YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Katip Çelebi Üniversitesi'nden Kadavra Kampanyası

İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Galip Akhan ve Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr....

İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Galip Akhan ve Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mehmet Ali Malas, Türkiye’de ilk defa yapılacak ve 24 Ekim–31 Ekim arasında her yıl düzenlenmesi planlanan Ulusal Anatomi Haftası ile ''Bağışlayın Bedeniniz Tıp Eğitiminde Yaşasın'' kampanyası hakkında ortak bir basın açıklaması yaptı. Kampanyanın temel noktasının tıp eğitimindeki kadavra sıkıntısını topluma anlatmak olduğunu ifade eden Rektör Akhan ve Dekan Malas, kampanyanın tıp eğitimi bakımından oldukça önem arz ettiğini vurguladı.

Ortak açıklamada şunlara değinildi: “Tıp fakültesi ve tıpta uzmanlık öğrencilerinin eğitiminde kadavra, vazgeçilmez bir eğitim materyalidir. Sadece tıp fakültesi 2. sınıflardaki eğitim içerisinde değil, tüm tıp eğitiminde, uzmanlık eğitiminde ve daha sonraki süreçlerde kadavra eğitimi, sürekli alınması gereken bir eğitimdir. Eğitimin yanında toplumumuza, gelişmiş toplumlarda sunulan tedavi yöntemlerinden yararlanma imkânı sağlamak için de kadavra temini çok önem taşımaktadır. Türkiye'de 2012–2013 öğretim yılında ÖSYM'den tıp öğrencisi alan mevcut 64 fakültemiz içerisinde kadavrayı, ideal sayı olarak belirlenen 10 öğrenciye bir kadavra olarak gören hiçbir fakültemiz bulunmamaktadır. Tıp fakültelerinin içerisinde 25 veya 50 öğrenciye bir kadavra sunan yerlerin sayısı da çok az miktardadır. Ayrıca kadavra pratiği sunamayan fakülte sayısı da azımsanmayacak kadardır. Ülkemizde kadavra bulunan merkez sayısı da 20 civarındadır. Bu nedenle kadavra eksikliği, ülkemizdeki tıp fakültelerinin temel tıp eğitimi bakımından en büyük sıkıntılarından biridir. Öğretim yılının başlangıcında tıp eğitimine başlayan parlak beyinlerin alacakları tıp eğitimi bakımından bu rakamlar hiç de hoş görünmemektedir. Bunun yanında diş hekimliği ve sağlık bilimleri fakültelerinde de kadavra eğitimi şarttır."

Açıklamada ayrıca Diyanet İşleri Başkanlığı'nın konuyla ilgili görüşlerine de şöyle yer verildi: "Günümüzde yasal bekleme süresi sonunda sahibi olmayan kadavralar, eğitim amacıyla tıp fakültelerine verilebilmektedir. Daha önceki yıllarda bu şekilde kadavra ihtiyaçlarının bir kısmını karşılayabilen büyük kentlerdeki tıp fakülteleri, diğer şehirlerdeki fakültelerin kadavra taleplerinin de karşılanmasına yardımcı olmaktaydı ancak son yıllarda açılan tıp fakültelerinin artması nedeniyle bu kaynaktan kadavra temini yeterince ihtiyacı karşılamamaktadır. Mevcut yasalarımız, tıp fakültelerinde insan bedenlerinin kadavra olarak kullanılmasına engel değilse de toplumun bu konuda yeterince bilgilendirilmemesi nedeniyle vücudunu bağış olarak verebilecek insanlar da bu durumdan habersiz kalmaktadır. Bilindiği gibi Diyanet İşleri Başkanlığımız da bu konuda tıp eğitmeni olarak bizlere destek vermektedir. Aynı şekilde Sağlık Bakanlığımız, Milli Eğitim Bakanlığımız ve YÖK, bu kampanyamız içinde ülkemizdeki tıp eğitimine gönülden desteklerini esirgememektedir. Kendi yakınını bir cerraha teslim eden aile bireylerinin, o cerrahın, hekimin yeterli anatomi eğitimi alıp alamadığını, alamadıysa bunun sonuçlarının toplumsal olarak her bireyde hissedileceğini vurgulamak gerekir.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler