İSTANBUL (İHA) - Yeditepe Üniversitesi Göz Hastanesi'nden Yrd. Doç. Dr. Muhsin Altunsoy, katarakt ameliyatlarına karar verirken kişinin yaşam tarzını dikkate aldıklarını belirterek, "Eğer bir kişi görme duyusunu sadece temel yaşamsal fonksiyonları için kullanıyorsa, o kişi az gördüğünün bile farkında olmayabiliyor. Tersi durumda ise bir insan çok düşük bir görme kaybını yaşam kalitesinde düşme olarak algılayıp katarakt ameliyatına gerek duyabiliyor" dedi.
Halk arasında "Göze perde inmesi" olarak tanımlanan katarakt, orta yaş sonrası kişilerin yarısına yakınında görülüyor. Yeditepe Üniversitesi Göz Hastanesi'nden Yrd. Doç. Dr. Muhsin Altunsoy, kataraktı, "Gözün içinde yer alan lensin şeffaflığını kaybetmesi" olarak tanımlayarak kataraktın farklı oluş nedenleri olduğunu söyledi.
En sık rastlanan katarakt tipinin yaşa bağlı oluşan tip olduğunu belirten Altunsoy, "Yaş ilerledikçe gözün içindeki lens şeffaflığını kaybeder. Göze dışarıdan gelen ışığın net bir mercekten geçmesiyle bulanık bir mercekten geçmesi önemli bir görme farkı oluşturur. Bu durumda kişi önce bulanık görür sonra da görme sorunu günlük hayatını etkilemeye başlar. Yaşa bağlı katarakt dışında üveit atakları, travmalar, kontrolsüz ve düzensiz alınan kortizon ilaçları, diyabet, tiroid gibi metabolizma hastalıkları da göz merceğinin kesifleşmesine yani katarakta neden olabiliyor" diye konuştu.
Kataraktın genellikle iki gözde birden görüldüğünü vurgulayan Yrd. Doç. Dr. Altunsoy, katarakt ameliyatında kişinin günlük yaşam tarzına bakarak karar verilmesi gerektiğini de belirterek şunları söyledi: "Günlük yaşamında sadece giyinme, yeme gibi ihtiyaçları dışında görme fonksiyonlarını çok yoğun kullanmayan kişilerde görme oranı yüzde 30'a kadar düştüyse bile o kişi az gördüğünün farkında olmayabiliyor. Oysa entelektüel faaliyetleri olan, sürekli bilgisayar kullanan, çok okuyan kişiler için en ufak bir görme kaybı yaşam kalitesinde önemli bir azalmaya neden oluyor. Bu nedenle katarakt ameliyatı kararında kişinin günlük hayattaki ihtiyaçlarını göz önüne alıyoruz. Katarakt ameliyatları tüm cerrahi tedaviler arasında son noktasına en fazla yaklaşmış cerrahi işlemdir ve kullanılan teknikler son derece başarılıdır. Başarı oranı çok yüksektir ve kişinin ameliyat sonrası hemen gündelik yaşama dönebileceği konforlu ameliyatlardır. İşlem yaklaşık 10-12 dakika sürüyor. Şeffaflığını kaybetmiş olan merceği özel bir yöntemle parçalayıp yeni merceği yerleştiriyoruz. Ben yaptığım ameliyatların yüzde 99'unu damla anestezisi ile yapıyorum. Dolayısıyla hasta, genel anestezinin risklerini yaşamamış oluyor."