KARS (İHA) - Kars'ta Küçük Sanayi Sitesi'ne taşınmadıkları gerekçesiyle kent merkezindeki faaliyetleri 10 Kasım günü durdurulan ve belediye tarafından işyerleri mühürlenen 23 esnaf, mülkiyet hakkı verilmediği sürece taşınmayacaklarını söyleyerek duruma tepki gösterdi.
Bundan önce de 2 defa işyerleri mühürlenen ve taşınmaları için süre verilen fakat bazı işyeri sahiplerinin mühürleri kırarak faaliyetlerine devam etmesinin ardından Küçük Sanayi Sitesi Kooperatif Başkanı Namık Akça'nın da talebiyle Kars Belediyesi son olarak 10 Kasım günü kent merkezindeki 23 işyerini süresiz olarak mühürledi. Küçük Sanayi Sitesi Kooperatif Başkanı Namık Akça'nın siteye taşınmalarını istediklerini esnafa işyerini kiralamak istemesine karşı çıkan merkezdeki meslek sahipleri, 10 Kasım'dan bu yana işyerleri kapalı olduğunu için iş yapamadıklarını bu halde bile sanayi sitesine kiracı olarak gitmeyeceklerini söyledi. Mühürlenen işyerlerinin önünde biraraya gelerek basın açıklaması yapan 23 işyeri sahibi, sanayi sitesine taşınmaları için mülkiyet hakkının verilmesinin şart olduğunu ve ana sözleşmeye uyulması gerektiğini belirtti.
İşyeri sahiplerinden Nazım Alpgündüz, yaptığı açıklamada, "Bize sanayi sitesinden önce yer vereceklerini söylemişlerdi. Ama bu yerler verilmedi ve taşınmamız için bize 3 ay süre tanındı. O süre doldu ve iş yerlerimiz yeniden kapatıldı. Kapatma gerekçelerini bile bilemiyoruz. Bizim burada herhangi bir yolsuzluğumuz yoktur. Bizler sadece ekmeğimize çalışan esnafız. Şu anda sanayide faaliyet gösterenlerin şikayeti üzerine bizim iş yerlerimizin kapatıldığını düşünüyoruz. Çünkü o bölgeye giden esnafların çoğu devletin tanığı mülkiyet hakkına sahipler ama bize o hak verilmiyor. Bizi de hak sahibi etsinler bizde gidelim. Bizim istediğimiz de bu. Ama bize bu hakkı bize kimse tanımıyor. Devletimizin tanıdığı hakkı hiç kimse bize vermiyor. Bize illa da oraya kiraya gidin diyorlar. Oysa ana sözleşmeye göre orayı kiralamak da suç, kiraya gitmekte suçtur. Bunu herkesin bilmesi gerek. Hatta satın almak bile yasaktır. Mülkiyet hakkını vermezlerse biz kesinlikle gitmeyeceğiz. Biz hakkımızı alana kadar böyle kapalı da kalırız. Zaten gereken mercilere başvurduk. Zaten onların amacı da bizi yıldırmak. Zaten bizi hak sahibi edememelerinin nedeni ise o dükkanları satmışlar. Hak sahibi etme cesaretleri bile yoktur. Cesaretleri varsa bizi hak sahibi etsinler biz de hemen gidelim. Biz vergimizi ödüyoruz. Biz et satmıyoruz ki kokmuş et satmış olalım da belediye de işyerimizi kapatsın. Biz meslek sahibiyiz. Bir dönemler Kars 50 milyar liraya satılıktı. İşte Kars böyle 50 milyara düşüyor. Eğer Kars 50 milyara satılmıyorsa bize destek versinler, işyeri versinler. İşyeri vermiyorlarsa bize arsa versinler, çadır versinler gidelim çadırlarda çalışalım" dedi.
Bir başka esnaf da, "Sanatını icra etmeyen vatandaşın dükkanını bize kiraya vermek istiyorlar. Ben gidip oraya kira ödeyeceğim. Adam da benim kiramla aidatlarını ödeyip dükkan sahibi olacak. Ben yine burada kiracı olarak kalacağım. Böyle bir kanun dışı işlem olur mu?" diye konuştu.
Muhataplar son olarak 11 Temmuz 2006 günü Kars Belediye Başkanlığı toplantı salonunda biraraya gelmiş ve karşılıklı anlaşmaya gidilmişti. Küçük Sanayi Sitesi Kooperatif Başkanı Namık Akça, Kooperatif Başkan Vekilleri Saim Daşdemir ve Adem Burulday ile Marangozlar ve Mobilyacılar Odası Başkanı Muharrem Özgüven ve Yardımcısı Güven Uluman'ı kabul eden Belediye Başkanı Naif Alibeyoğlu, her iki tarafı da uzlaştırmak için bir toplantı düzenlemişti. Toplantıda konuşan Belediye Başkanı Naif Alibeyoğlu, "Sanayi sitesinde bulunan esnaf, 'Biz mağduruz, işin kaymağını kent içinde faaliyet gösteren esnaflar yiyor' diye dert yanıyor. Kentteki esnaf ise, sanayi sitesindeki boş yerleri için kendilerinin de ortak yapılarak mülk sahibi olmalarının engellendiği yönünde bize geliyor. Bizler her iki tarafın da uzlaşmasını istiyoruz" diye konuşmuştu.
Sanayi sitesinin modern olmadığını kabul ettiğini ifade eden Küçük Sanayi Sitesi Kooperatif Başkanı Namık Akça da, marangoz, keresteci, tamirci gibi esnafların da şehri kirlettiğini belirterek, "Eğer uygar bir kentte yaşıyorsak sanatını icra eden sanatkar kesimin sanayi sitesi denilen bir yer var, orda bulunması gerekiyor" demişti.