KADIN

Kaş kaldırma ameliyatı nasıl yapılır?

Keşke hiç yaşlanmasak diyorsunuz değil mi? Lütfen böyle düşünmeyin. Yaş almak yani yaşlanmak güzeldir, çünkü yaşadığımızın en somut kanıtıdır. Bir de aksini düşünsenize lütfen. Yaş almıyorsanız, hayat sona ermiştir. Aman Allah korusun. Dönelim konumuza. Efendim, yaşlanmanın durdurulamaz ve kaçınılmaz olduğunu konuşmuştuk. Dolayısıyla önemli olan bu durumdan mutsuz olmak değil, bu süreci kontrol edebilmektir. Doç.Dr.Gürkan Kayabaşoğlu, kaş kaldırma ameliyatlarına değinerek önemli bilgiler verdi.

Kaş kaldırma ameliyatı nasıl yapılır?

Yaşlanmanın ilk etkileri de göz çevremizde başlar. Yüzümüzün esnekliği azalır, alnımızda ve göz kapaklarımızda sarkmalar başlar. Alında oluşan çizgiler; uykulu, mutsuz ya da yorgun bir görünümüne, kaşların ortalarında oluşan dik çizgiler ise kızgın bir görünüme yol açar. Alın germe ya da kaş kaldırma olarak bilinen ameliyatlar ise gözlere ve alın bölgesine daha dinç ve enerjik bir görünüm vermeyi, bu bölgeyi gençleştirmeyi amaçlar.

Aslında kaş kaldırmayı göz estetiğinden ya da göz estetiği ameliyatlarını konuşurken bu konuyu kaş kaldırmadan ayırmamak gerekir. Birlikte fonksiyon gören iki dokunun birbirlerini etkilemesi kaçınılmazdır.

İdeal kaş nasıl olmalıdır?

Değişen moda akımları ideal kaş pozisyonunu, şeklini, kalınlığını, sivriliğini, yukarı ya da aşağı yönelimini yıllar içinde değiştirmiştir. Yakın zamana kadar yay gibi kıvrım gösteren, en yüksek noktası göz bebeğinin dış hizasında olan ideal kaş tasarımları, yerini daha düz kaşlara bırakmaya başladı. . Kaşların kendi güzelliklerinin yanı sıra, gözlerin güzelliğini de ortaya çıkaracak ve onları baskılamayacak şekilde olması da önemlidir. Kişinin tercih ettiği kaş güzelliğinin detaylarına uygun şekilde kaş kaldırma ameliyatı planlamasının yapılması çok önemlidir.

Kaşın başlangıç noktalarını ya da bitiş noktalarını olması gerekenden daha fazla ya da daha az kaldırmak, istenmeyen estetik sonuçlara neden olabilir. Eğer kaşların başlangıç noktaları çok kalkarsa hayret veren, şaşırmış bir ifade yüze yansır. Kaşların bitiş noktaları çok kaldırılırsa, bu sefer de kızgın bir ifade yüze yansır ve kaşlarla gözlerin ilişkisi ve etkileşimi azaltılmış, gözler fazlasıyla ortaya çıkartılmış olur ve sonuçta doğal olmayan bir görünüm ortaya çıkarır.

4

Peki kaş kaldırma ameliyatı nasıl yapılır?

Kaş kaldırma ameliyatlarında birçok farklı yöntem uygulanabilir ancak günümüzde en sık uygulanan, en popüler olan yöntem endoskop denilen küçük ve ince kameralar yardımıyla, alına hiç kesi yapmadan ve iz bırakmadan yapılan işlemlerdir. Endoskopik kaş kaldırma ameliyatlarında saçlı derinin iç kısımlarında birkaç farklı noktadan küçük delikler açarak, hemen hemen hiç kanamaya yol açmadan ve alında iz bırakmadan ameliyatı gerçekleştirmek mümkündür.
Bu yöntem sayesinde eski yöntemlerde oluşan skar (yara izi) oluşumu engellenir ve daha az şişlik oluşması ile iyileşme döneminin çok daha kısa sürmesi sağlanır. Bu tekniğin dezavantajı ise saçlı doku içinde yapılan kesilerin bir miktar saç kaybına yol açmasıdır. Bu konuda çok hassas olan hastaların diğer tekniklere yönelmesini tavsiye ederim.

Bunun dışında, hemen kaşın üstünden, alında oluşmuş kırışıklıklardan veya saç çizgisinin hemen önünden yapılabilen kesilerle de kaş kaldırma ameliyatları yapılabilmektedir. Bu işlemler genellikle daha ileri yaşlarda olan ya da genç olsa da ciddi kaş sarkması bulunan hastalarda uygulanmaktadır. Yapılan kesi yerlerinde, ilk aşamada bir süre kızarıklık oluşacaktır. Ancak bir süre sonra bu bölgelerde neredeyse hiç iz kalmamaktadır.

3

Bu ameliyatı yaptırmayı düşünen ve “Kaş kaldırma ameliyatlarının riskleri var mıdır?” diye aklında soru işareti olanlara da şu açıklama ile cevap vermek isterim.

Yukarıda da bahsettiğim gibi kaşların olması gerekenden daha fazla ya da daha az kaldırılması gibi durumlar doğal olmayan ve istenmeyen bir görünüm ortaya çıkarır. Bu nedenle tüm estetik ameliyatlarda olduğu gibi tecrübe çok önemlidir. Hekiminize bu ameliyatlar konusundaki tecrübesini mutlaka sorun ve daha önce yaptığı vakaları göstermesini rica edin.

Diğer önemli risklerden biri de ameliyat sonrasında oluşacak izler ya da saç kayıplarıdır. Ayrıca ameliyat sahasında bulunan sinirlerin hasarlanması, kanamalar ya da enfeksiyonlar nadiren oluşabilen sorunlardır.

1

Kaş kaldırma ameliyatı sonrasında iyileşme döneminde neler yapılmalı?

Kaş kaldırma, alın germe ameliyatları sonrasında, kaşlarınızın etrafına ve alnınıza birkaç gün süreyle bant-pansuman uygulanır. Bu dönemde alnınıza soğuk kompres uygulayarak ödemlerin daha hızlı inmesine yardımcı olabilirsiniz. Ameliyat sonrası dönemde, alnınızda hafif bir şişlik oluşabilir ancak morluk sıklıkla karşılaşılan bir durum değildir. Ameliyatınızın 3. gününde saçlarınızı yıkayabilirsiniz. Ameliyattan sonraki 7. günde dikişler alınacaktır. Hastalar genellikle ameliyattan sonraki ilk haftanın sonunda alınlarındaki şişliklerin yok olması ile birlikte kendilerini tamamen iyileşmiş hissederler. Ameliyat sonrasında geçici bir süre için kaşlarınızı ve alnınızı hareket ettirmekte zorluk ve alnınızda hissizlik yaşayabilirsiniz, bu ameliyatın normal iyileşme süreci içinde beklenen bir durumdur.

En Çok Aranan Haberler