HABER

Katar'dan son açıklama: Süper güç değiliz

Katar'a uygulanan ablukaya Ürdün ve Moritanya da katıldı. Ürdün, diplomatik ilişkilerin düzeyini düşürürken Moritanya ise diplomatik ilişkileri kesti. Körfez'deki Katar krizine ilişkin ise Katar'dan yeni açıklama geldi. Katar Dışişleri Bakanı Al Sani, ülkelerinin ablukaya alınmasına ilişkin "Diyaloğa ve oturup konuşmaya hazırız. Biz burada 'süper güç' değiliz ve meselelerin çatışma yoluyla çözüleceğine inanmıyoruz" mesajı verdi.

Katar'dan son açıklama: Süper güç değiliz

Katar Dışişleri Bakanı Muhammed bin Abdurrahman Al Sani ülkesinin, komşularıyla yaşadığı diplomatik krizin çözümü için "diyaloğa hazır" ve "ara buluculuğa açık" olduğunu bildirdi. Katar resmi haber ajansı QNA'da yer alan habere göre, Al Sani, CNN'e verdiği röportajda, "Diyaloğa ve oturup konuşmaya hazırız. Biz burada 'süper güç' değiliz ve meselelerin çatışma yoluyla çözüleceğine inanmıyoruz." dedi.

KATAR'A KARŞI SON ABLUKA ÜRDÜN VE MORİTANYA'DAN

Körfez ülkelerinin Katar'la ilişkileri kesme kararı almasının ardından bir adım da Ürdün ve Moritanya'dan geldi. Katar ile diplomatik ilişkilerinin düzeyini düşürdüğünü açıklayan Ürdün, ülkedeki Katarlı basın kuruluşu El Cezire ofisini de kapattı. Moritanya resmi haber ajansında (AMI), yer alan habere göre, Katar'ın mevcut politikalarını sürdürmekte ısrar etmesi nedeniyle diplomatik ilişkilerin kesildiği ifade edildi.

AL SANİ, ÜLKESİNE YÖNELİK "TERÖRÜ DESTEKLEDİĞİ" YÖNÜNDEKİ SUÇLAMALARI YALANLADI.

Katarlı bakan, bu iddialara ilişkin, "Katar terörün finanmasıyla mücadele ediyor ve dünyayı potansiyel teröristlere karşı korumakta katkı sağlıyor." değerlendirmesini yaptı.

SUUDİ ARABİSTAN'A YANIT: ÇELİŞKİLERLE DOLU

Suudi Arabistan'ın açıklamasında ülkesine yönelttiği "bölge istikrarını sarsmak hedefiyle terör gruplarını kucaklama" suçlamasını reddeden Al Sani, şunları kaydetti:

"Bu açıklama çelişkilerle doludur çünkü açıklamada bir yandan İran'ı öte yandan Suriye'deki aşırıcı grupları desteklediğimiz söyleniyor. Bir yandan Suudi Arabistan ve Yemen'deki Müslüman Kardeşleri diğer yandan Husileri desteklediğimizden bahsediliyor ki bunlar tüm çatışma sahalarında husumet içerisindeler. Suudi Arabistan'daki muhalefeti ve Katif'teki mezhepsel hareketleri desteklediğimiz yönündeki malumatlar da tamamen yanlıştır. Suudi Arabistan ile Katar istihbaratı ve güvenlik birimleri arasında iş birliği var ve Suudi Arabistan'ın ulusal güvenliğine hizmet ediyor. "

ABD Başkanı Donald Trump'ın diplomatik krize ilişkin Twitter'da yaptığı paylaşımına da değinen Al Sani, bölgeye son ziyareti sırasında Trump ile Katar Emiri Şeyh Temim bin Hamad Al Sani'nin "çeşitli ülkeler tarafından terörün finanse edilmesinin durdurulması gerektiği" konusunun ele alındığını vurguladı.

ÜRDÜN DE KATILDI

Katar'a, diplomatik tecrit uygulayan ülkeler arasına Ürdün'de katıldı.

Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri (BAE), Mısır, Bahreyn, Yemen, Libya ve Maldivler bölgedeki güvenliği tehlikeye attığı gerekçesiyle Katar'la her türlü diplomatik ilişkiyi kestiğini açıklamıştı. Katar'la diplomatik ilişkilerini kesen ülkeler, Katar'da bulunan vatandaşlarına 48 saat içinde ülkelerine dönmeleri çağrısında bulunmuştu. Öte yandan Ürdün Hükümet Sözcüsü Muhammed el Mumami, Doha merkezli El Cezire'nin lisansını da iptal ettiğini bildirdi.

MORİTANYA DA İLİŞKİLERİ KESTİ

Moritanya resmi haber ajansında (AMI), yer alan habere göre, Katar'ın mevcut politikalarını sürdürmekte ısrar etmesi nedeniyle diplomatik ilişkilerin kesildiği ifade edildi.

Dışişleri Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, Moritanya İslam Cumhuriyeti'nin her zaman Arap çıkarlarını savunma konusunda güçlü bir duruş sergilediği vurgulandı. Açıklamada ayrıca, Katar'ın, Arapların ortak ilkelerine karşı geldiği, Arap ülkelerinde karışıklık ve huzursuzluğu yaymaya çalıştığı ve insani krizlerin yaşanmasına neden olduğu iddia edildi.

ARAP ÜLKELERİ KATAR'I ABLUKAYA ALDI

Suudi Arabistan, Bahreyn, Birleşik Arap Emirlikleri (BAE), Mısır ve Yemen, Katar ile diplomatik ilişkilerini kestiklerini duyurmuştu.

Ürdün, Katar ile diplomatik ilişkilerinin seviyesini düşürmüş ve merkezi Katar'da bulunan El-Cezire televizyonunun yerel ofisini kapatmıştı. Fas Kraliyet Havayolları ise Katar ile diplomatik ilişkilerini kesen ülkelere Doha aktarmalı seferlerini durdurduğunu ilan etmişti.

Suudi Arabistan, BAE ve Bahreyn, ülkelerinin hava sahasını Katar'a kapatarak, Katarlı diplomatların 48 saat içinde ülkelerinden ayrılmasını istemişti. Katar'a karşı yapılan diplomatik ablukaya Maldivler ve uluslararası toplumca meşruiyeti olmayan darbeci General Halife Hafter destekçisi Libya Tobruk hükümeti de katılmıştı.

YORUMLARI GÖR ( 0 )

En Çok Aranan Haberler