YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Katılım Bankaları, Bireysel Emeklilik Fonlarında Sukuktan Yararlanacak

Cari açığa ve ithalat artışına karşı alınan önlemler, bankacılık sektörüne olumsuz yansıdı. Özellikle kredi kullanımı...

Katılım Bankaları, Bireysel Emeklilik Fonlarında Sukuktan Yararlanacak

Cari açığa ve ithalat artışına karşı alınan önlemler, bankacılık sektörüne olumsuz yansıdı. Özellikle kredi kullanımı daraldı. Katılım bankaları bu daralmayı Bireysel Emeklilik Sistemi (BES) fonlarına sukuk koyarak aşmayı planlıyor. Türkiye Katılım Bankaları Birliği (TKBB) Başkanı Ufuk Uyan, “Yakında katılım bankaları sukuku BES fonlarına koyacak. Bunlar sektöre bir canlılık getirecek.” dedi.

Kredi büyüme oranının 2011’de yüzde 25 olduğuna işaret eden Türkiye Katılım Bankaları Birliği (TKBB) Başkanı Ufuk Uyan, bu sene yüzde 14-15 bandında bir büyüme olacağı için geçen seneye göre yüzde 10’luk bir daralma yaşanacağını kaydetti. Sektör ile ilgili Cihan’a değerlendirmelerde bulunan Uyan, kredi ayağı daralsa da bankaların karlarını artırdığını belirtti. Bunda toplanan fonların, bono ve tahvil ihracının önemli rol oynadığını vurguladı. Bankaların 2012’de hem karlarını hem de şube adetlerini artırdığını dile getirdi. Son dönemde kredi tarafında yavaşlama görüldüğünü kaydeden Ufuk Uyan, "Buna rağmen toplanan fonlarda ciddi büyümeler var. Mevduat dışı kaynakların kullanımı giderek artıyor. Bankaların bono ve tahvil ihraçları da önemli bir hale geliyor. Malum seneler sonra Hazine hem dolar hem TL cinsinden sukuk çıkardı. Bu da kuşku yok olumlu bir şey." ifadelerini kullandı.

Türkiye’nin cari açık sorunu bulunduğunu anlatan Uyan, şunları aktardı:

"Cari açık, daha evvel 77 milyar dolardı. Şu an 59-60 milyar dolara indi. Bu sorun tabii yapısal önlemler gerektiriyor. Burada tasarrufların artırılması adına finans sektörünün görevi hayati. Çünkü tasarrufların teşviki gibi misyonları var. Bu anlamda Bireysel Emeklilik Sistemi (BES) Yasası önemli. Bu kaynakların finans sektörüne sunulması, yatırımlara açılması gerekiyor. Cari açık, yapısal önlemlerin yanında ekonomi yönetiminin aldığı tedbirlerle bu seviyeye geldi. Bakın 2011’de kredi büyümesini yüzde 25 dolaylarında idi; 2012’de yüzde 14-15 dolaylarında. Bu, TL arzı ve diğer tedbirlerle başarıldı. Dünyada ve Avrupa’da likiditenin bolluğu, finansal kaldıracın fazlalığı göz önünde bulundurulduğunda bu hamle gerekliydi.”

Kredi büyüme oranının yüzde 10 daraldığını bildiren Uyan, "Ama hakikaten finans kurumları bu prosesi iyi yönetti. Karlarında geçen seneye göre olumluluk var. Şunu da unutmamak gerek sorunlu alacaklarında da kontrol edilebilir bir artış var.” dedi.

“SUKUK İHRACINA TALEP ARTIYOR”

Kira sertifikası olarak bilinen Sukuk yatırımcının ilgi odağı. Sukuk için 2002’den bu yana gerekenlerin yapıldığını belirten Uyan, şöyle devam etti:

“Ürüne talebin arttığı ortada. Dolar ihracında 5 kat talep var. Bakın 1,5 milyar dolar ihraç yapıldı, Hazine’ye 7,5 milyar dolar talep geldi. TL ihracında da 2 kat talep var. 1,6 milyar TL ihraç yapıldı, bunun 2 katı talep geldi. Yakında katılım bankaları sukuku BES fonlarına koyacak. Bunlar bir canlılık getirecek. Faizsiz bankacılık alanlarında benzer ürünler gelmeli. Benzer ürünler derken tabii Sukuk’un değişik türleri var. Bu; proje finansmanına, yatırımların finansmanına yönelik ihraçlar olabilir. Malezya’da konvansiyonel bankacılık ürünlerine paralel faizsiz ürünler çıkarıldı. Biz bunların ülkeye getirilmesi için çalışmalar başlattık. Malezya Katılım Bankalar Birliği ile protokol yaptık, ürün paylaşımında bulunuyoruz. Biz onlara onlar bizlere ürün veriyor."

“ALTIN KREDİ OLARAK DA SUNULMALI”

Yapılan düzenlemelerin ardından bankalar, yastık altında duran altınları ekonomiye sunmak için yarışa girdi. Bu çerçevede fiziki altın toplarken, karşılığından mevduat hesabı oluşturuyorlar. TKBB Yönetim Kurulu Başkanı Uyan, finans sektöründeki altın mevduatı toplamının 16 milyar TL’yi bulduğunu söyledi. Bunun yüzde 20’sinin hurda altın olduğundan söz eden Uyan, yatırımcıya, “Altından kar payı dağıtılabilir. Öte yandan altının kredi olarak sunulması yönünde faaliyetler yürütülebilir.” önerilerinde bulundu. Bankaların topladığı altını kuyumculara verdiğini açıklayan Uyan, bunların altını işleyip sattığını da sözlerine ekledi.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler