Taraf'ın 10 Mayıs 2009'da "Ya patlasaydı" başlığıyla yayımladığı haberde Koç Müzesi'nde bulunan Denizaltı'na yerleştirilen patlayıcıların, ziyaretçilerin yoğun olduğu bir günde patlatılacağı anlatılıyordu.
[**
**](https://www.mynet.com/sok-ikinci-dursun-cicek-vakasi-110100480822)
[](https://www.mynet.com/genelkurmaydan-kafese-suc-duyurusu-110100481004 )
Tarafın dün yayımladığı "Kafes Operasyonu Eylem Planı"nın eklerinde bulunan notlar, bu katliam hazırlığının ayrıntılarına ışık tutuyor.
"Notlar.txt" adlı dosyada "C. H. ile görüşme" başlığıyla tutulan notlarda Koç Müzesi'ne ilişkin şu bilgilere yer veriliyor: "Koç Müzesi'yle ilgili malzemeler yerine konulmak üzere operatöre ulaştırıldı. Müzenin ziyaretçilerini arttıralım. Okullarda tanıtım, reklam ve organizasyon faaliyetleri yapılarak ziyaretçi yoğunluğunun en fazla olduğu zamanın belirlenmesi C. Bey söyleyecek, öğrenciler projenin en önemli parçası. Operasyonun tarihini teyit edelim. CG'ye sadece E.U. üzerinden ulaşılacak. Başka kanal kullanmıyoruz. Aynı zamanda bilişim projelerinde de ortak çalışacaklar."
Yine Kafes Planı'yla birlikte yakalanan yedi sayfalık başta bir notta da "Koç Müzesi'nde ziyaretçi patlaması olmalı. Sıkıntı çıkmasın. Bşk takip ediyor" şeklinde bilgilere yer veriliyor.
**Denizaltı'da patlayıcı bulunmuştu**
Hatırlanacağı gibi Deniz Kuvvetleri Komutanlığı tarafından Koç Müzesi'ne hediye edilen Uluç Ali Reis Denizaltı'sında 14 Kasım 2008'de TNT kalıplan ve patlayıcılar bulunmuştu. Konuyla ilgili İstanbul Emniyet Müdürlüğü'ne bilgi verilmezken, askeri yetkililerin aranarak bombaların teslim edilmesi tartışmalara neden olmuştu.
Bombaların bulunmasının ardından müze yetkililerin aradığı kişi ise "Kafes Operasyonu Eylem Planı"nda adı "Başkan" olarak geçen dönemin Kuzey Deniz Saha Komutanı Koramiral A. Feyyaz Öğütçü'ydü. Öğütçü de aynı gün, Beykoz'da bulunan Kurtarma ve Sualtı Grup Komutanlığı'nı arayarak müzeye bir SAS görev timi gönderilmesi emrini verdi. Binbaşı Bülent Başarkanoğlu başkanlığında görevlendirilen SAS timi, saat 17:00'da müzeye giderek, santral dairesi iskandil cihazı arkasında poşet içerisinde bulunan patlayıcıları yerinde inceledi, inceleme sonrası emniyet altına alınan patlayıcılar, buradan Beykoz SAS Grup Komutanlığı'na götürüldü. Beykoz'da yapılan inceleme sonrası, patlayıcılar Koramiral Feyyaz Öğütçü'nün emriyle 17 Kasım 2008'da Kıdemli Üsteğmen Erhan Atasoy tarafından imha edildi.
**Dört sayfalık görev**
Konuyla ilgili 19 Kasım 2008 günü bir de "Görev Sonuç Raporu" düzenlenip Öğütçü'ye sunuldu. Beykoz'da bulunan Kurtarma ve Sualtı Komutanlığı'nda görevli Kurmay Başkan Deniz Albay Kemal Kesen ve Harekat Eğitim Şube Müdür Vekili Deniz Albay İlhan Öcalan tarafından hazırlanan dört sayfalık raporda, "Emrin telefonla şifai olarak verildiği, patlayıcıların Amerikan menşeli 1960'lı yıllarda kullanılan eski tip malzeme olduğu, iki adet 100 gr. TNT içeren burgu Fişeği, bir adet libre, 1,5 libre patlayıcı kalıbı, 160 cm eski saniyeli fitil ve altı adet mekanik fünye bulunduğu" belirtildi.
**POLİS YERİNE KORAMİRAL ÇAĞRILDI**
Patlayıcıların Koç Müzesi'nde bulunmasının ardından, Emniyet Müdürlüğü'ne konuyla ilgili bilgi verilmesi gerekirken, askerlerin konudan haberdar edilmesinden sonra Ergenekon soruşturmasını yürüten savcılara konuyla ilgili bir ihbar mektubu geldi. Mektupta, bombaların Ergenekonculara ait olduğu iddia ediliyordu. Kuzey Deniz Saha Komutanı Koramiral A. Feyyaz Öğütçü'nün olayın kapatılması için emir verdiği de iddialar arasındaydı, işte o mektupta yer alan iddialardan bazıları: "Rahmi Koç Müzesi'nde sergilenen denizaltının içerisinde, güvenlikçiler taralından 600 gram civarında TNT kalıplan ile fünyeler bulundu. Müze polis bölgesinde olmasına rağmen, Koramiral Ahmet Feyyaz Öğütçü'ye haber verildi, Öğütçü'nün talimatıyla askeri personel konuyu adli mercilere haber vermeden patlayıcıları Beykoz'daki SAT'a ait eğitim alanında imha etti.
Öğütçü, emrindeki kişilere, patlayıcılar hakkında herhangi bir işlem yapılmaması emrini verdi. Patlayıcıların deniz altının faaliyette olduğu dönemden kalmış olabileceği yönünde rapor yazmalarını da istedi. İmha işleminin nedeni ise Ergenekon'a ait patlayıcılarının adli mercilerin eline geçmesini önlemekti."
Bu ihbar mektubu üzerine müze yetkilileri ile görüşen emniyet güçleri, ihbar teyit edecek bilgi ve belgelere ulaştı. Müze yetkilileri patlayıcıları Deniz Kuvvetleri Komutanlığı yetkililerine tutanak ile teslim ettiklerini belirtti. Polis, müze yetkililerinin ifadesini aldıktan sonra tutanaklara el koydu.
**BOMBAYI ÖZEL OLARAK KOYDULAR**
Poyrazköy kazılan ve Taraf'ın konuyu kamuoyuna duyurmasının ardından ilginç bir gelişme daha yaşandı. Cumhuriyet Savcısı Zekeriya Öz, 9 Temmuz 2009'da Koç Müzesi'nde keşif çalışması yaptı. Keşfin ardından da bir rapor hazırladı, Öz raporunun sonuç bölümüne, "Bombaların Denizaltı faaliyetteyken unutulduğu" yönünde askerin hazırladığı rapora inanmadığını belirten şu bilgilere yer verdi: "Patlayıcılar kolaylıkla bulunamayacak bir yere saklanmış. Günlük yaşam koşullarında unutulması mümkün değil. Basit bir işlem ile kullanıma hazır hale getirilebilir."
Taraf