YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Kartal Belediye Başkanı Altınok Öz: “kenti Tanıyarak Plan Yapılır”

Kartal Belediye Başkanı Op. Dr. Altınok Öz, Hürriyet Mahallesi sakinleriyle bir araya geldi.Kartal Belediye Başkanı...

Kartal Belediye Başkanı Op. Dr. Altınok Öz, Hürriyet Mahallesi sakinleriyle bir araya geldi.

Kartal Belediye Başkanı Op. Dr. Altınok Öz, Hürriyet Mahallesi sakinleriyle Hürriyet Mahallesi Yaşam Kalitesini Yükseltme Merkezi’nde bir araya geldi. Toplantıda Kartal Belediye Başkanı Op. Dr. Altınok Öz, dört yıl içinde Kartal’ın planlarının tamamlandığını söyleyerek, “Kartal’ın doğusu’nda Pendik, batısında Maltepe var. Kuzeyde orman, güneyimizde deniz var. İstanbul batı tarafımızda kalıyor. Bizi batıya bağlayan 3 veya 4 tane temel yol var. Birincisi sahildeki Turgut Özal Bulvarı, ikincisi minibüs yolu, üçüncüsü E-5 yolu ve Aydos ormanının kuzeyinde bulunan Sancaktepe tarafındaki Tem oto bağlantı yolu. Bunlar Kartal’ın doğusuyla batısını birleştiren ana arterler. Sorun, Kartal’ın kuzeyi ile güneyi arasında. Kartal’lı Kazım Meydanı’ndan Pendik’e, yeni yapılan hükümet binasından ve stadın bulunduğu noktadan gidiliyor. Buralarda sorunumuz yok. Cevizli, Orhantepe, Esentepe, Atalar ve Karlıktepe, kuzeyi güneye bağlayan yolda ve Kartal’ın merkezinden Yakacık Caddesi’ni Tem’e bağlayan yolun doğu, batı, kuzey ve güney istikametinde bir sorun vardı. Kartal köprüsünün olduğu yer, kuzeyi güneye bağlıyor. Orada ve Çanakkale Caddesi’nde bir sorun vardı. Çanakkale Caddesi’nde köprü yapılmakta. Kuzey-güney bağlantısında Yakacık Caddesi ve Sanayi Caddesi’nden yukarı doğru çıkarak Tem’e giden caddenin batısında kalan üç noktada kuzey-güney geçişimiz var. Dolayısıyla doğu-batı, kuzey-güney sorunu kalktığına göre buranın ulaşım sorunu çözülmüş oldu. Bunun sonucunda Soğanlık Yeni, Soğanlık Orta ve Gümüşpınar mahallelerinde ulaşım ve plan sorunu ortadan kalkmış oldu” dedi. Uğur Mumcu Mahallesi’nin planlarında sorun olmadığının altını çizen Başkan Öz, sözlerine şöyle devam etti: “Uğur Mumcu Mahallesi’nin sorunu yok. Burada Yakacık ulaşımı tamamdır. Cumhuriyet ve Hürriyet mahallelerinin Kartal Köprüsü’nden ve bir de Adnan Kahveci Caddesi’nden ulaşımı var. Adnan Kahveci Caddesi’nden gelen, Topselvi’den geçip Pendik’in içini dolandıktan sonra Hürriyet Mahallesi’ne girmeye çalışıyor. Dolayısıyla Topselvi ile kuzeyi birbirine bağlayan kuzey-güney geçişine ve Cumhuriyet ve Hürriyet mahalleleri girişine bazı caddeler geliyor. O halde bu bölgeyi planlamaya ihtiyacımız var” dedi.

“PLANLAMA AŞAMASINDA BİZDEN NE BEKLİYORSUNUZ?”

Kartal Belediye Başkanı Op. Dr. Altınok Öz, harita üzerinde açıklama yaptıktan sonra salonu dolduran Hürriyet Mahallesi sakinlerine “Bizden ne bekliyorsunuz, hayalinizdeki Hürriyet ve Cumhuriyet Mahallesi nasıl olmalı sorularını yöneltti. Vatandaşlar da Başkan Öz’e sıkıntılarını aktardı.

Bir kentin meydanlarıyla anıldığını, insanların beşeri diyalog kurabildiği tek yerin meydanlar olduğunu belirten Başkan Öz, “Eğer ana caddeniz yoksa, sizi ana caddeye çeken bir güzellik yoksa evinize gidersiniz. Köylerde kadınların buluşma yeri çeşme başlarıydı. Erkeklerin buluşma yerleri ise köy meydanlarıydı. Meydanımız yok. Meydansız da kent olmaz. Meydan olacak ki o meydanda bir araya gelelim. Buranın sorunu da o. Yani bir cadde başlıyor, sokağa dönüşüyor, belli bir süre gidiyor caddeye dönüşüyor. Burada ana cadde söz konusu değil” diye konuştu.

“HÜRRİYET MAHALLESİ’NİN GÜNEYİ’NDE DÖNÜŞÜM BAŞLIYOR”

Başkan Öz, Hürriyet Mahallesi’nin güney kısmında dönüşümün başladığına vurgu yaparak “Hürriyet Mahallesi’nin güneyinde bir dönüşüm başlıyor. İçinde 46-26 ve 18 metrelik yollar var. Doğu-batı ve kuzey-güney istikametinde yollar var. Orada 46-26 ve 18 metrelik yollar varken kuzeyde herhangi birşey olmaması, Hürriyet ve Cumhuriyet Mahallesi’ni sıkıntıya sokar. Ulaşım ve meydan olmadan bir kenti planlamak çok zordur” ifadelerini kullandı.

“KENTİ TANIYARAK PLAN YAPILIR”

Bir kentin planının kenti tanıyarak ve halkın ihtiyaçları doğrultusunda yapılması gerektiğini söyleyen Başkan Öz, “Plancılar plan yaparlar. Ama şunu gördüm. Yakacık’ta bir yerde yüzde 30 eğimden fazla olan yere yol açmışlar. Aslında plan kenti tanıyarak ve halkın ihtiyaçlarını ve coğrafyayı tanıyarak yapılır. Kartal’ı tanımadan, bu coğrafyayı tanımadan plan yaparsan o zaman arabanın ve kağnının çıkmayacağı yere yol planlarsın. Burada yaşayan sizlersiniz. Toplantılarda bizlerden ne istiyorsanız onları not alıp plana yansıtmak istiyoruz. Yani planı halkla, sizlerle yapıyoruz. Hürriyet ve Cumhuriyet Mahallesi’nin planla ilgili sorunları var. Geçtiğimiz dönem ben burada olsaydım, belki de Yaşam Kalitesi Merkezi’ni yapmazdım. Niye? Önce plan yaparsın, bir meydan oluşturursun, o meydanın yanına da hizmet binasını koydurursun. Sizlere soruyorum. Yaşam Kalitesini Yükseltme Merkezi’nin etrafında meydan olacak olan var mı? Yok. Burada birşeyler yapmak lazım. Onu da sizlerle birlikte arıyoruz. Kartal’ın en büyük mahallesi olan Hürriyet Mahallesi ile ilgili, uzman arkadaşlarımızla çalışmalar yaparak size sunacağız” dedi.

“6306 SAYILI YASAYA SİYASİ GÖZLE BAKMIYORUZ”

Kartal Belediye Başkanı Op. Dr. Altınok Öz, 6036 sayılı Deprem Yasası’nı hatırlatarak şöyle konuştu; “Biz yerel yönetim olarak ‘depremi yeneceğiz’ diye göreve başladık. Bu konuyu önce teşhis etmeye çalıştık. Gördük ki kendiliğinden dönüşebilen, kısmen yardımla dönüşebilen ve hiçbir şekilde dönüşemeyenler var. Sayın bakan, hazır olan belediyelerle çalışmaya hazır. 6306 sayılı yasaya siyasi gözle bakmıyor. Yakın zamanda sayın bakanımızla birlikte, bir yapının nasıl dönüşebileceğini somut bir şekilde göstermiş olacağız”.

Halka hizmet için çalıştıklarını belirten Başkan Öz,“Seçimlere daha çok var. Dört yıl siyasi olarak yol almadık. Halka hizmet için çalıştık. ‘Sen osun sen busun’ demedik. Her düşünceye saygı duyduk ve ayırım yapmadan çalıştık. Seçimlere kadar da Başkanım. Halka yönelik çalışmalarımız devam edecektir” şeklinde konuştu.

Van Erciş depreminde Kartal Belediyesi olarak depremzedelere yardım ettiklerini ancak depremzedelerin kullanamayacakları malzemeleri göndermedikleri için yanlış anlaşıldıklarının altını çizen Başkan Öz, “Van Erciş depreminde insanlar evlerini temizledi. Ayağındaki çorabı çıkarıp yardım malzemesi diye göndermek isteyenler oldu. O malzemeleri oraya gönderemezdik. Onları Yakacık ve Uğur Mumcu Yaşam Kalitesini Yükseltme Merkezleri’nin deposuna koyduk. Ancak bu durum birileri tarafından farklı algılandı. Bize dava açtılar, cezalandırmaya çalıştılar. Ama Türk Yargı Sistemi bu cezayı ortadan kaldırdı. Ben belediye başkanıyım. Ben siyaset yapmıyorum ama devletin memuru siyaset yapıyor. Biz, doğru bildiğimizi yaptık. Yasalar ne dediyse onu yaptık. Kartal Belediyesi olarak yardım kampanyası yaptık. Kartal’lılar çok duyarlı davrandı. Van Erciş’e uçakla ve tırlarla yardım malzemeleri gönderdik” dedi.

Seçimlerin son gününe kadar Kartal’ın belediye başkanı olduğunu söyleyen Altınok Öz, kardeş belediyeler ve şehirler konusuna da değindi. Öz, “Ben Kartal’ın belediye başkanıyım. Seçimlerin sonuna kadar da böyle kalacağım. Çalışmalarıma son güne kadar devam edeceğim. Bizim kardeş şehirlerimiz ve kentlerimiz var. O kardeş şehirlere ve belediyelere yardım etmek bizim görevimiz. Rehber olmak bizim görevimiz. Onlarda bir şehir plancısı, peyzaj mimarı yok. Onlara belediyeciliği öğretmeye çalışıyoruz. Bizim yolumuz budur” diye konuştu.

“YAPTIĞIMIZ PARKLARLA GURUR DUYUYORUM”

Mehmet Ali Büklü Parkı’nın açılacağını, Kartal’a yapılan parklarla gurur duyduğunu söyleyen Altınok Öz, “Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun da katılımıyla 30 Mart’ta Mehmet Ali Büklü Parkı’nın açılışını yapacağız. 1975-80 ve 89-94 yılları arasında Kartal’a hizmet etmiş olan bir yerel yöneticimizin adını verdiğimiz parkın açılışına, Büyükşehir Belediye Başkanlığı yapan Nurettin Sözen’in yanı sıra o dönemde birlikte görev yaptığı mesai arkadaşlarını da davet edeceğiz. Herkese ‘bir park nasıl yapılır’ göstereceğiz. Mehmet Ali Büklü Parkı, Kartal’daki en büyük park olacaktır. Yaptığımız parklarla övünüyorum ve gurur duyuyorum. Soğanlık’ta da Kent Plas’ın terk ettiği alanda bir park yapacağız. Bu arada bizim ‘park’ dediğimiz şey, vatandaşların kitap okuyup içinde bulunan göletin yanında oturup dinlenebileceği, çay içebildiği yerlerdir. Park dediğin çocuk için yapılır. Parklar, birilerinin para kazanma aracı olarak kullanılamaz. Öyle bir belediyecilik anlayışı bende yok” dedi.

Camilerin altında ticarethane olmaması gerektiğine değinen Öz şunları söyledi; “Ben seçildiğim zaman camilerin altında market ve ticarethane olamayacağını söyledim, hala söylemeye devam ediyorum. Büyük bir kentte yaşıyorsak caminin altında, cemaatin kullanabileceği otopark olmalı. Caminin kalabalık cemaati var. Ben camiye arabamla gitmek durumundaysam arabamı nereye park edeceğimi bilemiyorum. Altı otopark olsun, ben rahatça camiye gidebileyim. Camilere gelir sağlanacaksa, altı ticarethane değil otopark olsun. Esnaf da otoparka abone olsun, sabah vatandaşlar arabasını bırakabilsin. Böylece yollar boşalır, esnafın dükkanın önü kapanmaz. Bana seçime mal olsa bile inandığım yolda gideceğim. Ben elimi taşın altına değil, kafamı taşın altına koydum. Bu kenti adam gibi adam etmemiz lazım.”

Başkan Öz, toplantıda bir vatandaşın heykellere yönelik sorusuna ise,“Yılbaşında Erzurum’daydım. Kaldığımız yerde balo vardı. Baloya katılmayacağımı bildirdim. Yemeğimizi yedikten sonra odamıza çekilecektik. Lobide otururken bir genç yanıma geldi. Bana ‘Başkanım beni tanıdın mı?’ dedi. Ben de ‘Hayır tanımadım’ dedim. Genç, ‘Benim adım Ahmet. Geçen yıl Kartal Festivali’nde beni sahneye çıkardınız’ diye karşılık verdi ve beni o akşam kendisini dinlemeye davet etti. O çocuğu dinlemeye gittim. Ben Kartal Festivali’ne çok daha ünlü birkaç sanatçı çıkarsaydım 200 bin TL ödeyecektim. Oysa biri Türk 11 heykeltraş sanatçısı Kartal’a geliyor, heykellerini yapıyor. Marmara Adası’ndan mermerini getiriyor. Onların Kartal’a gelmesi, konaklaması, yemesi içmesi yani hepsi 276 milyar. İki sanatçı ücretine Kartal’a bir şeyler kazandırıyoruz. Size sorarım, bu yanlış mı? Kartal yarın uluslararası bir marka olacaksa, İstanbul’un Anadolu yakasının merkezi olacaksa, İtalyan işadamı Kartal’a geldiğinde burada kendi sanatçısının eserini gördüğünde buraya daha güzel bakmayacak mı? Olaylara bu gözle bakmak lazım. Heykel sanattır. Çırçır’da yeni belediye binası yapılıyor. Arkadaşlara, ‘resim sempozyumu yapacaksınız. Sempozyuma 10 tane Kartal’lı, 10 tane de yabancı sanatçı katılacak. 20 tane resim yapılacak’ dedim. 10 Kartal’lı ressam ile 10 yabancı ressamın yaptığı tablolar, yeni belediye binasını süslesin istedim. Böylece hem Kartal’lı sanatçılara destek vereyim hem de yabancı sanatçının yaptığı resim orada sergilensin ki, belediyeyi ziyarete gelen yabancı konuklar, kendi ülkelerinin eserini orada görsün. Kapan kapan nereye kadar. Şimdi de siyasi yönümle konuşmak istiyorum. Cumhuriyet Halk Parti’liyim. Cumhuriyet Halk Partisi’nin özünde kültür, sanat ve eğitim vardır. Bir sosyal demokratın sanata sırt çevirmesi mümkün değildir. Biz sanata, heykele put gibi bakmıyoruz. Kimse dini alet etmesin. Atatürk dahil hiçbir heykelin karşısında, put olarak gördüğümüzden değil bu ülkeyi kurdukları, kurtardıkları ve ezanı bu memlekette özgürce söyletebildikleri için saygıdan, sevgiden eğiliyoruz. Bunu karıştırmayalım, karıştırırsak yanlış olur” cevabını verdi.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler