Önümüzdeki süreçte özellikle eko turizmi ve yayla turizmi açısından öneminin daha çok artacağı ifade edilen Mersin'in Çamlıyayla ilçesinde vatandaşlar, aşırı sıcaklar nedeniyle Toros dağlarından getirilen karları "karsambaç" yaparak serinlemeye çalışıyorlar.
Babası Tahsin Akşahin'in vefat edinceye kadar 35 yıl sürdürdüğü "Kar helvası" yada halk dilinde "Karsambaç"çılığı 32 yıldan bu yana sürdüren Sefa Akşahin, Çamlıyayla'nın değişmezleri arasında yer alan meşhur yayla karsambaçını yaylaya gelip içmeyenin hemen hemen yok denecek kadar az olduğunu söyledi.
Yaz aylarının vazgeçilmezi ve serinlemek için bire bir olan karsambaçı Toros dağlarının zirvelerinden getirdikleri kar kalıplarını yada kütlelerinin kazınarak özel kaselere konulduğunu belirten Sefa Akşahin, "Kaselere koyduğumuz karların üzerine şeker balı, vişne, kiraz ve çilek reçeli suları, çiçek veya gül suyu koyuyoruz. Müşteri, kaşıkla kar ve reçel suları yada gül veya çiçek suyunu karıştırdıktan sonra belli bir kıvama geldiğinde afiyetle yeniyor" dedi.
Çamlıyayla'da 7'den 77'ye kadar herkesin yoğun ilgi gösterdiği ve insana farklı bir damak zevki yaşatan karsambaçın özellikle sıcak havada tüketildiğini belirten Akşahin, bu içeceğin Çamlıyayla'nın tanıtımına da büyük katkı sağladığını söyledi.
Kavurucu yaz aylarının sıcağında adeta serinletme görevi yapan ve yaz aylarının vazgeçilmezi olan meşhur yayla karsambaçının tüm Türkiye'de bilinmesini isteyen Akşahin, Haziran ayından başlayarak eylül ayının sonuna kadar büyük bir iştahla içildiğini ve porsiyonunu 2 liraya sattığını ifade etti.
Muhabir: Selahattin Özbozkurt
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz