Adana Büyükşehir Belediye Başkanvekili Zihni Aldırmaz, ortada uygulanması gereken bir yönetmelik olduğunu, kendilerinin de buna uyduğunu ifade ederek, sorunun çözümü noktasında ilçe belediyeleri, bürokratlar ile bir araya gelerek, ortak bir çözüm bulmaları gerektiğini söyledi.
Büyükşehir Belediye Meclisi, ‘2012 Yılı Eylül Ayı Olağan Meclis Toplantısı’nın üçüncü birleşimini gerçekleştirdi. Belediye Meclis Toplantı Salonu’ndaki oturuma Büyükşehir Belediye Başkanvekili Zihni Aldırmaz başkanlık yaptı. Toplantıda gündem dışı söz alarak kürsüye çıkan CHP’li meclis üyesi Necmettin Atay, Adana’nın tarımsal potansiyelini ortaya koyup, kentte üretilen tarımsal ürünlerin sadece Türkiye’ye değil, dünyanın farklı noktalarına gönderildiğini hatırlattı.
“200 TL KARPUZ TAŞIYAN BİR KAMYONETE 2 BİN TL CEZA YAZILIYOR”
Atay, karpuz satıcılarına yönelik olarak kesilen cezalara dikkat çekerek, “Yasa uygulayıcılarına elbette ki söyleyecek bir sözümüz yok. Ancak, yasa yapıcılarının da Türkiye’nin gerçeklerini görmesi gerekiyor. Adana gibi işsizliğin yüzde 25 olduğu bir kentte tarımsal alanda çalışarak, evine ekmek götüren insanlara hiçbirimiz çıkıp da; ‘Evine ekmek götürmesin’ diyemeyiz. Onlar kayıt dışı olsun demiyorum ama taşıdığı karpuzun toplam fiyatı 200 TL olan bir kamyonete yaklaşık 2 bin TL ceza kesersek, burada ortaya çıkacak sosyal sorun hepimizi rahatsız eder. Bu rahatsızlığı da belediye başkanı ile, meclis üyesi ile ve de toplumu ile hepimiz yaşıyoruz” dedi.
“GEÇMİŞTE GEREKEN ÖNLEMLER ALINSAYDI BUGÜN BU SORUN OLMAZDI”
Büyükşehir Belediye Meclisi olarak, kendilerinin sorunlara çözüm üretmek ile mükellef olduklarını vurgulayan Atay, “Sorun oluşturmak, insanların yaşamını zorlaştırmak değil, insanların daha rahat yaşayıp, evine ekmek götüreceği, olaylara daha duyarlı davranıp, çözüm önerileri üreteceği bir ortamı oluşturmak ile mükellefiz. Eğer geçmişte bu konuda gerekli önlemleri alıp, tarlada üretilen karpuzun nerede, nasıl ve ne şekilde satılacağını belirleseydik bugünkü sorunları yaşamazdık. Ancak bugün bu sorunu nasıl çözeceğimizi bilemiyorum. Bundan sonraki süreçte Adana’nın gerçeklerini de göz önüne alarak, konuyu kapsamlı bir şekilde masaya yatırıp, gerekli önlemleri alırsak bir daha da bu sorunu yaşamayız” ifadesini kullandı.
“YÖNETMELİK 100 KİLO DİYOR AMA 5-6 TONLUK SATIŞ YAPANLAR VAR”
Büyükşehir Belediye Başkanvekili Zihni Aldırmaz da, belediye encümenin bu konuda yapılması gerekeni mutlaka yapacağını, bundan hiç kimsenin endişe duymaması gerektiğinin altını çizdi. Aldırmaz, ‘Hal Yönetmeliği’nin şu anda uygulamada olduğunu, uygulanmaması halinde Büyükşehir Belediyesi’ne bir takım sorumluluklar yüklediğine işaret etti. Toptancı Hali’nin, kentteki seyyar satıcıların kayıtdışı faaliyet gösterdiğini, herhangi bir esnaf odasına kayıtlı olmadığı gibi vergisini de ödemediği yönünde görüş beyan ettiğini hatırlatan Aldırmaz, “Bu satış yapan yerlerde en fazla 100 kilogramlık ürün satılabilir. Şu anda benim elimde bazı belge ve fotoğraflar var. Bin 500-2 bin ton ve hatta 5-6 tonluk satış yapanlar var. Karaisalı biberi şu anda yaklaşık yüzde 90 oranında bitti. Bursa ve Trakya’dan kente geliyor” diye konuştu.
“ORTADA BİR YÖNETMELİK VAR VE BUNU UYGULAMAK ZORUNDAYIZ”
“Üreticilerin başımızın üstünde yeri var” diyen Aldırmaz, konuşmasının devamında da; “Onların sorun ve sıkıntılarını çözebilmek için ilçe belediyeleri ile ortak hareket ediyoruz. Öteki tarafta da Hal esnafı yolu kesip, yönetmeliğin uygulanmasını istiyor. Şimdi çerçevede baktığımız zaman, ilçe belediyesi ve bürokrat arkadaşlarımız bir araya gelerek, mevsimlik satış yapan esnafın ürünlerini nasıl, ne şekilde ve nerede satacağını belirlemesi lazım. Bu da ilçe belediyeleri için kolay değil. Çünkü yönetmeliklerde standart birçok prosedürler var. Zaten bu karpuzcular, karpuz bitince portakal, portakal bitince de şeftali satıyor. Konu hukukçular, ilçe belediyeleri ve bürokrat arkadaşlarımız bir araya gelerek, konuyu enine boyuna tartışmalı ve bir çözüm bulmalı. Biz bunlara karşı değiliz, ancak ortada bir yönetmelik var ve bunun mutlaka uyulması lazım.”
“BURADA SADECE BİZ HEDEF OLACAKSAK BİZ DE ÇEKİLİRİZ”
Yapılması gerekeni yapmak, atılması gereken adımı da atmaktan çekinmeyeceklerini, ancak hiç kimse ile de kötü olmak istemediklerini dile getiren Zihni Aldırmaz, “Bir yanda Toptancı Hali, diğer tarafta da kayıt dışı olan, gerek pikaplarda, gerekse de seyyar tablalarda satış yapanlar var. Bu işi bir sisteme oturmak için Valilik, Büyükşehir Belediyesi ve ilçe belediyeleri ile zamanında toplantı yaptık, sorunu çözebilmek için ortak bir karar aldık ve bu kararda devam ediyoruz. Eğer burada sadece biz hedef olacaksak, gerekli yerlere de arz edip çekilirim. Ancak ortada bir gerçek var. Bunu bir düzene sokmak zorundayız. Kentte başka türlü yaşamanın yolu yok” yorumunu yaptı. Aldırmaz, Bursa ve Trakya’dan karpuz yüklü TIR’ların fotoğraflarını da meclis üyelerine gösterdi.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz