YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Kas Yapayım Derken "göz Çıkartmayın"

ÖMER YILDIZ - Vücut geliştirme sporcularının kullandığı satışı yasak ilaçların, sporcuların sağlıklarını tehdit etmenin yanı sıra ölümlerine de neden olabileceği bildirildi.

ÖMER YILDIZ - Vücut geliştirme sporcularının kullandığı satışı yasak ilaçların, sporcuların sağlıklarını tehdit etmenin yanı sıra ölümlerine de neden olabileceği bildirildi. Diyetisyen Nihal Durukan Keleş, AA muhabirine yaptığı açıklamada, özellikle vücut geliştirme sporuyla uğraşanların vücuttaki yağı yakmak ve daha kaslı görünmek amacıyla "ölümcül" doping ilaçlarını tercih edebildiklerini söyledi. Sağlık Bakanlığı tarafından satışı yasaklanan bu ürünlerin internet üzerinden düşük fiyatlarla alınabildiğini belirten Keleş, "Geçtiğimiz günlerde hayatını kaybeden Şahin İrencin'in kullandığı doping ilacı, dinamit yapımında kullanılan bir madde. Bu ilaç, dinamit yapımında çalışanların zayıfladıklarının gözlenmesi üzerine yapılan araştırmalarla ortaya çıkmış. Piyasaya da zayıflama ve yağ yakıcı ilaç olarak sürülmüş" dedi. Merdiven altı satılan yağ yakıcı ve zayıflama ilaçlarının yağ yaktığını ancak enerji üretemediğini anlatan Keleş, şunları kaydetti: "Bu tür ilaçlar yağ yakıcı değil direk zehirdir. Uzmanların tavsiye ettiği yağ yakıcılar sağlıklı yağ yakıcılardır. Diyet uzmanlarının tavisye ettiği yağ yakıcılar, bu ürünün yanında çerez kalıyor. Bu tür ürünler elde edilmesi çok kolay ve çok ucuz maddelerdir. İnternet üzerinden el altından satılan bu tür ürünleri sağlıklı ürün satışı yapan yerlerde kesinlikle bulamazsınız. Çünkü bu ürünün satışı yasak. Bunları kullanan sporcular müsabaka sonrası 10-12 kilo kadar kilo alıyor. Vücut o suyu atmıyor. Kaçak yollarla satılan yağ yakıcılar, müsabakalarda daha kaslı görünmek için kullanılan ama geleceğe hiç bir faydası olamayan zehirli maddelerdir. Sağlık Bakanlığının onayından geçmiş yağ yakıcıları kullanmak gerek. Ancak gençlerimiz bir heves için bu zehirleri kullanıyor." Türkiye'de doping ürünleri üzerine yeterince araştırma yapılmadığını vurgulayan Keleş, İngiltere'de yapılan bir araştırmaya göre bu ilaçtan dolayı 2011 yılına kadar 62 kişinin öldüğünü aktardı. Spor yapanların takviye besin kullanmak istemeleri durumunda bir uzmandan yardım alması gerektiğini dile getiren Keleş, şöyle devam etti: "Özellikle Sağlık Bakanlığının önerdiği dozlar çok önemli. Limitin üzerine kesinlikle çıkKonu ılmaması gerekiyor. Diyet yaparken de protein ağırlıklı bir diyet yapmalarını tavsiye ediyorum. Yağsız et, yumurtanın beyazı, tavuk, süt, yoğurt tüketimi çok önemli. Beslenmede sıvı tüketimi de çok önemli. Antrenman sırasında vücut, hem sıvı hem de elektrolit kaybediyor. 1,5 saat spor yapan birinin spor esnasında 750 mililitre kadar su içmesi çok önemlidir. Spor sırasında oluşan mineral kaybını önlemek için de 750 mililitre suyun içerisine bir şişe sade sodayı eklenerek mineral kaybını önlemiş olurlar."

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler