HABER

Kasım 1985

Kasım 1985

‘Arayüz yöneticisi’ tanımıyla dört yılda geliştirilen Windows 1.0 piyasaya sürüldü. PC kullanıcıları ilk kez bir komutu sadece klavyeyle girerek değil üstüne tıklayarak da verebiliyordu. Aynı anda birkaç işlem yapmak da ilk kez mümkün oldu.


Windows 2.0 yayınlandı. İzleyen yıllarda Windows/286 ve Windows/386 adlarını alacak olan işletim sistemi, ikonları, üst üste binebilen pencereleri, pek muhterem Word ve Excel’i hayatımıza soktu.

.


Arayüz grafiklerinde değişim zamanı! Windows 3.0 pazarda geniş şekilde yer almaya ve rakip Apple ile Commodore’un işletim sistemlerini geride bırakmaya başladı.


Windows 3.1, 1000 adet yenilik ve değişiklik iddiasıyla piyasaya sürüldü. Bunların en göze çarpanı, o zamanki adı Dosya Yöneticisi olan Windows Explorer’daki ‘sürükle-bırak’ işleviydi.


Windows 95 de büyük grafik değişikliklerle kullanıcıya sunuldu. Sonraki versiyonlarında Internet Explorer ilk kez gömülü olarak gelmeye başladı. Pazara hızla hakim olan işletim sistemi, ilk yılda 40 milyon kopya sattıAğustos 1995: Windows 95 de büyük grafik değişikliklerle kullanıcıya sunuldu. Sonraki versiyonlarında Internet Explorer ilk kez gömülü olarak gelmeye başladı. Pazara hızla hakim olan işletim sistemi, ilk yılda 40 milyon kopya sattı


‘Ekran gerisindeki’ geliştirmelerle piyasaya sürülen Windows 98, donanımlar için ‘tak-çalıştır’ özelliğinin hızıyla öne çıkarıldı. Sık sık kilitlenen ve ‘mavi ekran’ hatası veren sistem, bununla literatüre girdi.


Windows ME (Millennium Edition), esasen iş kullanıcılarını hedefliyordu. Otomatik sistem güncellemesi ve ‘System Restore’ ilk ME’de karşımıza çıktı.


Microsoft’un ‘ev kullanıcısı’nı düşünerek Windows NT mimarisi üzerinde geliştirdiği ilk işletim sistemiydi. Korsan sürümlere karşı ‘ürün aktivasyonu’yla ilk kez tanıştık.


Köklü görsel revizyonlarla tüketiciye sunulan Vista, ekran gerisindeyse ‘güvenliğe’ odaklanıyordu. Pek çok kişi tarafından, hantalığı, kısıtlayıcı lisans yönetimi, üçüncü part uygulamalarıyla entegrasyonda sorunlar ve dijital telif yönetimi (DRM) uygulaması yüzünden eleştirildi.


Windows 7, ev ağına tam entegrasyon, hızlı işleyiş, kullanıcı dostu ‘Aero’ görsel efektleriyle göz doldurdu. Deneme versiyonu bile en çok kullanılan işletim sistemleri listesinde dördüncü sıraya yükseldi.

YORUMLARI GÖR ( 0 )

En Çok Aranan Haberler