Uşak Karma Organize Sanayi Bölgesi’nde (UKOSB) bulunan atık su arıtma tesisinin kapasitesi yüzde 50 arttırılacak. Sürdürülebilir Çevre Çalışmaları Projesi adı verilen ve yaklaşık 18 ayda tamamlanması planlanan proje kapsamında E Tipi Kapalı Cezaevi’nin evsel atık suları da tesise verilecek.
UKOSB tarafından hazırlanan ve Zafer Kalkınma Ajansı'nın (ZEKA) Sürdürülebilir Kırsal kentsel Altyapı Destek Programı (SÜKAP) kapsamında hibe desteği almaya hak kazanan “Atıksu Arıtma Tesisi Kapasite Artırımı ile Sürdürülebilir Çevre Çalışmaları Projesi” için tanıtım toplantısı düzenlendi. Karma Organize Sanayi Bölgesi toplantı salonundaki toplantıda UKOSB Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Karahallı, bir milyon 500 bin TL tutarındaki proje hakkında bilgi verdi. Toplantıya; ZEKA Genel Sekreteri Yılmaz Özmen ile sanayiciler ve ilgili kurumların temsilcileri katıldı.
UKOSB Başkanı İbrahim Karahallı, proje ile 16 bin metreküp olan arıtma tesisinin kapasitesini 24 bin metreküpe çıkaracaklarını ifade ederek projenin 18 ayda tamamlanacağını kaydetti. ZEKA’nın projeye yüzde 50 hibe kredi desteği sağladığını da ifade eden Karahallı, “Proje tamamlandığında Uşak E Tipi Cezaevi'nin evsel atık sularını da arıtma tesisimizde arıtılacak. Hedefimiz projeyi 18 aydan daha önce bitirmek” dedi.
ZEKA Genel Sekreteri Yılmaz Özmen ise kurum olarak ilk küçük ölçekli bir altyapı projesine hibe destek verdiklerini ifade ederek hedeflerinin çevre, toprak, hava ve su kirliliğini önlemek olduğunu söyledi. ZEKA olarak organize sanayi bölgelerine ciddi destekler verdiklerini de hatırlatan Özmen,verilen desteklerin takipçisi olacaklarını ve sağlanan kaynakların ve eylem planlarının keyfe keder olmasına izin vermeyeceklerini belirtti.
Toplantı sonunda gazetecilerin arıtma soruları da yanıtlayan İbrahim Karahallı, tesiste her yıl yenileme çalışmaları yaptıklarını söyledi. Uşak E Tipi Kapalı Cezaevi ile arıtma tesisinin anı bölgede bulunmasını bir talihsizlik olarak niteleyen Karahallı, “ Ortada bir planlama hatası var.Arıtma tesisinin yeri 1989 yılında planlanmış ve 2007 yılından beri çalışıyor. Tesisteki sistem eski olsa da her yıl yenileme çalışmaları yapıyoruz. Tesis cezaevine yakın olduğu için etrafa yayılan kokudan en fazla tutuklu ve hükümlüler etkileniyor. Bizim arıtma tesisinin kapasitesini artırmamız kötü kokuyu ne yazık ki gidermeyecek. Yaptığımız yenilikler ve yatırımlar arıtma tesisini en iyi şekilde çalıştırmaya yöneliktir. Çünkü sistemi yenilemezsek bu tesisi çalıştıramayız. Kapasite artırımındaki amacımız çevreye kirli su vermemek. Çevreye verilen bir zarar var ise bu zararın ortadan kaldırılması için hazırlanacak tüm projelere maddi ve manevi destek vermeye hazırız. Ayrıca hep Uşak gündeme geliyor. Günah keçisi gibi gösteriliyoruz ama bölgemiz ve ilimiz dışında da Menderes Nehri’ni kirleten unsurlar var. Denizli, Kula, ve Aydın Karacasu’daki deri işletmeleri atık sularını hiçbir arıtmaya tabi tutmadan doğaya salıyor. Ege’de doğru dürüst arıtması bulunan tek kent Uşak. Hiç kimse bunu görmüyor. Bu durum haksız rekabete yol açıyor. Oysa biz yakın komşularımızdaki dericileri bölgemize davet ediyoruz. Ancak şuana kadar icabet eden olmadı. Herkesin bu konuda bizim kadar hassas olsun istiyoruz” dedi.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz