Amasya’nın Merzifon ilçesine bağlı köylerde yaşayan çok sayıda kadın, yarım asırdır ürettikleri süt ürünlerini ‘Katık Pazarı’nda satışa sunuyor. Kadınların, köylerinde organik yemlerle besledikleri küçük ve büyükbaş hayvanlardan elde ettikleri süt ürünlerinden iki kuşak yetiştiğini belirten Şerife Kurt (80), "Yaklaşık 60 yıldır burada satış yaparak beş çocuğumu yetiştirdim.” dedi.
İlçe merkezinde bulunan 'Katık Pazarı'na her hafta pazartesi günleri tezgâhlarını erken saatlerde açan yaklaşık 40 kadın, neredeyse maliyetine sattıkları ürünlerden kazandıkları parayla ailelerinin geçimine katkı sağlıyor. 'Katık Pazarı'nda ürettiği ürünleri satarak beş çocuğunu büyüttüğünü anlatan 80 yaşındaki Şerife Kurt, “Her hafta pazara gelip, yoğurt, süt, tereyağı, çökelek ve yoğurt süzmesinden yaptığım katığı satışa sunuyorum. Ben bu pazarın en eski kadın esnafıyım, yaklaşık 60 yıldır buradayım.” dedi.
Pazardan kazandığı parayla aile ekonomisine katkı sağlamanın yanı sıra büyük işlerde başardığını söyleyen Kurt, şöyle konuştu: “Pazara yıllar önce at arabalarıyla gelirdik. Şimdi teknoloji değişti, mecburen bizde buna ayak uydurmak zorunda kaldık. Şimdi arabalarla geliyor, sütlerimizi de makinelerle sağıyoruz. Müşterilerimin siparişlerine cevap vermek için, bir hafta boyunca pazara hazırlanıyorum. Ayrıca bu pazarda sattığım süt mahsullerinden tam iki sağlıklı nesil yetişti, bu beni mutlu ediyor. Bu pazarın bana verdiği en büyük kazanç, 5 çocuğumu yetiştirip, emekli olmak oldu. Ayrıca buradan kazandığım parayla hacca da gittim. Para kolay kazanılmıyor, küçük küçük damlıyor. Bunun için tüm kadınlarımız kendilerine sermaye yapsınlar ve evlerde oturmasınlar.”
“ORGANİK ÜRÜNLERE YOĞUN İLGİ VAR”
Pazarın eski esnaflarından Hanife Kılıç ise (64) kadın girişimciliğinin en güzel örneğinin ‘Katık Pazarı’nda teşhir edildiğini söyledi. Kılıç, şunları kaydetti: “Yaklaşık 30 yıldır bu pazarda satış yapıyorum. İlçe halkımız çocuklarını sağlıklı yetiştirmek için organik ürünlere yoğun ilgi gösteriyor. Biz de bin bir zahmetle köylerimizde hazırladığımız süt ürünlerini sabahın ilk saatlerinde pazara getirip, akşama kadar satmaya çalışıyoruz. Yazın yurt dışından gelen misafirler çok olduğu için işlerimiz daha iyi oluyor.”
Pazarın müdavimlerinden Aslan Çelik ise doğal süt ürünlerinden ilk önce çocuklarını şimdi de torunlarını yetiştirdiğini söyledi. Her hafta pazara uğrayarak, alışveriş yaptığını dile getiren Çelik, “Bizler eski toprağız, köylerimizden gelen ürünlerden vazgeçemeyiz. Gayet sağlıklı olan ürünlerden herkes faydalanmalı.” diye konuştu.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz