KADIN

Karne Çocuğun Zekasını Yansıtmaz!

Karnesi kötü çocuk, ‘düşük zekalı’ değil !

Karne Çocuğun Zekasını Yansıtmaz!

Okulların kapanması yaklaşırken, derslerinde başarılı olamayan çocukları ‘karne korkusu' sardı. Çocuklarının başarısızlıkları karşısında sert tepki gösteren ve cezalandırma yolunu seçen aileler nedeniyle bazen çocukları intiharı bile seçebiliyor. International Hospital'dan Psikolog Ferahim Yeşilyurt, çocukların okul başarısı ve başarısızlığı konusunda merak edilenleri açıkladı.

1- Kötü karne getirmenin nedenleri nelerdir?

Çocuğun karnesinin iyi olmasında şunlar etkilidir:

Çalışma alışkanlıklarının kazanılması

Evde ders çalışma ortamının uygun olması

Sorumluluk duygusunun yerleşmiş olması

Duygusal sorunlarının yoğun olmaması

Eğer çocuğunuz iyi karne getirmiyorsa, bu dört faktörün değerlendirilmesinde yarar var. Başarıyı etkileyen tek faktör zeka olmadığı için, iyi olmayan karnenin düşük zeka göstergesi olduğunu söylemek doğru olmayacaktır.

2- Karnesi iyi olmayan çocuk hayatta başarılı olamaz mı?

Karne çocuğun tüm performansını yansıtmaz. Yani notları çok yüksek bir çocuğa, hayatta çok başarılı olacağı söylenemez. Tersi de geçerlidir. Karnesi iyi olmayan çocuğun da yaşamında çok başarısız olacağı söylenemez. Her çocuğun başarılı olabileceği yönleri muhakkak vardır. Bu özellikleri açığa çıkarmak ailenin ve eğitim sisteminin görevidir.

3- Çocukları notlarına göre ödüllendirmek ya da cezalandırmak doğru mu?

Notlara göre aileler bazen çok katı cezalar verebiliyor ya da çocuk sınıfı geçti diye aşırı ödüllendirebiliyor. Notlar değerlendirilebilir ancak çok fazla abartılmamalıdır.

4- Çocuğun ailesi tarafından kabul edildiğini bilmesi neden önemli?

Bir çocuğun ailesi tarafından olduğu gibi kabul edilmesi çocuk açısından çok önemlidir. Derslerindeki başarı ya da başarısızlığı ailesiyle olduğu gibi paylaşabilmek ve ailesi tarafından kabul hissini yaşamak çocuğu rahatlatır. Çocuk ailesinin sadece başarılarını kabul edeceğini düşünürse, bu durumda not düzeltme, yalan söyleme gibi dürüst olmayan yollara başvurabilir.

5- Karnesinde düşük notları bulunan çocuklara anne-baba olarak nasıl davranmak gerekir?

Öncelikle dönem sonunda alınan karnenin, çocuğun karnesi olmasının yanı sıra, ailenin ve eğitim sisteminin de karnesi olduğu unutulmamalıdır. Öğrencinin başarısında ailenin önemli bir yeri vardır. Aile içi ilişkilerin sağlıklı olduğu, çocuğun kişiliğine saygıda bulunulan ve çocuğun kendini geliştirmesinin desteklendiği bir ailede başarının da o oranda yüksek olması beklenir.

Anne babalar kendilerini de değerlendirmeli!

Karne sonrasında öğrencinin notları düşükse genellikle bu durumdan öğrenci sorumlu tutulur. Eleştirilir, suçlanır. Oysa yapılması gereken, karnedeki düşük notların nedenlerinin ana-baba-çocuk üçgeninde değerlendirilmesidir.

Anne-babalar şu soruları kendilerine sorabilirler:

Acaba çocuğuma kitap okuma konusunda iyi bir model olabildim mi?

Ona ders çalışma sorumluluğunu verebildim mi?

Çocuğumuza aile içinde yoğun kavga ve çatışmaların olmadığı sağlıklı bir aile ortamı yaratabildik mi?

Ara sınavlardan düşük not aldığında onu eleştirip, yargıladık mı?

Onun özgüvenini kazanmasına yardımcı olabildik mi?

Bu değerlendirmeler anne-baba arasında yapılabilir. Diğer taraftan çocukla bu sonuçların nedenleri üzerinde konuşulabilir. Eğer aile-çocuk iletişimi iyiyse, çocuk bu sonucun alınmasındaki kendi rolünü görüp, değerlendirmesini yaparak gerekli sorumluluklarını alacaktır. Unutulmaması gereken bir nokta; alınan karne notlarının telafisinin her zaman mümkün olduğu, gelecek dönemlerde yükseltebileceği olmalıdır.

YORUMLARI GÖR ( 0 )

En Çok Aranan Haberler