Türkçe, çok eski bir dildir ve geçmişten günümüze kadar sürekli diğer dillerle etkileşim içindedir. Hem başka dilleri beslemiş hem de onlardan beslenmiştir. Bundan dolayı sahip olduğu kelime sayısı da çok fazladır. Türkçe, özellikle Arapçadan birçok sözcüğü bünyesine katmıştır. Arapça kökenli sözcüklerden birisi de kasabadır. Kasaba, Arapça "ḳṣb" kökünden gelir. Bu kökten türeyen ve surla çevrilmiş yerleşim yeri anlamına gelen "ḳaṣaba(t)" kelimesinden alıntıdır.
Türk Dil Kurumuna göre kasaba kelimesinin anlamı ise şu şekildedir: "Şehirden küçük, köyden büyük, henüz kırsal özelliklerini yitirmemiş olan yerleşim merkezi, belde."
Kasaba ile örnek cümleler vermek gerekirse:
Kasaba kelimesinin eş anlamlısı olan sözcük "belde"dir. Anlamları aynı olan bu sözcükler cümle içerisinde birbirlerinin yerine kullanılabilir. Bu durum herhangi bir anlatım bozukluğuna yol açmaz. Fakat bazı kalıplaşmış ifadelerde eş anlamlı kelimeleri kullanmak anlatım bozukluğuna sebep olur. Örneğin "kasaba kurnazlığı" kalıplaşmış bir ifadedir ve burada kasaba kelimesi yerine belde kelimesini kullanamayız. Bundan dolayı her zaman bağlama uygun sözcük seçimi yapmak gerekir.
Kasaba kelimesinin eş anlamı olan belde sözcüğü ile örnek cümleler ise şu şekildedir: