Kendi bahçenizde bile bulabileceğiniz karınca kalelerinin birçok savunma sistemi vardır. İlki yuvanın en üstündeki tepedir. Bu tümsek genellikle özel bir kum ve toprak karışımından yapılır ve bu karışım suyu çekerek çabucak kurur. Bu tümseğe çarpan su boncuk haline gelerek tümsekten kayar ve düşer.
Mangrove karıncaları gibi bazı koloniler savaşçı karıncaları giriş deliğine yollar ve onlar da kafalarını deliğe koyarak burayı kapatırlar. Bu yaşayan tıpalar, yağmurun girişini engellese de, tümseğin dışındaki ortamdan gelen havayı da engelledikleri için ancak geçici bir çözüm olabilir. [PDF]
Güçlü sağanak yağmurlarda su tünellere kadar ulaşsa da, genellikle içeride çok fazla ilerleyemez. Karıncalar oyuklarını yaklaşık yarım metre derinlikte yapmayı tercih eder ve yuvaların yağmur olukları gibi çalışan karmaşık bir tünel yapısı vardır. Yağış çok güçlü olmadığı sürece su birikme yapmadan yuvanın içinden geçip gider.
Zekice yapılmış tüneller sayesinde, karıncalar havayı yuva boyunca birçok odada hapsedebilir. Bu odalara girişler alttandır, böylece odalara su girişi de önlenmiş olur.
Bu küçük böcekler dışarıda yağmura yakalansalar bile yaşam şansına sahipler. Karıncalar yüzey gerilimini kırmak için gerekli olan ağırlığa sahip olmadıklarından su yüzeyinde yürüyebilirler. Ateş karıncaları güçlü yağmurlarda sürüklendiklerinde birbirlerine yapışarak sal oluştururlar ve bu özellikleriyle bilinirler. Aşağıdaki videoda nasıl yüzdüklerini görebilirsiniz: