Karadeniz Sanayici ve İşadamları Dernekleri Federasyonu (KASİF), Karadeniz Sanayici ve İşadamları Dernekleri (KASİAD) ve Dünya Gazetesi işbirliğiyle düzenlenen ‘Değişen Dünyada Kadınların İş Yaşamına Girişi ve Kadın Girişimciliğin Önemi’ konulu konferans kadınlardan yoğun ilgi gördü.
Kadınların iş dünyasında daha etkin rol almaları amacıyla KASİF, KASİAD ve Dünya Gazetesi işbirliğiyle düzenlenen konferans KASİAD toplantı salonunda yapıldı. Konferansın açılış konuşmasını yapan KASİF Başkanı Osman Reis, KASİF ve KASİAD olarak kadınların, gerek girişimci ve gerekse çalışan olarak iş hayatına girişlerini son derece önem verdiklerini ve desteklediklerini söyledi.
KASİF olarak iş dünyasında daha fazla kadın görmek istediklerini belirten Reis, “Kadın girişimcilerin ekonomiye daha fazla katılım sağlamasını arzu ediyoruz. Çünkü kadınların çalışma hayatına büyük oranda katılması ve daha aktif rol alarak girişimcilik faaliyetlerinde bulunmaları, gelişen ekonomiler için 'stratejik' bir öneme sahiptir. İş dünyasında zenginleşme, kullanılmayan potansiyeli etkin hale getirme ve yeni iş sahaları oluşturmanın yolu; toplumun hem akıl, hem enerji ve hem de insan gücü açısından nüfusun yarısını oluşturan kadınların girişimciliğinin teşvik edilmesi ile olacağı gerek akademik çevrede, gerekse iş dünyasında ifade edilmektedir.” dedi.
Samsunlu kadın girişimcilere konuşan Dünya Gazetesi Yazarı Rüştü Bozkurt, “Mevlana bize günün koşullarına uymamızı asırlar öncesinden bildirmiş. Kültürümüz, yeniliklere uyma konusunda çok zengin birikime sahip. Bize düşen görev, günümüzdeki gelişmeleri doğru okuyarak vaziyet almaktır. Bunun gerek şartlarından biri kadının iş yaşamına girmesi ve kadın girişimcinin daha önemli roller almasıdır.” diye konuştu. Dünya nüfusunun çok hızlı arttığını, dünyada ekonomik güç merkezinin değiştiğini, göçlerin kentleşmeyi hızlandırdığını, orta sınıfın hızla çoğaldığını kaydeden Bozkurt, aynı zamanda tüketici değer, beklenti ve davranışlarının değiştiğini, rekabet sisteminin farklılaştığını hatırlattı. Türkiye’nin gelişiminde kadınların etkilerinin yadsınamayacak kadar önemli olduğunu vurgulayan Bozkurt, “Bizim çok zengin madenlerimiz yok. Bizim petrolümüz yok. Bize kimse bol miktarda Euro yardımı yapmıyor. Bizim kendi insanımızdan başka zenginlik oluşturacak kaynağımız yok. İnsanımızın yarısı da kadınlarımız. Kadınlarımızın eğitimi, iş yaşamına girmesi, özellikle akıl teri katmasını doğru yerine oturtamazsak, korkarım ki bu yeni dönemde de treni kaçırırız. Eğer ülkemizde hiç yatırım yapmadan fabrika ve iş yerlerinin verimliliğini Almanya seviyesine kadınların iş yaşamındaki katkısını Kore düzeyine çıkarırsak dünyanın 9’uncu büyük ekonomisi oluruz.” şeklinde konuştu.
Eğitimli, organize olmayı bilen, örgütlü, özellikle akıl katkısı yüksek bir kadın girişimci potansiyelinin oluşturacağı zenginliğe de dikkat çeken Bozkurt, “Hepimiz alın teri döneminin bittiğini ve akıl teri döneminin başladığını içselleştirmeliyiz. Ulus devletler varlığını koruyor ama önemli işlevlerinden vazgeçtikleri içi, oğlumuz ve kızımız devlet kapısında hayatını güvence altına alır anlayışına sarılamayız. Nüfusun yarasını, yarısını oluşturan toplumsal enerjimizin yarısını oluşturan kadınlarımız girişim özgüveni, atılganlığı, iş yapma becerisi, özgüveni bizi geleceği taşıyacaktır. Biz, orta gelir tuzağına düşmemek istiyorsak, kadınlarımızın enerjisini mutlaka zenginlik üretimine dönüştürmeliyiz. Enerjilerinin yarısı olan kadın nüfusu iş yaşamına sokmayanlar milletler başarılı olamazlar.” dedi.
Kadın girişimcilere bir araya gelerek ortak işler yapın diye seslenen Dr. Rüştü Bozkurt, ama kavgayı işin başında yapmalarını, her şeyi sözleşmeye dökerek ortaklığın uzun ömürlü olmasını sağlamalarını istedi.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz