HABER

“Karnesi zayıf” diye olumsuz tepki vermeyin!

Okulların yarıyıl tatiline girmesi ile beraber iyi notlarla dolu karne getiren çocukların evlerinde adeta mutluluk rüzgarları esiyor.

“Karnesi zayıf” diye olumsuz tepki vermeyin!

Ancak düşük notların yer aldığı karneye sahip öğrencilerin evinde hayal kırıklıkları yaşanıyor. Ebeveynlerin karnelerindeki notlar ile ilgili çocuğa davranış biçiminde çok dikkatli olması gerektiğini söyleyen Acıbadem Adana Hastanesi Psikoloğu Meriç Mavi, “Çocuğun başarısızlığı ile ilgili öfkeli ve suçlayıcı davranışlar, psikolojisinde geri dönüşü olmayan hasarlara neden olabiliyor” diyor.

Yapılan çalışmalar ebeveynlerin tutum ve davranışlarının, çocukların okul başarısını etkilediğini gösteriyor. Çocuğu olumsuz etkileyen tutumların başında ‘aşırı kontrolcü’ yapıda olan aileler gelirken; ‘aşırı koruyucu’ aileler de çocuğa doğru bir örnek olmuyor. Psikolog Meriç Mavi, “Maalesef, kontrol düzeyini en üst seviyede tutan aileler çocuklarının yaptığı bütün ödev ve sorumlulukları adeta denetlemeden duramazken, koruyucu yapıda olan aileler ise çocuklarına öğretmenleri tarafından verilen görevleri kendileri üstlenip onların kendisini yorgun ve mutsuz hissetmemesini sağladıklarını düşünüyorlar” diyor.

ÜSLUBA DİKKAT EDİLMELİ

Karne, derslerde gösterilen performansın somut bir yansımasıdır” diyen Psikolog Meriç Mavi, çocuğunun aylar süren zorlu bir dönem boyunca gösterdiği çabaların sonucunu karnede görmeyi planlayan ailelere, kendilerinin de bu başarı ya da başarısızlığın bir parçası olduklarını unutmamaları gerektiğini hatırlatıyor. Zayıf notların yer aldığı bir karnenin çocuk üzerinde var olan etkisini negatiften pozitife çevirmek için ailenin mutlak desteğine ihtiyaç duyulduğunu söyleyen Psikolog Meriç Mavi, “Ders notları çocuğun ilerideki sınav başarıları konusunda adeta bir ayna görevi yapar” diyerek, ailenin onu motive ederken kullanacağı üsluba dikkat etmesi gerektiğini hatırlatıyor.

ÇOCUKLAR İÇİN TATİLİ AVANTAJA ÇEVİRİN

Çocukların alacağı notlar haricinde ruh sağlığında da gelişim görmek isteyen ailelerin en belirgin özelliği ise ‘destekleyici’ yönleri… “Aileler, yaş grubu gözetmeksizin çocuklarının başarısızlıklarının tekrarlanmaması adına hep birlikte çözüm üretmeye çalışmalıdırlar. Başarısızlığın nedenleri aile bireyleri tarafından masaya yatırılabilir ve çocuk ile açık açık bir sorunu olup olmadığı tatil süresince konuşulabilir, çözüm yolları aranabilir. Eğer ortada bir başarı varsa bu başarının devamlılığı için de tatil dönemleri bir fırsat olarak değerlendirilebilir” diyen Psikolog Meriç Mavi, öğrencilerin zihin ve beden dengesinin sağlıklı hale gelmesi için yarıyıl ve yaz tatillerinin büyük bir avantaj olduğunu belirtiyor.

TATİL TEMBELLİĞİNE DİKKAT!

Öğrencilerin tatil dönemi boyunca kendilerine bir hobi oluşturmamasının ya da eksik olduğu konularda çalışmalar yapmamasının onları geriye götürebileceğini belirten Psikolog Meriç Mavi, ”Tatil dönemi boyunca hareketsizliğe alışan çocukların okulların açılmasıyla birlikte yeniden başlayacak olan yoğun tempoya ayak uydurmakta zorluk yaşayabilecekleri unutulmamalıdır” diyor.

SOSYALLEŞMESİNİ DESTEKLEYİN

Aile dışında arkadaşlarla birlikte geçirilen zamanın ise çocuğun sosyallik seviyesine olumlu bir katkı sağlayacağının ve bununla birlikte özgüvenini artıracağının altını çizen Psikolog Meriç Mavi, “Çocuk, kendi yaş grupları arasında kurduğu iletişimden beslenerek daha büyük yaş gruplarıyla da denge kurmayı öğrenir. Bu, onun ilerdeki hayatına da olumlu yansıyacaktır. Bu nedenle tatil dönemlerinde çocuklar sosyalleşmesi için desteklenmeli ve imkanlar dahilinde gerekli ortamlar aileler tarafından onlar için yaratılmalıdır” diyor.

YORUMLARI GÖR ( 0 )

En Çok Aranan Haberler