BRÜKSEL (ANKA) – AB Komisyonu’nun Genişleme ve Komşuluk Politikasından Sorumlu Üyesi Stefan Füle, Türkiye’nin Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi ve Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi içtihatlarıyla uyumlu bir ifade özgürlüğü ortamı sağlamak için daha ileri yasal düzenlemeleri kabul etmesi gerektiğini bildirdi.
-HAKARET Mİ İFADE ÖZGÜRLÜĞÜ MÜ?-
İngiliz karikatürist Michael Dickinson, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın kafasını bir köpek figürünün üzerine çizmiş, bu karikatür dolayısıyla Türkiye’de 3 bin euro cezaya çarptırılmıştı. İstanbul Kadıköy'de görülen davada hakim, Dickinson’ın çalışmasının Erdoğan’ın “gururunu ve saygınlığını” ayaklar altına aldığına hükmetmiş ve karikatüriste, İstanbul'da önce 425 gün hapis cezası vermiş, ceza daha sonra para cezasına çevrilmişti. Mahkeme “önümüzdeki beş yılda Erdoğan’ı konu edinen yeni bir karikatür hazırlamazsa” Dickinson’ın cezasının iptal edileceğini karara eklemişti. Dickinson ise verilen ilk para cezasını ödemeyi de reddetmişti.
Süreç Avrupa Parlamentosu’nda soru önergesi oldu. Sağ kanat üyelerden Philip Claeys cezayı “önleyici sansür” olarak nitelediği soru önergesinde karikatürü ve cezayı özetlerken Dickinson’un da “Bu belli düşüncelerin ifade edilmesi konusunda cesaret kırmayı amaçlayan önleyici bir sansür” açıklamasına yer verdi. Komisyonun cezadan haberdar olup olmadığını, Türk hükümet yetkilileriyle temasa geçip geçmediğini soran Claeys, “Komisyon’un önleyici sansürün, Kopenhag Kriterleri ve topluluk müktesebatıyla uyumlu olup olmadığı konusunda bir görüşü var mı?” dedi.
-FÜLE: BİREYSEL OLAYLARI İZLEMEYİ SÜRDÜRECEĞİZ-
AB Komisyonu’nun Genişleme ve Komşuluk Politikası’ndan Sorumlu Üyesi Stefan Füle ise önergeye yanıtında Komisyon’un yıllık genişleme raporlarında önemli yer tutan ifade özgürlüğü ve basın özgürlüğü konularını sürekli olarak izlediğini bildirdi. Füle, “26 Mart 2010 tarihindeki son AB-Türkiye Ortaklık Komitesi sırasında Komisyon, Türkiye’nin Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi ve Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi içtihatlarıyla uyumlu ifade özgürlüğünü sağlamak için daha ileri yasal düzenlemeler kabul etmeye ihtiyacı olduğunu vurgulamıştır. Komisyon ifade özgürlüğünün ihlali konusunda bireysel olayları izlemeye ve bunları Türk yetkililerle görüşmelerde gündeme getirmeye devam edecektir” yanıtını verdi.
-“TÜRKİYE’NİN YEMEKLERİNİ, HAVASINI SEVİYORUM-
24 yıldır Türkiye’de yaşayan 59 yaşındaki Dickinson ilk olarak 2006 yılında ceza almış ve 2008’de beraat etmişti. Ancak beraat kararı daha sonra bozulmuş ve yeni bir duruşma yapılması talep edilmişti.
Dickinson Türkiye’de aldığı cezadan sonra BBC'ye yaptığı açıklamada "Türkiye’yi seviyorum. Yemeklerini, havasını seviyorum. Ama İngiltere'de en azından Brown'un karikatürlerini çizdiğimde, hapse girme korkusu yaşamazdım. Mahkemeye eğer bana para cezası verirse ifade özgürlüğüme yapılan saldırıyı protesto etmek için ödemeyeceğimi söyledim. O da bana parayı ödemekle hapishanede iki yıl geçirmek arasında bir karar vermem için bir ay zaman verdi” demişti.