Tiflis (AA)- Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, Kars-Tiflis-Bakü demir yolu hattı tamamlandığında, 20 yıl içerisinde taşınacak yük miktarının, yıllık 30 milyon tona ulaşmasının hedeflendiğini bildirdi. Yıldırım, "Proje, Doğu ile Batı arasında en ekonomik, en kestirme, en güvenli taşıma yolu olması özelliği taşıyor" dedi.
Gürcistan'ın başkenti Tiflis'te bulunan Binali Yıldırım, Mariot Otel'de gazetecilerin sorularını yanıtladı.
Proje kapsamında 105 kilometrelik demir yolu hattı yapılacağını belirten Yıldırım, bunun 76 kilometrelik kısmının Kars ile Gürcistan sınırı arasında olduğunu, 26 kilometrelik hattının da Gürcistan sınırından Ağılkelek'e kadar uzandığını söyledi.
Ağılkelek-Tiflis arasında olan 150 kilometrelik bölümün de onarılması gerektiğini ifade eden Yıldırım, "Bunları birleştirdiğimiz zaman 255 kilometrelik bir hat yapmış olacağız. Projenin toplam maliyeti yaklaşık 420 milyon dolardır. Hat, çift hat altyapısına göre inşa edilecek. Ama üst yapısı şimdilik tek hat olarak yapılacak. Hattın planlanan hızı 120 kilometre" diye konuştu.
Hattın Türkiye ve bölge ekonomisine getireceği yararlardan da söz eden Yıldırım, şöyle konuştu:
"Bu, Türkiye-Gürcistan-Azerbaycan arasında petrol, doğalgazdan sonra en önemli bölgesel işbirliğini geliştirecek bir projedir. Bu hat tamamlandığında, 20 yıl içerisinde taşınacak yük miktarının yıllık 30 milyon tona ulaşması hedefleniyor."
Yıldırım, projenin ekonomik değerinin yanı sıra başka avantajları da bulunduğunu belirterek, "Proje, Doğu ile Batı arasında en ekonomik, en kestirme, en güvenli taşıma yolu olması özelliği taşıyor. Kafkasya ile Türkiye'nin, Avrupa ile bir anlamda Uzakdoğu'yu birbirine birleştiren çok önemli bir koridor halkasını teşkil etmesi, projeyi daha önemli hale getiriyor" dedi.
Ermenistan'ın projeye yaklaşımına ilişkin bir soru üzerine de Yıldırım, şunları kaydetti:
"Şu andaki bu proje Gürcistan, Azerbaycan ve Türkiye arasında. Ve onları doğrudan ilgilendiren bir projedir. Ermenistan ile bizim malum, demir yolu hattımız mevcuttur. Ancak Ermenistan ile devam eden diplomatik sorunlarımız nedeniyle bu hat kullanılamamaktadır. İleride anlaşmazlık sona erdiği zaman bu hattı da kullanacağız. Bu hat, ona alternatif bir hat olarak düşünülmemesi gerekir."