Kastamonu-Çankırı Tabipler Odası Başkanı Op. Dr. Sadi Turkan,
Anayasa Mahkemesi tarafından Cumhuriyet Halk Partisi’nin (CHP) başvurusu üzerine iptal edilen Tam Gün Yasası’nın hekimleri mağdur ettiğini söyledi.
Anayasa Mahkemesi’nin aralarında hekimlerin muayenehane açmasını yasaklayan hükümlerin de bulunduğu 650 sayılı Kanun Hükmündeki Kararname’nin bazı maddelerini iptal etmesini değerlendiren Kastamonu-Çankırı Tabipler Odası Başkanı Op. Dr. Sadi Turkan, Tam Gün Yasası’nın yapılış biçimiyle alt yapısı iyi bir şekilde hazırlanmadan çıkartıldığını belirterek, “Bu yüzden bununla ilgili birçok duruma tepkiler konunmuştu hekimler ve sivil toplum kuruluşları tarafından. Muayene kapatılması konusu en çok üniversite hastanelerine zarar verdi. Çünkü hocalar sadece ders dışında muayeneye git gel yapmaya başladıktan sonra hastaneye gitmeme gibi bir durumla karşı karşıya kalındı” dedi.
Tam Gün Yasası ile kaliteli ve gerçekten iş yapabilen öğretim görevlilerinin sadece dışarıda çalışmak zorunda bırakıldığına işaret eden Turkan, “Öğretim görevlilerinin asli görevi sadece ameliyat yapmak değildir. En azından eskiden hastanede bulunması gereken hekimler şimdi yasa çıktıktan sonra tamamen dışarıya kaydırılmış oldular. Bu yasanın düzenlenmesi, bu yasanın daha uygun hale getirilmesi hem üniversiteler açısından hem de kamu hastaneleri açısından çok daha önemli. Artık oturulacak sağlıklı bir şekilde bu konu ile ilgili ayrıntıları iyice hesaplayıp ve bu yasa çıkacaksa hiç kimse mağdur edilmeden çıkartılacak” diye konuştu.
Tam Gün Yasası ile hekimlerin mağdur edildiğini, dolayısıyla bunun hastaların da mağduriyetini oluşturduğunu vurgulayan Turkan, şöyle konuştu:
“Hekimin mağdur edilmesi söz konusu oldu. Siz hekimi mağdur ettiğiniz zaman hastayı da mağdur etmiş oluyorsunuz. Dolaylı yoldan hastada bu durumdan etkilemiş oluyor. Bu yasa çıktıktan sonra hakikaten ciddi hasta mağduriyeti yaşandı. İnşallah daha iyi bir şekilde ayrıntıları hesaplanarak gerekli yasa çıkartılır.”
“YENİ YASA İÇİN BATILI ÜLKELER ÖRNEK ALINMALI”
Sağlık Bakanlığı tarafından yeni hazırlanacak yasa ile ilgili görüşlerini de belirten Turkan, bu konuda Batılı ülkelerin sisteminin örnek alınabileceğini söyledi. Turkan, “Batı ülkelerindeki muayene sistemi Türkiye’de de uygulanabilir. Yani Avrupa ülkelerinde hekimlerin muayene açması yasak değil. Eğer bir konu baz alınacaksa özellikle üniversite hastanelerine biraz daha ayrıcalıklı değerlendirilmesi gerekir. Tamamen bütün hepsini kamu hastanesi adı altında ele alıp uygulamaya geçerseniz bu sıkıntılar doğurabilir. Çünkü üniversite hastaneleriyle eğitim öğretim görevi dışında hekimlik görevi de yürütüyor. Dolayısıyla oralarda da biraz daha ince ayar yapılması gerekiyor” diye konuştu.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz