Toprak Mahsulleri Ofisi tarafından başlatılan ile Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından desteklenen ‘Ekmek İsrafını Önleme Kampanyası’nı İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü yürütecek. İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Osman Yaman, konuyu Kastamonu gündemine taşıyacaklarını belirtti.
İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü, Toprak Mahsulleri Ofisi yetkililerini ağırladı. Kastamonu’da “Ekmek İsrafını Önleme Kampanyası”yla ilgili temaslarda bulunmak üzere gelen Toprak Mahsulleri Ofisi Polatlı Şube Müdürü Bestami Ateş ve Çankırı Ajans Müdürü Muhammet Görkem, önce Vali Erdoğan Bektaş’ı makamında ziyaret etti. Ardından İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Osman Yaman’ı ziyaret eden yetkililer kampanya kapsamında gerekli olabilecek dokümanları Yaman’a teslim ettiler. Ziyarette Muhtarlar Derneği adına Kemal Hamzaoğlu ile Gıda ve Yem Şube Müdürü Sertaç Oktay’da yer aldı.
Ziyarette Toprak Mahsulleri Ofisi tarafından başlatılan Ekmek İsrafını Önleme Kampanyasıyla ilgili bilgi veren Bestami Ateş, Ekmek İsrafıyla ilgili kurumda ilk olarak 2008 yılında bir çalışma yapıldığını, TMO’nun 75. yılı olan 2012 yılında kampanyanın tekrar yenilenmesi yönünde bir karar alındığını belirtti. Kampanyasının amacının ekmek israfını gündeme getirmek, israfın önlenmesine dair duyarlılık oluşturmak ve israfı azaltmak olduğunu belirten, Ateş, israfı önlemede bayat ekmeği değerlendirmenin önemli bir boyut olduğunu ifade etti. Ateş, dünyanın en temel besin kaynağı ve Türk toplumunun kutsal değerlerinden biri olan ekmeği gerektiği şekilde kullanmak gerektiğinin altını çizdi. TMO’nun ana görev alanının hububat piyasalarının düzenlenmesi olduğunu ve ekmeğin hububatın en temel öğesi olduğunun belirten Ateş, “İsraf edilen sadece ekmek değil, çiftçinin emeği, milli servetimiz ve dünyadaki açlık çeken, hatta açlıktan ölen insanların üzerimizdeki hakkıdır” dedi.
Ateş, “Ülkemizde yaklaşık değerlerle günde 25 bin ton, yılda 9 milyon ton ekmek üretiliyor. Yine yaklaşık olarak günde 95 milyon adet ekmek tüketilirken 6 milyon adet ekmek israf ediliyor. Yani ülkemizde yaklaşık yıllık 1.5 milyar değerinde, günde 1500 ton ekmek israf edilmiş oluyor. Bu israf edilen parasal değerle ülkemizde 83 hastane, 500 kişi kapasiteli 18 havaalanı yapılabilir. 163 bin kişiye asgari ücretten maaş verilebilir” dedi.
İsraftan kurtulabilmek için küçük önerilerde de bulunan Ateş, “Küçük ambalajlı ekmek tüketilirse günümüzde çöpe atılan ekmeğin yarısı kurtulur. Kepekli ekmek, tam buğday ekmeği kullanmak hem daha sağlıklı, hem de daha doyurucudur” dedi.
Ekmek israfında fırınlara, ev hanımlarına, toplu yemek yenen tesis görevlilerine önemli görevler düştüğünü belirten Ateş, “Fırınlarımız satabileceği kadar ekmek üretmeli, insanımız tüketebileceği kadar ekmek almalı. Ekmek bayatladı diye tüketmemek yanlış bir davranış, ev hanımlarımız da bayat ekmeği değerlendirmenin yoluna gitmeli” dedi.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz