Kastamonu Şeker Fabrikası'nın 2012-2013 dönemi pancar alım kampanyası, düzenlenen törenle başladı.
Kastamonu Şeker Fabrikasında gerçekleştirilen törene, Vali Erdoğan Bektaş, Belediye Başkan Vekili Bahri Yavuz, Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Dursun Ergin, İl Sağlık Müdürü Dr. Mustafa Yılmaz, Şeker Fabrikası Müdürü Orhan Bahtiyar ve davetliler katıldı.
Vali Erdoğan Bektaş, törende yaptığı konuşmada, şekerin Türkiye'nin önemli sektörlerden birisi olduğunu belirterek, ilde bulunan şeker fabrikasının da Kastamonu halkına katkı verdiğini söyledi.
Bektaş, şeker fabrikalarının kuruldukları yerlerin gelişimlerine katkıda bulunduğunun ifade ederek, "Fabrikalarımız, bulunduğu yörelere çok ciddi bir şekilde katkı sağlamışlardır. Hem ekonomik hem de kültürel açıdan önemli olmuştur" dedi.
Fabrikanın kurulduğu günden bu yana, üretim teknikleri ve pazar anlamında değişimler yaşandığını aktaran Bektaş, şöyle konuştu:
"Ülkemizde bir takım gelişmeler oldu, özelleştirme sürecine girildi. Burada da bir özelleştirme macerası yaşandı. Bildiğim kadarıyla iki ihale oldu. ilki yargıdan dönmüştü. İkincisinin hukuki bir sorunu olmaması, nispeten düzgün rakamlara da gitmesine rağmen, şekerin önemi ve vatandaşın hayatındaki katkısı dikkate alınarak, Başbakanımızca son ihale onaylanmadı. Üzerinden epeyce de bir süre geçti. Hükümetimizin, devletimizin bu konuda bir ikinci yolu düşündüğünü sanıyorum. Sanki bu özelleştirme işinin bu aşamada, bir süre gündeme gelmeyecekmiş gibi bir izlenimim var."
Bektaş, fabrikaların rantabl çalışmadığı için özelleştirildiğini vurgulayarak, rantabl çalışmayan bir fabrikayı suni desteklerle ayakta tutmanın mümkün olmadığını söyledi.
Hükümetin, şeker fabrikası konusundaki tavrının Kastamonu'ya bir fırsat verdiğini savunan Bektaş, şunları kaydetti:
"Siz bu fabrikayı rantabl, karlı hale getirebilirseniz, eğer buranın yükü devletin, hükümetin, milletin sırtına binmeyecekse, bizde bu yolda devam ederiz' deniliyor. Pancar ekiminde bu sene yüzde 30'lara varan bir düşüş yaşandı. Biz serbest piyasa ekonomisi uyguluyoruz. Serbest piyasa ekonomisinde kuralları ben ya da siz koymuyorsunuz, pazar koyuyor. Bu kurallara ne kadar uyabilirsek, kuralların gereğini ne kadar yerine getirebilirsek, o kadar yaşatırız. Kimse onu kapatalım demez. Özelleştirilse de kapatılmaz. Sahibinin A ya da B olması önemli değildir. Önemli olan pazar, ekonomi kurallarını yerine getirebilmektir."
-"Bu sene pancarımız çeşitli nedenlerden dolayı az, buruğuz"-
Kastamonu Şeker Fabrikası Müdürü Orhan Bahtiyar da, şeker pancarı üretiminin geçen senelere oranla azaldığını vurgulayarak, "Bu sene pancarımız çeşitli nedenlerden dolayı az, buruğuz. Buna rağmen bu yıl 165 bin ton pancar işlenmesi planlanmaktadır. Köylülerimizden pancara sıcak bakmalarını, pancarı terk etmemelerini istiyoruz. Pancar, Kastamonu için fabrikamızın ayakta durması için önemlidir" dedi.
Konuşmaların ardından Vali Bektaş, Belediye Başkan Vekili Yavuz ve Fabrika Müdürü Bahtiyar, fabrikaya ürünlerini getiren şeker pancarı üreticilerine hediyeler verdiler.
Daha sonra, protokol üyeleri tarafından açılış kurdelesi kesildi.
Muhabir: Özkan Beyer-Yusuf Çelik/Sinan Özmüş
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz