Teknoloji alanındaki yeniliklerle beraber hem fotokopi hem de yazıcı araçlarında kullanılan ürünlerde de birtakım önemli değişimler söz konusu olmaktadır. Yazıcı denildiğinde ilk akla gelen kavramlardan biri kartuş, bir diğeri ise tonerdir. Her iki kavram da mana yönünden benzer özellikler taşısa da çalışma şekilleri açısından birbirinden farklıdır. Bu noktada kullanıcıların aklına "kartuş toner farkı nedir?" konusu gelebilmektedir.
Yazıcı veya fotokopi makinelerinde kullanılan birçok farklı malzeme vardır. Bu malzemelerden biri toner, bir diğeri de kartuştur. Kâğıda baskı aktarılmasını sağlayan likit ya da sıvı formda olan mürekkep, kartuş olarak isimlendirilirken bu mürekkebin toz formu ise toner olarak ifade edilmektedir. Toner kartuş işlev açısından aynı olsa da çalışma şekli yönünden birbirinden ayrılmaktadır. Kartuş ya da toner malzemeleri yalnızca fotokopi, yazıcı gibi makinelerde değil, faks makinelerinde de sıklıkla kullanılmaktadır. Toner de kartuş da temelde mürekkep sağlayıcı bir özelliğe sahip olmakla beraber her ikisi de kâğıda bilgisayarda yer alan görüntüyü kâğıda aktarmaktadır.
Kartuş ve toner maddeleri, yazıcılar başta olmak üzere fotokopi veya faks makinelerinde de yaygın olarak kullanılan mürekkep maddeleridir. Bu mürekkepler olmadan herhangi bir belgenin basılı hâlini alabilmek mümkün değildir. Bilgisayar ekranında görülen görsel ya da metinlerin kâğıt üzerine basılma işlevini gören toz mürekkepler toner olarak bilinirken aynı işlev sıvı formda mürekkepler tarafından sağlandığında bu mürekkep baskısı kartuş olarak bilinir. Kartuş toner farkı özellikle çalışma prensibi söz konusu olduğunda ortaya çıkmaktadır. Bu bağlamda kartuş ile toner arasındaki farklar genel olarak şöyledir: