Bu meyveler o illerde ne sıklıkla üretiliyor ise adı o il ile anılmaya başlar. Diyarbakır ilimiz de karpuzu ile meşhur. Bu ili söylediğimizde akla hemen dışı yeşil içi kırmızı renkli kocaman meyve geliyor. Bu meyve diğer meyveler ile karşılaştırıldığında büyüklüğü ile ayrılır. Büyük olmasının yanında insan sağlığı için faydaları da büyüktür. Ülkemizde çoğunlukla Güneydoğu Anadolu bölgesinde yetiştirilir.
Yaz aylarında tarlalarda büyüyüp gelişen, yeterli kiloya ulaştığında ise hasat edilip satılan karpuzun saç telinden ayak tırnağına kadar faydası bulunur. Meyvenin %92‘si, neredeyse tamamına yakını sudur. Bu yönü ile özellikle yaz aylarında mükemmel serinletici bir meyvedir. Yazın sıcaklar dolayısı ile su kaybeden kişilerin çok sık tükettiği bir meyvedir. İçerisinde yoğun oranda A vitamini bulunması sebebi ile de gözlere çok faydalıdır. Ayrıca nemlendirici etkisi olması yönü ile de cilt için de olumlu etkileri vardır. Çekirdeği ve kabuğu da ayrı ayrı değerlendirilerek tüketilir.
Miktar: 154 gr
Kalori (kcal): 46
Yağ (g): 0
Karbonhidrat (mg): 10
Protein (g): 0,9
Anne karnındaki bebek annenin tüm vitamin ve mineral rezervlerine ortak olur. Bu dönemde bebeğin sağlıklı gelişimi için annenin meyve sebze tüketmeye ve düzenli beslenmeye özen göstermesi gerekir. Anneye fayda sağlayan meyvelerden biri de karpuzdur. Hamilelikte karpuzun faydaları; yüksek oranda içerdiği likopen, C ve B vitamini anne-bebek sağlığına faydalıdır. Ayrıca potasyum, magnezyum gibi mineralleri içermesi sebebi ile de etkilidir. Karpuzun lifli yapısı ise, hamilelikte oluşan mide ve bağırsak sorunlarını giderir.
Karpuzun mideye faydaları da vardır. Lif içeriği yüksek olan karpuz, midede oluşan yanmalara engel olur. Meyvenin büyük bir kısmı su olması sebebiyle sindirimi kolay ve rahattır. Midede yükselen asidi nötr hale getirerek gastrit gibi hastalıklara engel olur. Bunun yanında, lifli yapısı ile kolayca sindirilip, bağırsaklardan kolayca geçer. Kabızlık sorunu yaşayan kişilerin tüketmesi gereken bir meyvedir.
Birçok meyvenin en vitaminli kısmı kabuğudur. Karpuz kabuğunun da faydaları bulunur. Kabuklu kısım oldukça vitaminlidir. Salatalık ailesine mensup olan karpuzun yeşil desenli kabuğu yenilebilir. Kabuğunda sitrünilin adlı bir bileşen bulunur. Bu bileşen kan dolaşımın rahatlamasına ve hızlanmasına fayda sağlar. Bunun yanında yüksek antioksidan içeriği vardır. Bu sayede kansere karşı da korur.
Karpuzun cinselliğe faydalarının göz ardı edilmemesi gerekir. Bazı meyvelerin ve yiyeceklerin afrodizyak etkisi vardır. Bu etki ile kişilerin libidosu da yükselir. İşte karpuzun da afrodizyak etkisi olduğu saptanmıştır. Özellikle erkeklerde karpuzun tüketilmesi ile libidoda artış gözlenir. Ayrıca vitamin ve mineral açısından zengin olan karpuz sayesinde enerji de alınır.
Karpuz çekirdeğinin faydaları saymakla bitmez. İçerisinde yoğun oranda çekirdek de bulunur. Meyvenin çekirdeğinde bulunan bir amino asit damarlardaki oksidatif stresi azaltır. Aynı zamanda diyabeti kontrol altına alır. Ayrıca çekirdekte bulunan magnezyum minerali sayesinde karbonhidrat metabolizması düzenlenir. Akabinde kan şekeri de dengeye gelir.
Karpuzun hem kendisi hem de çekirdeğinde bulunan tekli ve çoklu doymamış yağ asitleri kalp sağlığı için önemlidir. Aynı zamanda demir bakımından zengin olması da kalbe fayda sağlar. Damarlardaki basıncı azaltması sebebi ile de kolesterolü ve kan basıncını düzenler.
Karpuzda bulunan bazı mineraller sindirime yardımcı olur. Lifli yapıda olması da, bağırsakları iyi çalıştırır. Tüm bu etkiler sayesinde idrar yolu ve mesane problemleri oluşmaz. Aynı zamanda idrar söktürme özelliğinden dolayı böbreklere fayda sağlar. Böbreklerde kum, taş gibi yapıların oluşmasına da izin vermez.
Karpuz, potasyum minerali bakımından çok zengindir. Potasyum minerali vücutta iyi bir elektrolittir. Bu yönü ile kasların ve sinir sisteminin sağlıklı kalmasına neden olur. Ayrıca bu mineral ile sinirlerin daha iyi uyarılması sağlanır.
Karpuzun her kısmı sindirime yardımcı olur. Kabuğu mide gazını alır ve bağırsakları çalıştırır. Sulu kısmının fazla olması ise böbrekleri iyileştirir. Lifli yapısı ise bağırsakların çalışmasını sağlar. Karpuzun düzenli tüketilmesi sindirimdeki tüm elemanların da işlevsel olarak yararlanmasını sağlar.
Karpuzun tüm sırrını içine gizleyen özelliğinden dolayı iyi olanı seçmek için bazı yöntemler vardır. Bu yöntemleri uygulayarak en kırmızı, en sulu ve en güzel meyveyi seçebilirsiniz. İlk olarak meyvenin asimetrik olanını seçin. Bir tarafı küçük kalmış veya düzleşmiş olanlarını tercih etmemek gerekir. Ayrıca meyvenin çok parlak ve çok soluk renkli olmamasına özen gösterin. Karpuzu elinize alarak bir tartın, büyüklük ile ağırlık denk olmalıdır. Aksi halde kabak çıkma ihtimali yüksektir. Son olarak karpuzu ters çevirip göbek kısmına bakın. Bu kısım toprağa değen kısımdır. Bu kısmın krem rengi veya soluk sarı renkli olması gerekir. Diğer renklerde olması karpuzun iyi olmadığını gösterir.
Karpuzun renkli olması yoğun oranda likopen içermesinden dolayıdır. Bu bileşen vücuda faydalı olduğu kadar, fazlası mide bulantısı yapar. Fazla likopen mide asidini azaltarak midede gaz, şişkinliğe neden olur. Bunun yanında sorbitol içerdiği için bağırsakları çalıştırır. Bu durumda bağırsaklar aşırı çalışır ve kişide ishal yapar.