YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Kastamonu ormanları BBG evi gibi olacak

Kastamonu Orman Bölge Müdürü Ahmet Sırrı Beşel, Kastamonu ormanlarını marka yapmak için çalışma başlattıklarını söyledi....

Kastamonu ormanları BBG evi gibi olacak

Kastamonu Orman Bölge Müdürü Ahmet Sırrı Beşel, Kastamonu ormanlarını marka yapmak için çalışma başlattıklarını söyledi. Beşel, dünyada 42 ülkenin üye olduğu ancak dünya ormanlarının sadece yüzde 9’unda 'Sürdürülebilir Sertifikasyon Yönetimi'nin uygulandığını aktardı.
Uluslararası FSC Sürdürülebilir Orman Yönetimi Sertifikasyonu için Daday Orman İşletme Müdürlüğü’nü pilot bölge seçen Kastamonu Orman Bölge Müdürlüğü konferans salonunda bu programın tanıtımını yaptı.

VALİ BEKTAŞ; ORMANLARIMIZA HARCADIKÇA DAHA ÇOK KAZANACAĞIZ
Tanıtım toplantısında konuşan Vali Erdoğan Bektaş, sertifikasyon sistemine farklı bir açıdan bakarak, yılda 80 bin lira para ödenip ormanlarımızın denetlendiğini ifade etti. Bunun nedenini açıklayan Vali Bektaş, “Artık yeni bir dünya var. Artık belgeler diplomalar, sertifikalar konuşuyor. Sertifikanız yoksa malınız para etmiyor. Size kimse itibar etmiyor. Bu program bizim kendimize güvendiğimizi gösteriyor. Biz işimizi doğru yapıyoruz. Bunun için size para ödemeye hazırız. Biz birinci sınıf bir işletmecilik yapıyoruz. Kastamonu’nun yüzde 65’i orman, ormanlarımızdan çok yönlü faydalanıyoruz. Ormana ne kadar emek versek ne kadar sertifikalandırsak, ne kadar 80 bin TL ödesek azdır. Ormanlara harcadıkça daha çok kazanacağız.” dedi.

AHŞAP FUARI İÇİN ÇALIŞIYORUZ
Kastamonu’da ahşap fuarı için araştırma yaptığını ve kendi bilgisine göre daha önce ahşap fuarı yapan başka bir yerin olmadığını ifade eden Bektaş, “Kastamonu adını bir şekilde bir ürünle bir konuyu öne çıkarmak zorundayız. Ahşap konusunda ciddi işletmeler olduğuna göre bu konuda neden çalışmayalım. Ulusları sertifikalara uygun fuar yapılmasını dünyaya gösterme fırsatı buluruz. Bu sınıf atlamadır. Kaliteyi merak etmektir. Kendine güvendir. İşinizi ciddiye almaktır. Şahsen bu günkü programdan çok mutlu oldum.” dedi.

BEŞEL: İŞİMİZİ ULUSLAR ARASI STANDARTLARDA YAPACAĞIZ
Tanıtım toplantısının açılışında konuşan Kastamonu Orman Bölge Müdürü Ahmet Sırrı Beşel,
Türkiye’nin uluslararası pek çok anlaşmaya imza attığını bu anlaşmalar doğrultusunda orman varlığının artırılması, işletilmesi, çevre bilincinin yerleştirilmesi konularına önem verilmesi gerektiğini söyledi.
Kastamonu Orman Bölge Müdürlüğü’nün işini iyi yaptığını ancak buna rağmen uluslararası bağımsız bir kuruluşun denetimiyle daha da iyi yapacağını vurgulayan Beşel, sertifikasyon sistemi hakkında detaylı bilgi verdi.
Uluslararası bağımsız kuruluşlar tarafından ormancılık faaliyetlerinin uluslararası prensip, kriter ve göstergelere göre yönetildiğinin belgelenmesi olduğunu ifade eden Beşel, sertifikasyonun amacı ile ilgili olarak da şunları söyledi: “Ormanların sürdürülebilir yönetimini sağlamak, ormandan tüketiciye kadar, ürün ve hizmet üretim sürecini gözetim altına alarak kurallarda belirtildiği gibi yapıldığının teyit edilmesini sağlamak ve korunan alanlarda ziyaretçi dolaşımının kontrol altına alınabilmesi ve bu sayede doğal hayatın korunması amaçlanıyor. Bu yönüyle ormanlarımız BBG evi gibi olacak.” açıklamasında bulundu.

"DÜNYA SERTİFİKASYONA YÖNELDİ"
Konuşmasında dünya ormanlarının yüzde 9’unun sertifikalı hale getirildiğini belirten Beşel, kanun ve FSC prensiplerine uyum, mülkiyet ve kullanım hakları ve sorumluluklar, yerli halkın hakları, toplum ilişkileri ve işçi hakları, ormanlardan faydalanma, çevresel etki, yönetim planı, izleme ve değerlendirme, yüksek koruma değerli ormanların sertifikasyon sisteminin prensipleri olduğunu ifade etti.
Türkiye’de sertifikalı ormanlara örnek veren Beşel, Bolu Aladağ Orman İşletme Şefliği, Muğla Orman Bölge Müdürlüğü şimdi de Daday Orman İşletme Müdürlüğü ormanlarında çalışmaların başladığını açıkladı.
Program dâhilinde 500 köylünün eğitileceğini de sözlerine ekleyen Beşel, maden sahalarının, yol güzergâhlarını özel olarak takibe alındığını ve etkin denetimlere başlandığını dile getirdi.

KÜÇÜK: BU PROGRAMLA REKABET GÜCÜMÜZ ARTACAK
Sertifikasyonun tanıtım toplantısında konuşan Kastamonu Üniversitesi Orman Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ömer Küçük de dünyada son 15 yıla kadar bilinçsiz yürütülen ormandan kesimlerin sonucu olarak bilinçlenme sürecinin başladığını belirtti.
Ormancılık sektörünün rekabet gücünün artabilmesi için markalaşması gerektiğini dile getiren Doç. Dr. Küçük, markalaşmanın tercih edilebilir olması için bu sertifikalaşmanın çok ödemli olduğunu dile getirdi.
Sertifikasyon sürecinin devlet kuruluşları, sivil toplum kuruluşları, mesleki kuruluşlar gibi geniş katılımlı ortak zeminde buluştuklarını dile getiren Küçük, denetimi ve kontrolün bağımsız kuruluşlar ve bilim adamları tarafından yapıldığını, orman kaynaklarının sürdürülebilir işletilmesi ve ürün kalitesinin müşteriye garanti edildiğini söyledi.

AKAR: BU ÇALIŞMAYA ÇOK SEVİNDİM, HER TÜRLÜ DESTEĞİ VERECEĞİZ
Sertifikasyon sürecine katılan sivil toplum kuruluşları adına konuşan Kastamonu Kooperatifler Birliği Başkanı Erol Akar ise Kastamonu ormanlarında yürütülen çalışma nedeniyle mutlu olduğunu ifade ederek, “Dünya genelinde sertifikasyonu sağlanmış ormanlar yüzde 9’dur. Bu çalışmanın paydaşı olarak üzerimize düşeni yapmaya hazırız.” dedi.
AB sürecinin gelişimiyle bilimsel çalışmaya üretim kalitesini artırmaya ve bu tür çalışmaların önemine dikkat çeken Akar, “Bu çalışmalar aslında yerel sertifikasyon olarak 5–6 yıl önce başlatıldı. İlk birlik olarak bizim 2005 yılında AB projesi hazırlayarak orman işçiğiyle ilgili sertifikasyon çalışmasına başladık. O süreç bugüne kadar devam etti. Bugüne kadar 640 orman köylümüzün eğitimleri ve sertifika süreçleri tamamladı. Sadece Daday’da 72 köylümüze yerel sertifika sağladık.” şeklinde konuştu.

UNAT: ORMAN ÜRÜNLERİ ARTIK MARKALAŞACAK
Toplantıya katılan Kastamonu Üniversitesi Orman Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Yavuz Unat da uluslararası alanda sertifikasyon sürecinde çalışmaların uluslararası alana açılmış olduğunu belirterek, ürün ve hizmette belirli kurallar altına alınmış olarak doğal hayatın korunduğunu aktardı.
Orman ürünlerinin markalaşma sürecinin sağlandığını belirten ifade eden Prof. Dr. Yavuz Unat, “Kastamonu Orman Bölge Müdürlüğü’nün bu çalışmada öncü olması bizi mutlu etti. Üniversite olarak tecrübemizi sizinle paylaşmak bizim görevimizdir.” ifadelerini kullandı.
Kastamonu Orman Bölge Müdürü Ahmet Sırrı Beşel'in ev sahipliğinde gerçekleşen toplantıya çok sayıda kamu kurum ve kuruluş temsilcisi, sivil toplum örgütlerinin temsilcileri, yöneticileri ile ormancılar katıldı.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler