HABER

Kas Ağrısı Neden Olur, Nasıl Geçer?

Vücut, hareket edebilmek için sadece bir iskelet sistemine değil iskeleti saran bir kas sistemine de ihtiyaç duyar.

Kas Ağrısı Neden Olur, Nasıl Geçer?

Vücut, hareket edebilmek için sadece bir iskelet sistemine değil iskeleti saran bir kas sistemine de ihtiyaç duyar. Her hareketin kendine has bir kas grubu vardır. Harekete geçebilmek için önce beyinden kaslara uyarı gelir ve sonrasında hareket gerçekleşir. Sık sık kas ağrıları görülmesi, bu hareketlerin aksamasına yol açar. Genelde kaslarda hissedilen ağrılar yanıcı olur ve ağrıyan bölge diğer bölgelerin de ağrımasına neden olarak kasların tamamında bir sızlama hissettirebilir. Kas ağrısı sadece basit bir egzersiz sonrasında değil, ciddi rahatsızlıklar sonucunda da görülebilir. Bu yüzden uzun süren kas ağrıları ciddiye alınmalıdır.

Kas Ağrısı Neden Olur?

kas ağrısı

1. Soğuk algınlığı

Soğuk algınlığı belirtileri arasında hissedilen halsizlik, kas hücrelerinin yeterince beslenememesi sonucu ortaya çıkar. Şiddetli soğuk algınlığında bu halsizlik tüm kaslarda görülebileceği gibi, kimi zaman sadece eklem bölgelerinde yer alan kaslarda da hissedilebilir. Vücuda giren virüs, bağışıklık sistemini hedef alır. Kaslar ve diğer hücreler de bu virüsü dışarı atabilmek için vücudun enerjisini bu yönde kullanır. Kaslar gereğinden fazla yorulduğunda vücutta şiddetli ağrılar oluşabilir.

2. Stres

Stres pek çok hastalığa yol açtığı gibi kas ağrılarında da etkisini gösterir. Kas ağrıları genelde kişinin kendini çok fazla kasmasından dolayı meydana gelir. Uykuda bile kasların sürekli olarak kasılı kalması mümkündür. Bununla beraber sinirlerin yıpranması da kasların sürekli olarak kasılması yönünde uyarı gönderir. İlk günlerde bu ağrılar kendini göstermeyebilir ancak sonraki dönemlerde şiddetli ağrılar yaşayabilirsiniz.

3. Tiroid eksikliği

Tiroid eksikliği hormonların düzensizliğine sebebiyet verir. Kanda bulunan kalsiyumun olması gereken seviyede kalmasını sağlayan sadece miktarı değildir. Aynı zamanda bunu sağlayan birkaç hormon vardır. Paratiroit hormonu da bunlardan biridir. D vitaminin bağırsaklardan emilimini ve kemiklere çekilebilmesini sağlar. Eğer bu hormon yetersiz gelirse kemiklerde ve sonrasında kaslarda ağrıya sebep olur. D vitamini eksikliğinde kaslar gücünü kaybeder. Kemikleri saran yapılardan biri olan kasların güçsüz kalması aynı zamanda kemik sağlığını da tehlikeye atar.

4. Aşırı egzersiz

Spor yapmak her ne kadar kasların dinç kalması ve güçlenmesi için iyi bir yöntem olsa da uzun süre sporla ilgilenmeyen biri için bu durum işkence olabilir. Çünkü kaslar kendilerini zorlayarak eşiklerini artırır ve bu şekilde güçlenmeye başlar. Ancak bu duruma alışık olmayan vücut, yanmalı bir ağrı hissedebilir. Spor sonrası kas ağrısı yaşanıyorsa, birkaç gün sonra bu duruma alışılmış olacak ve ağrılar kendiliğinden geçecektir.

5. Fibromiyalji

Geceleri her ne kadar uyusanız bile sabah kaslarınızın ağrıdığını hissederek uyanırsanız ve bu durum sık sık yaşanıyorsa fibromiyalji sendromu yaşıyor olabilirsiniz. Kronik ağrı ve yorgunluğa neden olan bu hastalık, kaslarda ve dokularda bozuklukların oluşması ile ortaya çıkar. Kadınlarda erkeklere göre üç kat daha fazla görülür.

Fibromiyalji ile Alakalı Daha Detaylı Bilgi Edinmek İsterseniz: Fibromiyalji Rehberi

Kas Ağrısı Belirtileri

kas ağrısı belirtileri

  • Kaslarda yaşanan ağrılar bir süre sonra güçsüzlüğe ve zayıflığa neden olur. Ağrı olan bölgeyi bir süre sonra hareket ettirmekte zorlanabilirsiniz.
  • Yürürken her zaman hissettiğiniz rahatlık yerini acıya bırakır ve aksayarak yürümeye başlayabilirsiniz.
  • Uzun süre aynı pozisyonda kaldıktan sonra harekete geçerken zorlanabilirsiniz.
  • Boyun tutulması ve eklem bölgelerinde ağrıların şiddetlenmesi de kas ağrısının belirtilerindendir.

Kas Ağrısı Nasıl Geçer?

sıcak su torbası tutan kadın

Eğer ağrılar anlık gelişen durumlardan dolayı ortaya çıkıyorsa kısa süre içerisinde kaslar kendini onarabilir. Ancak kas ağrıları uzun süredir sizi rahatsız ediyorsa bu durumu ciddiye almalı ve mutlaka uzman bir hekime danışmalısınız. Kas ağrısı ne kadar sürer? Bacak kası ağrısı genelde 12 saat süren bir ağrı çeşididir. Ani kasılmalar sonucu oluşan ağrılar üç dört gün bile sürebilir. Ancak eğer bu ağrılar şiddetlenerek artıyorsa bu durum başka hastalıkların habercisi olabilir. Kas ağrısı için hangi bölüme gidilir? Kas ağrılarının farklı sebepleri olabilir Bu yüzden önce Dahiliye bölümüne gitmeniz gerekir. Sonrasında doktorunuz sizi ilgili bölüme sevk edecektir.

  • Kas ağrısına ne iyi gelir? Kas ağrıları eğer şiddetli bir şekilde ise birkaç gün kas gevşetici kremler kullanabilirsiniz. Bu kremleri uzun süre kullanmak yerine yaptığınız aktiviteleri biraz daha azaltarak kasların dinlenmesine yardımcı olabilirsiniz.
  • Sıcak su uygulaması kas ağrılarının ertesi güne sarktığı durumlarda kullanılabilir. Sıcak su kan akışını kolaylaştırır ve kasların rahatlamasına yardımcı olur.
  • Kas ağrıları eğer bir darbeye bağlı olarak görülüyorsa, bunun için de soğuk tamponlar kullanabilirsiniz. Soğuk tampon bölgedeki kan akışını yavaşlatarak şişkinliklerin oluşmasını ve iltihabı önler.
  • İçerdiği yararlı mineraller bakımından zencefil de kas ağrılarının geçmesine yardımcı olur. Sor bağlı olarak görülen kas ağrıları için dört yemek kaşığı kadar zencefili rendeleyin ve bunu kaynamış suda bir dakika kadar bekletin. Cildinizle temas ettirebileceğiniz sıcaklıkta, ağrıyan bölgeye tampon yapın. Aynı zamanda zencefili demleyerek, çay olarak da tüketebilirsiniz.
  • Pul biber kaslardaki kasılmayı azaltır ve iltihap oluşumunu önler. İçerdiği analjezik özellikler sayesinde ağrılardan kısa süre içerisinde kurtulmanıza yardımcı olur. Bir yemek kaşığı zeytinyağının içerisine bir tatlı kaşığı pul biber katın ve karıştırın. Ağrılı bölgeye gece yatmadan önce sürün ve sabah ılık suyla durulayın. Bir hafta içerisinde bu uygulamayı üç kez uygulayarak ağrılardan kurtulabilirsiniz.
  • Kas ağrısı tedavisini evde sürdürüyorsanız bir diğer yöntem de hardal yağıdır. Eğer kaslarda bir şişkinlik ve ödem gibi durumlar söz konusuysa buna bağlı belirtileri kısa süre içerisinde ortadan kaldırır. Hardal yağının yakma ve kan akışını hızlandırma özelliği vardır. Ağrılı bölgeye sürüldüğü andan itibaren yanma hissiyle birlikte rahatlama hissi de görülür.
  • Eğer spor yaptıktan sonra bu ağrıyı yaşadıysanız yaptığınız spora devam etmeniz gerekir. Ağrı aslında kasların güçleneceğine işaret eden bir durumdur. Birkaç gün içerisinde kaslarınız uyumluluk içerisinde gelişmeye devam eder. Bu yüzden kas kütlesinin artışına yardımcı olan magnezyum, potasyum ve çinko gibi elementleri içeren besinler tüketmelisiniz. Eğer bunu gerçekleştiremiyorsanız ek gıda niteliğindeki vitaminlerden de faydalanabilirsiniz.
  • Spor yapmadan önce kasların açılmasını sağlamak için, açma germe egzersizleri yaparak spora başlamanız, kasların spordan sonra daha az ağrımasına yardımcı olacaktır.
YORUMLARI GÖR ( 0 )

En Çok Aranan Haberler