Karslı Âşıklar akademisyen oldular
Kars’ta Serhat Kalkınma Ajansı’nın desteği ile âşıklık geleneğinin daha bilimsel bir şekilde icra edilmesi için Âşıklar Akademisi projesi hayata geçirildi. Kars Belediyesinin, Kars Halk Ozanları Âşık Şenlik Kültür ve Dayanışma Derneği ile Murat Çobanoğlu Âşıkları Koruma Derneğinin katkılarıyla yürütülen “Âşıklar akademisi” proje çalışmaları eğitimi, 4,5 gün sürdü. Akademi kursu sonunda çoğunluğunu çırak ve genç âşıkların oluşturduğu katılımcılara, başarı belgesi verildi.
Âşıklara Kars Halk Eğitim Merkezi’nde 3 aylık bir eğitim projesi, 5 gün süren bir kurs süresince verildi. Eğitimler ile ilgili olarak bilgi veren Kars Halk Ozanları Âşık Şenlik Kültür ve Dayanışma Derneği Başkanı Âşık Günay Yıldız, Âşıklar Akademisinin Türkiye’de ilk kez Kars’ta hayata geçirildiğini söyledi.
5 günlük eğitimin yetersiz olduğuna da dikkat çeken Yıldız,”Bu bir başlangıç oldu. Beş gün tabiî ki âşıklarımızın yetişmesi için yeterli değildir. Aşık olmak için bir ömür bile yeterli değildir. Önümüzdeki yıllarda da bu çalışmalarımız daha da gelişerek bir okul şeklinde sürecek.” Dedi.
Âşıklara Edebiyat alanında ders veren Edebiyat öğretmeni Kemal Alin de, “Bu proje ile âşıklarımıza 40 saatlik eğitim verdik. Bu süre içerisinde değerli akademisyenler bilgilerini âşıklarımızla paylaştılar. Aşıklık geleneğine bir nebze de olsa katkı sunmak istedik. Eğitim süremiz beş gün sürmesine rağmen SERKA destekli ve 3 aylık bir proje idi. Buda söylenen ve anlatılanlar bilgi birikimler dokümanlar şeklinde de proje kapsamında değerlendirilerek bir materyal haline de getirilecek. Eğitimlerimiz iki bölümde gerçekleştirildi. Birinci bölümde âşıklarımıza teorik bilgiler, ikinci bölümde ise âşıklık geleneğinde özellikle müzik ve icra noktasında da uygulamalı eğitimler verildi.” Diye konuştu.
Aşıklara müzik konusunda bilgi veren Kafkas Üniversitesi Devlet Konservatuarı Türk Müziği Bölüm Başkanı Yardımcı Doç. Aşkın Çelik de: “Âşıklara bu zaman kadar yanlış bildikleri şeyleri doğru bir şekilde öğretmeği amaçladık. Hava, makam, ayak gibi şeyler âşıklarımız tarafından hep farklı olarak biliniyordu. Ayrıca âşıkların sazlarının perde sistemleri, makam ve usul konularında da yardımcı olmaya çalıştık. Bu yörede aşılık geleneğinin yaşamsı önemlidir. Âşıklar akademisi de bu açıdan önemlidir ve diğer illerden ayrılan önemli bir noktadır.” Şeklinde konuştu.
Projenin yürütücücü Araştırmacı, Eğitmen ve Kültürel Miras Uzmanı Faruk Torunoğlu da, “Kars’taki âşıklık geleneğini dünyaya tanıtmaya ve yaşatmaya çalışıyoruz. Bu proje Türkiye’de ilk olmasına rağmen küçük bir projedir. Âşıklık geleneği Kars, Ardahan ve Iğdır’da zorda olmasına rağmen yaşatılmaya çalışılıyor. Daha sonra da âşıklar ile ilgili olarak bir rapor hazırlayacağız.” Diye konuştu.
Öte yandan kısa adı SERKA olan Serhat Kalkınma Ajansının maddi desteği, Kars Belediyesi ve Kars’ta ki iki âşıklar derneği işbirliği ile düzenlenen “Âşıklar akademisi” çalışma projesinin 3 aylık olmasında 4,5 güne sığdırılması oldukça dikkat çekti. Ayrıca kursa Murat Çobanoğlu ile Âşık Şenlik Kültür ve Dayanışama dernekleri başkanları ile çoğunluğunu genç ve çırak sayılan âşıkların çalışmaya katılması, birçok usta aşığın bu çalışmaya katılması da dikkatlerden kaçmadı. Çalışmaya katılmayan bazı usta âşıklar ise görüşlerini şu şekilde dile getirdiler:
“4.5 günde gösterilen ve âşıklarca çok iyi bilinen konuların verildiği bilgi ile katılımcılar, akademisyen mi oldular? Biz 30 – 40 yılı aşkın tecrübe ve âşıklık geçmişimizle, âşıklığı bilmeyen hep aynı kişilerin ve kısa sürede bize yararlı bilgi veremeyeceklerini bildiğimiz için katılmadık. Bu kişiler bizi 4 – 5 günde oyalayacaktı. Öte yandan işin içinde getirim konusunun da olması nedeniyle ayrıca onurumuzun zedelenmemesi için yer almadık.”
Kars Halk Eğitim Merkezinde süren 4,5 günlük âşıklar akademisi programına yörede bulunan 100’ü aşkın aşığın yanı sıra 15 kadar âşık katıldı. Geçtiğimiz Cuma günü saat 11’de akademisyenlik çalışmasına katılan âşıklara başarı belgeleri verildi. Akademi kursunu Kars Âşıklar Bayramı Jüri üyelerinden oluşan fizik öğretmeni Nazım İrfan Tanrıkulu, Edebiyat öğretmenleri Kemal Alin, İbrahim Özkaya, Nesrin Güllüdağ ve Müzik Öğretmeni Aşkın Çelik ile Âşık Günay Yıldız ve Mahmut Karataş verdiler.Haber:Tacettin Durmuş
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz