YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Karne Hediyesi Bisiklet, Acınız Olmasın

Okulların kapanmasının ardından ebeveynleri, derslerinde başarılı olan çocuklara karne hediyesi alma telaşı sardı. Genellikle 8-15...

Okulların kapanmasının ardından ebeveynleri, derslerinde başarılı olan çocuklara karne hediyesi alma telaşı sardı. Genellikle 8-15 yaş arası çocuklara karne hediyesi olarak bisiklet alındığına dikkat çeken uzmanlar, bisikletle birlikte kaskın da alınmasını tavsiye ediyor. ‘Ellerini bırakarak bisiklet kullanmak, bisikletlere ayrılmış alan dışında bisiklet sürmek, 11 yaşını bitirmeden bisiklet kullanmak, 13 yaşını bitirmeden motorsuz taşıt kullanmak ve hayvanları tevdi etmek’ gibi kural ihlali yapanlara ise 77 TL para cezası kesiliyor.

Çocukların korumasız olarak, trafiğe açık ana caddelerde gelişi güzel bisiklet kullanması kazalara sebebiyet veriyor. Karne ödülünün acıyla bitmesinin önüne alınacak tedbirlerle geçilebileceğine dikkat çeken Trafikten Sorumlu Bursa İl Emniyet Müdür Yardımcısı Süleyman Kutay, büyük bir heyecanla bisiklete kavuşan çocuklara ‘park ve trafiğe kapalı alan dışında bisiklet kullanmayın’ uyarısında bulunuyor.

Kutay, bisiklet kullanan çocukların bisiklet yolları, park, bahçe ve oyun alanlarını kullanmalarını tavsiye ediyor. Ebeveynlerin, çocuklarının bisiklet kullanmalarını gözetim altında tutmalarını isteyen Kutay, mevcut yasalara göre bisiklet kullanmak için ehliyet gerekmediğini hatırlattı. Trafiğe kapalı alanlarda bisiklet kullanımının teşvik edilmesi ve mutlaka çocuklara kask, dirseklik ve dizlik giydirilmesi gerektiğini vurgulayan Süleyman Kutay, muhtemel kazaların önüne geçebilmek amacıyla, eğlence ve ulaşım vasıtalarını kullanan çocukların dikkatli davranması gerektiğini kaydeden Süleyman Kutay, “Bisiklet kullanıcılarının mahalle ve caddelerde bulunan bisiklet yollarında ve park, bahçe, oyun alanlarının bu araçların kullanımı için ayrılmış bölgelerinde araçlarını kullanmaları, zaruret halinde ise taşıt yolunun en dışında kullanmaları gerekmektedir. Ailelerimizin de çocuklarının bisiklet kullanmaları için kendi gözetim ve kontrollerinde olmak üzere trafiğe kapalı site alanı, park, bahçe ve gezi yerlerini tercih etmeleri, araç trafiğinin yoğun olduğu cadde ve sokaklarda çocuklarının bu tür vasıtaları kullanmalarına müsaade etmemelerinin, yaşanacak birçok olumsuzluğun önüne geçeceği aşikârdır” diye konuştu.

Sokakta bisiklet kullanma mecburiyetinde olan çocukların tek sırayla ilerlemesi gerektiğini vurgulayan Bursa Emniyet Müdür Yardımcısı Süleyman Kutay, son yıllarda bisikletli çocukların karıştığı kaza sayısının önemli ölçüde arttığını dile getirdi. Kutay şunları kaydetti: “Yollara çıkmak mecburiyetinde kalırlarsa yan yana seyretmesinler. 'Hem bisiklet sürelim, hem de sohbet edip, konuşalım' olmaz. Çocuklarımız maalesef bisiklet üzerinde akrobasi hareketleriyle adeta cambazlık yapıyorlar. Can güvenliği açısından kesinlikle direksiyon bırakılmamalı. Türkiye'nin birçok şehrinde bisiklet yolu yok. Hal böyle olunca da özellikle yaz aylarında bisikletli çocukların kaza sayısı artıyor."

ELLERİ BIRAKIP BİSİKLET SÜRMENİN CEZASI 77 TL

Öte yandan ellerini yana salarak bisiklet kullanmak, kaldırımda bisiklet sürmenin cezası 77 TL olarak uygulanıyor. Almanya'da yaya yolunda bisiklet kullanmanın 20 Euro, bisiklet için ayrılan yolun kullanılmamasının cezasının da 30 Euro olduğunu belirten Trafikten Sorumlu Bursa İl Emniyet Müdür Yardımcısı Süleyman Kutay, "Ülkemizde, kanun kapsamında belirtilen kural ihlallerinde bisiklet kullanıcılarına 77 TL ceza uygulanıyor. 11 yaşını bitirmeden bisiklet kullanma, 13 yaşını bitirmeden motorsuz taşıt kullanma ve hayvanları tevdi etmenin karşılığı ise 77 TL para cezası." dedi.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler