SİNOP (İHA) - TEMA Gönüllü İl Temsilcisi İrfan Dindar, "Karadeniz'de yıllar önce yaşayan birçok balık türünü kaybettik. Şu anda sofralarımızı süsleyen birçok balık türü de önlem alınmazsa ileride 'ibret olsun' diye müzelerde kavanozlar içerisinde sergilenecek" dedi.
Tarım İl Müdürü ve aynı zamanda gönüllü TEMA Sinop İl Temsilcisi olan İrfan Dindar, Karadeniz'de yıllar önce yaşamış ve şu anda nesli tükenmiş birçok balık türünü odasında kavanozlar içinde ibret için saklıyor.
Kimyasal bir bileşim içerisinde saklanan çok sayıda nesli tükenmiş balık türü geçmişe ışık tutarken, insanoğlunun aç gözlülüğü ve vurdumduymazlığının doğal yaşama vermiş olduğu telafisi mümkün olmayan zararlar da gözler önüne seriliyor.
TEMA gönüllü üyeleri, türleri yok olmak üzere olan deniz canlılarının korunması adına kamuoyu oluşturmak için Tarım İl Müdürlüğü'nde bir araya geldi. Amaçlarının sadece yeşili korumak değil, yeşili bütünleyen denizin ve doğal yaşamın her yönü ile korunmasına katkıda bulunmak olduğunu belirten TEMA üyeleri, nesli tükenen ve kavanozlarda sergilenen kırlangıç, kolyoz ve yılan balıkları ile objektiflere poz verdi.
"BİR ÇOK BALIK TÜRÜ DE TEHLİKEDE" Birçok balık türünün de yok olmaya aday olduğunu belirten TEMA Gönüllü İl Temsilcisi İrfan Dindar, "Şu anda barbunya, kalkan ve hatta Karadeniz'in simgesi olan hamsinin bile akıbetinden endişeliyiz. Bilinçsiz avlanma ve Ukrayna ile Rusya'nın kirliliğini taşıyan Volga, Dinyeper, Dinyester ve Orta Avrupa'nın kirliliğini taşıyan Tuna Nehri, Karadeniz'deki doğal yaşamı olumsuz etkiliyor. Bilinçsiz avlanma ise ne yazık ki balık neslinin devamı tehdit ediyor. Karadeniz'de yıllar önce yaşayan birçok balık türünü kaybettik. Tek korkumuz ve endişemiz şu anda sofralarımızı süsleyene birçok balık türünün akıbetinin şu an elimizdeki kavanozlar içerisinde bulunun balıklar gibi olması. Eğer önlem alınmazsa şu andaki balık türlerimiz ileride 'ibret' diye müzelerde kavanozlar içerisinde sergilenecek" diye konuştu.