HABER

"Katsayının gerisinde başka hedefler var"

"Katsayının gerisinde başka hedefler var"

ANKARA (AA)- YÖK Başkanı Prof. Dr. Erdoğan Teziç, katsayı tartışmasının gerisinde örtülü başka hedef ve amaçların bulunduğunun herkes tarafından bilindiğini ifade ederek, "Mesleki eğitimin istenilen düzeye yükseltilmesi için sorunun asıl kaynaklarına inilerek gerçekçi çözümler gündeme getirilmelidir" dedi.

YÖK'ün düzenlediği Uluslararası Mesleki ve Teknik Eğitim Konferansı, Bilkent Oteli'nde başladı.

Konferansın açılış konuşmasını yapan Teziç, mesleki eğitimin sorunlarına değindi ve konferansı düzenleme amaçlarını anlattı.

Bugünün iş dünyasının iyi yetiştirilmiş ara eleman istediğine dikkati çeken Teziç, buna karşın Türkiye'deki iş gücünün eğitilmiş insan oranının çok düşük olduğunu vurguladı. Teziç, "Son veriler, iş gücümüzün yüzde 7'sinin okur yazar olmadığını, yüzde 65'inin lise altı, yüzde 18'inin lise düzeyinde eğitim aldığını, buna karşılık yalnızca yüzde 10'unun yükseköğretim mezunu göstermektedir" dedi.

Bu rakamların, Türk iş gücünün bu profille dünyayla rekabette zorlanacağını gösterdiğine işaret eden Teziç, Türkiye'nin ara elemana büyük ihtiyacı bulunduğunu ifade etti.

"Sonuç olarak, gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerle karşılaştırıldığında Türkiye'de mesleki ve teknik eğitimin gerek nicelik gerekse nitelik bakımından istenilen yerde bulunduğunu söyleyemeyiz" diyen Teziç, "ÖSYM'nin 1974'te başlayan yapılanma süreci içinde 1998 yılında başlatılan katsayı uygulaması sınava hazırlanan 1.5 milyon civarındaki öğrencinin ortaöğretimde yetiştirildikleri alanlarla ilişkili yükseköğretim programlarına yerleştirilmesini esas almaktadır. Bu düşünce meslek lisesi öğrencilerinin eğitimlerinin devamı niteliğindeki mesleki eğitim programlarına, genel lise çıkışlıları da akademik eğitimin devamı niteliğinde olan lisans programlarına yerleştirmeyi öngörmektedir.

Öte yandan, 'katsayı mağduriyeti' söylemini öne sürenler genel liselere göre çok daha maliyetli eğitim gören meslek lisesi çıkışlıları alanları dışındaki programlara yerleştirmeyi özendiren görüşten hareket etmektedirler. Katsayı tartışmasının gerisinde örtülü başka hedeflerin ve amaçların bulunduğu herkes tarafından bilinmektedir. Bunların neler olduğunu burada değerlendirecek değiliz. Bu nedenle, bu çevrelerin mesleki eğitim-katsayı ilişkisine yönelik değerlendirmelerine katılmak mümkün değildir."

En Çok Aranan Haberler