Kastamonu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Seyit Aydın, Mevlana değişim programı kapsamında Kazakistan ile Kırgızistan’da çeşitli temaslarda bulundu.
Rektör Aydın’a Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ali Rafet Özkan da eşlik etti. Rektör Aydın, Kazakistan Cumhuriyeti İlim ve Eğitim Başkanlığı, Yabancı Diller ve Mesleki Kariyer Üniversitesi ve Almatı Valiliğinin davetlisi olarak “Kazakistan 2050 Stratejisi Sempozyumu”na katıldı.
Sempozyumda konuşan Rektör Aydın, “Her ülkenin hedefleri vardır. Türkiye’nin 2023 hedefleri vardır. Türkiye 2023’te dünya devleti olmayı hedeflemektedir. Dünyanın huzurlu bir geleceği için bu gereklidir. 22 yıl önce bu coğrafyada bir daha batmamak üzere Kazakistan güneşi doğmuştur. Bu güneş 2050 de inşallah zirveye yükselecektir. Çünkü Türkistan coğrafyasının önemli bir kısmını teşkil eden Kazakistan’ımız 2050 stratejilerini belirlemektedir. İnşallah Kazakistan, Kırgızistan, Özbekistan, Türkmenistan, Azerbaycan, Türkiye ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti gibi bütün Türk Dünyası geleceğe birlikte yürüyecekler, belirledikleri hedeflere ulaşacaklardır. Gelişmiş, kalkınmış bir geleceği kurabilmemiz için, belirlediğimiz hedeflerimize ulaşabilmemiz için yeraltı ve yerüstü zenginliklerimizi çok iyi değerlendirebilmeliyiz. Ama bu zenginliklerimizi değerlendirecek ve dinamiklerimizi harekete geçirecek yetişmiş, şuurlu insan gücüne ihtiyaç vardır. Karşımızda o insanlardan bir topluluğu görüyoruz. Bu insan potansiyeli ile ulaşamayacağımız hedef yoktur. Bizler dili, dini, tarihi, kültürü ve soyu bir insanlarız. Büyük milletin birer parçasıyız. Neden alfabelerimiz de bir olmasın? Özbekistan, Türkmenistan ve Azerbaycan Latin alfabesine geçmiştir. Kazakistan’ımız da bizimle aynı alfabeyi kullanırsa birbirimizi daha iyi anlayacağız. Her Türk devletine ayrı bir Kiril alfabesini mecbur edenlerin maksadı sizleri bölmek ve birbirinizden koparmaktı. Bizleri birbirimize bağlayan unsurları zincirlemekti. Bugün artık o zincirleri kırma günüdür. Birliğimizin en mühim halkasını; alfabe birliğini tesis etme günüdür. Bizler Üniversiteler olarak, akademisyenler olarak üzerimize düşeni yapalım” dedi.
Sempozyumun ardından Kazakistan ve Kırgızistan’da çeşitli temaslarda bulunan Rektör Aydın, buradaki üniversitelerde Mevlana değişim programı kapsamında protokol imzaladı. Rektör Aydın’a Oş Devlet Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Kanybek Abdivasitoviç İsakov tarafından şeref madalyası takıldı. Rektör Aydın, Türkiye’den bu madalyanın verildiği ilk rektör unvanına sahip oldu.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz