığı açıklamada, küçük yaşlardan bu tarafa tandır ekmeği yaptığını söyledi. Ocaklarda katmer, kete, peynirli, ıspanaklı ekmek ve börek pişirdiklerini anlatan Şeker, sabah erken saatlerde kalkıp ocağı yaktıklarını ifade etti.

Şeker, günün farklı saatlerinde fırına gelen kadınların ihtiyaçlarına göre ekmek yaptığını belirterek "Burada yapılan ekmekler, düğünlerde, toplantılarda, kınalarda, bayramlarda yenilir. Fazla olan ekmekleri de daha sonra yemek için dolaplara koyuyoruz." diye konuştu.

- "Beraber kazanır, beraber yeriz"

Herkesin ekmeğini köy tandırında, fırında yaptığını aktaran 43 yaşındaki Nazile Özsolak da "Köyümüzde herkes ekmeğini burada yapar. Yakacağını, hamurunu kendi getirip burada ateşini yakar. Burada yapıp başkasına satmazlar. Düğünlerde, bayramlarda, kendi evimizin ekmeğini de burada yaparız. Bizim köyümüzde ne bakkal ne market var. Hiçbir şey yok." dedi.

Kışın şehir merkezinde, yazın köyde kaldıklarını dile getiren Özsolak, şöyle konuştu:

"Yazın gelmesini dört gözle bekliyoruz. Şehir merkezindeki herkese buradan ekmek yapsak kimse yok demez. Ekmeklerimiz çok lezzetli. Artık çarşıda satılan ekmekleri yemek istemiyoruz. Köy ekmeği, tandır ekmeği yemek istiyorlar. Bizim köyümüzde gelin kaynana hepsi bir arada oturur. Ekmeğimizi de beraber yapar beraber bölüşürüz. Aşımız ekmeğimiz ortada. Beraber kazanır, beraber yeriz."

Ekmek yapan kadınlardan 71 yaşındaki Hatice Özsolak ise fırına gelen kadınların keyifle ekmeklerini yaptıklarını anlattı.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler