HABER

Kaya Kilisesi ‘Boyalı İn’ ilgi bekliyor

Antalya’da bulunan Boyalı İn Kaya Kilisesi ilgisizlikten yok olmak üzere..

Antalya’nın Manavgat İlçesi Yavrudoğan Köyü sınırları içinde bulunan Boyalı İn Kaya Kilisesi 2001 yılında Antalya Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu’nun kararıyla tescil edilmesine rağmen koruma amacıyla bugüne kadar herhangi bir çalışma yapılmadı. Bundan dolayı hazine avcılarına açık hedef durumda bulunan mağaraya verilen zarar her geçen gün artıyor.
[** **](http://aktuel.mynet.com/galeri/haber/kaya-kilisesi-boyali-in-ilgi-bekliyor/10280/375498/)
Evrenseki beldesinden karayoluyla gidilen kaya kilisesine şu anda ulaşım araçlarıyla gitme imkanı bulunmuyor. Araçlarla bir yee kadar gelindikten sonra yaklaşık 1 saatlik bir yürüyüşle kiliseye ulaşılıyor. Boyalı İn Kaya Kilisesi bulunduğu tepenin güneybatıya bakan mağara ağzının uzunluğu yaklaşık 5 metre, giriş bölümünün yüksekliği ise 2 metre civarında. Girişten sonuna kadar 8 metre uzunluğa sahip olan kilisenin iç yüksekliği ise yer yer 5 metreyi geçiyor. Kilise’nin yan duvarları ve tavanlarında bair kısmı dökülmüş olmakla birlikte baştan başa fresklerin yer alıyor. Boyalı İn Kaya Kilisesi, gözlerden uzakta ve ulaşımı zor olması nedeniyle, bugüne kadar hazine avcıları tarafından adeta talan edilmiş durumda. Çevresinde herhangi bir güvenlik önlemi olmayan Boyalı İn’de mağara içinde yerlerde, definecilerin ‘hazine buluruz’ inancıyla duvarlardan söktükleri fresk parçaları hemen göze çarpıyor.
**MS 1 ila 3’ncü YY’da kalma**
Uzmanlar Boyalı İn Kaya Kilisesi’nin kuruluşunun hristiyanlığın ilk dönemlerine kadar uzandığını ifade ederek; “Kilisenin tarihi ve karaktaeristiği genel itibariyle erken hristyanlık dönemine kadar uzanıyor. Erken Hristiyanlık dönemi tarih itibariyle Milattan sonra (MS) 1’nci ve 3’ncü yüzyılları kapsar” diye konuşuyor. Kilisenin MS 13 ve 14’ncü yüzyıllara kadar kullanılmış olmasının çok muhtemel olduğunu kaydeden uzmanlar, “Halk arasında boyalı in denilen kaya kilisede bulunan fresklerin nitelikleri MS 12 YY’da yapıldıklarını gösteriyor. Ancak bugüne kadar burada herhangi bir inceleme ve araştırma yapılmadı. Antalya Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu tarafından 2001 yılında tescil edilmesine rağmen bugüne kadar korunması yada turizme kazandırılması konusunda herhangi bir adım atılmadı. Kültür ev Turizm Bakanlığı’nın bir an önce harekete geçerek burasını karuma altına alması gerekiyor” şeklinde konuşuyor.
**Antalya için çok önemli**
Türk turizminin amiral gemisi olarak nitelendirilen ve her geçen gün dünyanın önde gelen turizm destinasyonları arasında önemi giderek artan Antalya’da böyle bir kilisenin varlığının çok önemli olduğunu belirten uzmanlar, Boyalı İn Kaya Kilisesi’nin bir an önce gerekli onarımlarının ve çevre düzenlemesinin yapılarak turizme kazandırılması gerektiğini ifade ediyor. Kapadokya bölgesinin turizm açısından öneminin peri bacaları ve kaya kiliselerinden olduğunu ifade eden uzmanlar, Antalya’nın bu şansı değerlendirmesi gerektiğini belirtiyor. Uzmanlar, Manavgat’ın Yavrudoğan Köyü’nde bulunan bu kilisenin ardından Antalya’da yeni baştan bir araştırma yapılmasının şart olduğunu kaydederek; “Antalya’da o kadar çok antik kent varki, Boyalı İn gibi kaya yada mağara kiliselerinde olması gerekiyor. Antalya cağrafyası yeni baştan taranmalı” dediler.
**İnanç turizmine kazandırılmalı**
Evrenseki Belediye Başkanı ve Manavgat Turizm Altyapı Birliği(MATAB) Başkanı Recep Barut, Boyalı İn Kaya Kilisesi'nde fotoğraflama çalışması yaptıklarını ve bunu Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay'a sunduklarını söyledi. Bakanlık tarafından kilisede inceleme ve araştırma yapılmasını istediklerini belirten Barut, arkeologların Kaya Kilise içinde bulunan kaya resimlerinin Hıristiyanlığın ilk yıllarına ait olduğunu tahmin ettiklerini belirtti Barut, "Resimler asırlar geçmesine rağmen orijinalliğini koruyor. Kilisenin Hıristiyanlığın yayılma yıllarında misyonerlik faaliyetleri için yapıldığını tahmin ediyoruz. Bölgenin turizme kazandırılmasını istiyoruz. Mağara çok aşağıda olduğu için halihazırda ziyarete inmek çok zor. Bölgenin inanç turizmine kazandırılması için bakanlığın geniş çaplı araştırma yapmasını istiyoruz" dedi.
**Haber:** Mithat Abakan
http://www.manavgathabermerkezi.com

En Çok Aranan Haberler