YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

“Kasım Gülek Köprüsü faciaya davetiye çıkarıyor”

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) 23. Dönem Adana Milletvekili Hulusi Güvel, Adana'nın merkezindeki Kasım Gülek Köprüsü'nün...

“Kasım Gülek Köprüsü faciaya davetiye çıkarıyor”

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) 23. Dönem Adana Milletvekili Hulusi Güvel, Adana'nın merkezindeki Kasım Gülek Köprüsü'nün büyük bir faciaya yol açabileceğini belirtti.

İnşaat Mühendisi Cevdet Baskın'la birlikte TMMOB İnşaat Mühendisleri Odası (İMO) Adana Şube Başkanı Abdullah Bakır ve yönetim kurulu üyelerini ziyaret eden Güvel, Zonguldak'ın Çaycuma İlçesi girişinde bulunan 970 metre uzunluğundaki Çaycuma Köprüsü’nün yaklaşık 100 metrelik bölümünün çökmesiyle yaşanan can ve mal kayıplarının Adana'daki Kasım Gülek Köprüsü'nde de yaşanmaması için yetkilileri önlem almaya çağırdı.

Kasım Gülek Köprüsü'nün beton dozajının zayıf olduğuna işaret eden Güvel, “Söz konusu köprü faciaya davetiye çıkarıyor. Ağır tonajlı araçların köprüden geçişi esnasında tehlike daha çok fark ediliyor. Bilirkişilerin köprüyü incelemesi gerekiyor. Mutlaka tedbir alınmalı.” dedi.

METRO BİR UCUBE, TEŞVİKTE YERİMİZDE SAYDIK

Adana'nın metrodan dolayı milyonlarca doları adeta çöpe attığını ifade eden Güvel, “Metro gibi bir mezbele kentimize ucube olarak bırakıldı. Adanalı büyük zarara uğratıldı. İMO bu konuda önemli uyarılar yaptı ancak dinleyen olmadı” dedi.

Adana'nın çok ciddi sorunları olduğuna dikkat çeken Güvel, şunları söyledi: “Teşvik sisteminde Adana olduğu yerde saydı. Kentimiz yine yok sayıldı. Komşu iller bizden daha iyi konuma oturtuldu. Bir zamanlar Türkiye'nin tarım ve sanayi altyapısı en iyi olan kentlerin başında gelen Adana, yaşanabilir kentler sıralamasında çok gerilere düşürüldü, işsizlik şampiyonu oldu. Spor, siyaset ve sanat dünyasında önemli insanlar yetiştiren Adana'da son zamanlarda bu alanlarda da yetişen kimse yok. 2 milyondan fazla nüfusu olan bir kentin 2 yıldır belediye başkanı yok. Kurumlar arası uyum yok ve etkileşim yok. 10 yılı aşkın süredir Adana'da bakan yok. Komşularımız Mersin, Hatay, Gaziantep ve Kahramanmaraş her dönem en az bir bakanla temsil ediliyor. Çukurova'nın lider kenti dediğimiz Adana hep geriye götürülüyor. Bu geriye gidişin tesadüf olmadığını düşünüyorum. İktidar partisi milletvekilleri Adana için hiçbir şey yapmıyor. Türkiye'deki tüm iller yeni yatırımları alabilmek için yoğun bir kulis çalışması gerçekleştirirken biz ikinci üniversitenin kurulumunu dahi elimize yüzümüze bulaştırıyoruz. Uzlaşma sağlayamıyoruz. Adana bizim. Herkes bu kente karşı sorumluluğunu yerine getirmelidir.”

TARIM VE SANAYİ KENTİNİN ULAŞIM MASTER PLANI YOK

Ziyaretinden ötürü Güvel ve Baskın'a teşekkür eden İMO Adana Şube Başkanı Abdullah Bakır ise Türkiye'nin en önemli kentleri arasında yer alan Adana'da henüz bir ulaşım master planının olmayışının üzüntüsünü yaşadıklarını söyledi.

İMO'nun kuruluşundan bu yana kamusal sorumluluğunu yerine getirmeye çalıştığını belirten Bakır, “Geleceğe kapı açacak çağdaş bir kent oluşması için çabalıyoruz ancak bazı kapılar kapatılıyor. Sorunu yaşayanlar sorunlara sahip çıkmazsa çözüm yolu da bulamayız” dedi.

Adana'nın ulaşım, çarpık kentleşme ve imar uygulamalarında sorun yaşadığına dikkat çeken Bakır, şöyle konuştu: “Önerilerimizi yetkililere iletmemize rağmen mesafe aldığımızı söyleyemeyiz. Kentte bütüncül planlamaları savunuyoruz. Tarım ve sanayi kenti metropol Adana'da maalesef ulaşım master planımız yok. Adana ve Adanalı bunu hak etmiyor. Ulaşım konusu büyük bir sorundur. İnşaat Mühendisliğinde ulaşım önemli bir ana bilim dalıdır. Kentimizde yine yapı stoğu sorunu yaşıyoruz. Adana'daki yapıların yüzde kaçının depreme dayanıklı olduğunu, hangilerinin mühendislik hizmeti aldığını bilemiyoruz. Adana'da bu konuda bir belirsizlik var. Kentimizde çarpık ve imarsız yapılaşma 1970'lerden sonra hızla artmış. Bu sorun göçe bağlanıyor ancak kent doğru yönetilmezse çarpık kentleşmeyle birlikte birçok sosyal sorun da beraberinde gelir. Türkiye'de olduğu gibi Adana'da da bina stoğunun yüzde 40'ının kaçak olduğunu söylüyoruz. Ruhsatlamayı da göz önüne alırsak bu oran yüzde 67'lere çıkmaktadır. Deprem kuşağında yaşıyoruz ve olası bir depremde insanlarımızın evlerinin altında can vermesini istemiyoruz. Deprem, bir doğa olayı olarak geçiştirilmemelidir. Sayın Başbakan'ın kaçak ve güvensiz binaların yıkılması gerektiğine yönelik söylemlerini biz yıllardır dile getiriyoruz. Bu yeni bir sorun değildir. Oturulması sakıncalı binalar yıkılmalı, güçlendirilecek yapılarda da gerekli önlemler alınmalıdır. Türkiye'de bu işleri başarabilecek mühendisler var. Örneğin Japonya'da 9 şiddetindeki bir depremde veya tsunamide insanlar daha güvenli olduğu için evlerine kaçarken bizde tam tersi durum yaşanıyor. İnsanlar evlerini terk etme çabasına giriyor. Tabi tüm bu işler gerçekleştirilirken kentsel dönüşümün rantsal dönüşüme dönüştürülmesine de karşı çıkıyoruz. Yetkililer kentlerin yeniden oluşturulmasında ve yenilenmesinde bizlerden görüş alırsa daha az hata yapılır ve kentliye daha uzun süreli hizmet götürülmüş olur.”

Adana metrosunun dünyanın en kötü metrosu olduğunu ve kenti yönetenlerin mimar ve mühendis odalarıyla ortak hareket etmesi gerektiğini söyleyen Bakır, Güvel'in Kasım Gülek Köprüsü uyarısını da dikkatle inceleyeceklerini sözlerine ekledi.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler